Τιμήθηκε ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός στα Φάρσαλα

Η μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού, επισκόπου Συμφερουπόλεως Κριμαίας του θαυματουργού, τιμήθηκε χθες στο Παρεκκλήσι που φέρει το όνομά του, και βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός (φωτ.), ενώ ανήμερα της εορτής τελέστηκε Θεία Λειτουργία, αρτοκλασία και έγινε θείο κήρυγμα. Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός γεννήθηκε το 1877 στο Κερτς της Κριμαίας, σπούδασε Ιατρική και Εργάστηκε ως γιατρός στον Ρώσο – Ιαπωνικό πόλεμο. Παράλληλα έγραψε άρθρα επιστημονικά και βιβλία και εκλέχτηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης.

Το 1921 έγινε Ιερέας και αργότερα Επίσκοπος. Θεωρήθηκε εχθρός του συστήματος και για δεκαετίες αντιμετώπισε διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες, δίκες και βασανιστήρια. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε ως αρχίατρος σε στρατιωτικά νοσοκομεία και έσωσε χιλιάδες στρατιώτες από το θάνατο. Τιμήθηκε για αυτό με το βραβείο Στάλιν. Το 1946 έγινε επίσκοπος Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, όπου ήταν τεράστιο το φιλανθρωπικό του έργο και μεγάλη ήταν η προσπάθεια του, για τη στήριξη της εκκλησίας. Εκοιμήθη στις 11 Ιουνίου του 1961 και η φήμη των θαυμάτων του ξεπέρασε τα όρια της Ρωσίας.