Μ. Χαρακόπουλος με πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ, Ολοκληρώνονται οι πληρωμές για την μακροχρόνια παύση γαιών

«Θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαβεβαίωση ότι δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η πληρωμή των αγροτών του προγράμματος μακροχρόνιας παύσης γαιών, που εκκρεμούσαν λόγω εμπλοκής με τους δασικούς χάρτες».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημήτρη Μελά, ώστε να τελεσφορήσει η πληρωμή του τελευταίου έτους του προγράμματος της μακροχρόνιας παύσης γαιών.

Ο κυβερνητικός βουλευτής, έσπευσε στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τις διαμαρτυρίες αγροτών της Πρινιάς Λάρισας, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται από το τελευταίο έτος εφαρμογής του προγράμματος της μακροχρόνιας παύσης γαιών. Η βεβιασμένη διαδικασία έκδοσης των δασικών χαρτών περί τα τέλη του 2017, σταμάτησε τις πληρωμές πολλών αγροτών και κτηνοτρόφων που συμμετείχαν σε διάφορα προγράμματα, όπως της μείωσης της νιτρορύπανσης, αφού πολλές εκτάσεις, ακόμα και αυτές που εντάσσονταν σε μακρόχρονα περιβαλλοντικά προγράμματα, εμπεριέχονταν στους δασικούς χάρτες. Για τους δικαιούχους του φιλοπεριβαλλοντικού προγράμματος της μακροχρόνιας παύσης γαιών, που ελάμβαναν ενισχύσεις με αντιστάθμισμα την παύση της καλλιέργειας γεωργικών εκτάσεων για περίοδο είκοσι 20 ετών και την δημιουργία βιοτόπων σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος, δεν ολοκληρώθηκε η πληρωμή για το τελευταίο έτος του προγράμματος (2018). Με την επεξεργασία, όμως, των ενστάσεων και την απένταξη εκτάσεων από τους δασικούς χάρτες οι συμμετέχοντες των υπόλοιπων προγραμμάτων μπήκαν σε τροχιά πληρωμών. Αντιθέτως, οι εκκρεμότητες στην πληρωμή του τελευταίου έτους για τους συμμετέχοντες στην μακροχρόνια παύση γαιών συνεχίζουν να υφίστανται. Συνεπώς, έπρεπε να δρομολογηθούν οι δέουσες ενέργειες για την διεκπεραίωση αυτής της εκκρεμότητας.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωσε τον κ. Χαρακόπουλο ότι έχει ζητηθεί από τις περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού να κινηθούν άμεσα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), ώστε να ενημερωθεί το ολοκληρωμένο πληροφοριακό  σύστημα με δεδομένα που αφορούν τους δικαιούχους και την επιλεξιμότητα των εκτάσεων που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού ο κατάλληλος διασταυρωτικός έλεγχος, που θα επιτρέψει τις πληρωμές.