Περιοδεία στελεχών του ΚΚΕ, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, στο Δασονομείο και στο Κέντρο Υγείας των Φαρσάλων

Κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Τάσο Tσιαπλέ, μέλος της Κ.Ε και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, Γρίβα Βασίλη, μέλος της Τ.Ε Υπαίθρου και Γραμματέα της Κ.Ο Φαρσάλων, Αποστόλη Αναγνώστου, μέλος της Τ.Ε Υπαίθρου και δημοτικό σύμβουλο Φαρσάλων της Λαϊκής Συσπείρωσης και Νίκο Αλεξόπουλο συνδικαλιστή του ΚΚΕ στο συνταξιουχικό κίνημα, περιόδευσε την Τρίτη 9/6/2021, στα Φάρσαλα και συγκεκριμένα στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, στο Δασονομείο και στο Κέντρο Υγείας.

Μιλώντας  ο Τάσος Τσιαπλές, στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φαρσάλων και αντίστοιχα του Δασονομείου Φαρσάλων, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί χρόνια τώρα, η δασοπροστασία και η αντιπυρική προστασία στη Θεσσαλία και γενικά στη χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις, λόγω της συνειδητής πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και μη προμήθειας των απαιτούμενων μέσων, τόσο του Πυροσβεστικού Σώματος, όσο και της Δασικής Υπηρεσίας.

Και μόνο το γεγονός ότι ολόκληρη η πρώην επαρχία Φαρσάλων, με 40 περίπου χωριά, δεν έχει Πυροσβεστικό Σταθμό, όπως έπρεπε, αλλά ένα υποβαθμισμένο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, με γερασμένα οχήματα και ελλείψεις σε εξοπλισμό,, ότι στο Δασονομείο Φαρσάλων, υπηρετούν μόλις 4 υπάλληλοι με 1 αυτοκίνητο, επιβεβαιώνει την ορθότητα της κριτικής που ασκεί το ΚΚΕ.

Άσκησε επίσης κριτική στην Περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και στην Δημοτική αρχή Φαρσάλων, γιατί δεν έχουν σε προτεραιότητα το ζήτημα της δασοπροστασίας και πυροπροστασίας, δεν διεκδικούν την επαρκή χρηματοδότηση, στελέχωσης και εξοπλισμό της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας, της ίδιας της Περιφέρειας και του Δήμου, αλλά στηρίζουν επί της ουσίας την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, που έχει τραγικά αποτελέσματα με θύματα συνανθρώπους μας, λαϊκές περιουσίες και το περιβάλλον.

Το ΚΚΕ, σταθερά αναδεικνύει και διεκδικεί την επίλυση των προβλημάτων αυτών, όπως και των εργασιακών των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος με ερωτήσεις στη Βουλή, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια, ξεκινώντας από την αντίληψη ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς αποτελούν βασική προτεραιότητα.

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Περιφέρεια και Δήμους, διεκδικούν:

  • Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης.
  • Να ενισχυθούν τώρα, οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα στους Πυροσβεστικούς & Λιμενικούς Σταθμούς.
  • Να μπει τέλος στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους και συμβασιούχους. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και κλιμακίων. Να γίνει Πυροσβεστικός Σταθμός το Κλιμάκιο των Φαρσάλων, με την ανάλογη στελέχωση, εξοπλισμό και χρηματοδότηση, να γίνει σύντομα το νέο κτίριο που θα στεγαστεί .
  • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας.
  • Να συγκροτηθεί ενιαίος κρατικός φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της Θεσσαλίας συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, δασικές εκτάσεις.
  • Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της Ν.Δ και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Νatura.
  • Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από πυρκαγιές, να εξοφληθούν όσοι καθυστερούν.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να αποφευχθεί νέα καταστροφή το χειμώνα στις περιοχές που καταστρέφονται από πυρκαγιές.

Κατά την επίσκεψή των στελεχών του ΚΚΕ, στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, ο Τάσος Τσιαπλές, μιλώντας σε εργαζόμενους, τους κάλεσε να δώσουν το αγωνιστικό παρών στην γενική απεργία, με αίτημα την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου, που προβλέπει μια ζωή όπου η ανασφάλεια, η ευελιξία και τα εξαντλητικά ωράρια, οι εκατοντάδες απλήρωτες ώρες δουλειάς το χρόνο, η καθήλωση των μισθών στα κατώτερα όρια για το σύνολο του εργασιακού βίου των εργαζομένων θα γίνουν καθεστώς.

Να στηρίξουν το πλαίσιο αιτημάτων των ταξικών συνδικάτων που έχουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου. Που διεκδικούν:

  • Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με 7ωρο –5θήμερο – 35ωρο. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.
  • Κυριακή Αργία σε όλους τους κλάδους.
  • Να εξασφαλιστεί εισόδημα που να καλύπτει τις οξυμένες ανάγκες όλων των εργαζομένων και ανέργων, με αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς εμπλοκή του κράτους, ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με ευθύνη κράτους και μεγαλοεργοδοσίας.
  • Κατοχύρωση της ελεύθερης δράσης των συνδικάτων, κόντρα στη καταστολή και τον αυταρχισμό. Έξω το κράτος και η εργοδοσία από τα εργατικά σωματεία.

Αναφερόμενος στην διαχείριση της πανδημίας, τόνισε ότι η μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας και στη χώρα μας, που στοίχισε ως τώρα πάνω από 12.000 νεκρούς, τη νόσηση εκατοντάδων χιλιάδων που μπορεί να τους δημιούργησε διάφορα προβλήματα, που κόστισε ένα σωρό χρήματα σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για να κάνουν μοριακά τέστ, έχει τη σφραγίδα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, που έπαιξε την υγεία του λαού στον τζόγο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, που έκανε «εκπτώσεις» στα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας, όπως και φέτος για χάρη του τουριστικού κεφαλαίου.

Άλλωστε από την αρχή της διαχείρισης της πανδημίας, κριτήριο δεν ήταν η υγεία του λαού, αλλά να αντέξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, που με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, εξακολουθεί να βρίσκεται υπεχρηματοδοτούμενο, υποστελεχωμένο, με ελλείψεις σε μέσα και υποδομές.

Κριτήριο της διαχείρισης της πανδημίας, ήταν και είναι η εύρυθμη λειτουργία του καπιταλισμού. Κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ στις μεγάλες πόλεις, μεγάλη καθυστέρηση στον εμβολιασμό, που ενώ η κυβέρνηση διαλαλούσε ότι στα μέσα Ιούνη οι εμβολιασμένοι θα έχουν φτάσει στο 70%, σήμερα είναι το 25% με μια δόση και άλλο 10% και με τις δυο δόσεις εμβολιασμένοι.

Το ΚΚΕ, διεκδικεί πραγματικά μέτρα προστασίας της υγείας, μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, στις δομές εκπαίδευσης, ηλικιωμένων, Ρομά, προσφύγων. Γρήγορο και ασφαλή εμβολιασμό του λαού.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Δημιουργία νέων κλινικών και κλινών νοσηλείας που λείπουν σε διάφορες ειδικότητες, πολλών νέων κλινών ΜΕΘ με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό σε όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας και γενικά.

Είναι το μόνο κόμμα, που απαίτησε πραγματική επίταξη των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας, μαζί με το προσωπικό τους, όχι μόνο για την περίοδο της πανδημίας, αλλά μόνιμα, γιατί η υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα.

Πρωτοστάτησε και την περίοδο της πανδημίας και πριν, για την ανάπτυξη της δράσης των υγειονομικών και όλων των εργαζόμενων για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας.

Κατά τη συζήτηση με τους εργαζόμενους και τον διευθύνοντα του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων, αναδείχτηκαν οι μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζει σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, για τις οποίες το ΚΚΕ παλεύει να καλυφθούν άμεσα. Συγκεκριμένα:

Από τις 9 οργανικές θέσεις Επισκεπτριών Υγείας, υπηρετούν μόνο 2. Από τις 6 οργανικές θέσεις Πληρωμάτων Ασθενοφόρου, υπηρετούν μόνο 2. Από τις 3 οργανικές θέσεις Προσωπικού Καθαριότητας, δεν υπάρχει καμία. Από τις 3 οργανικές θέσεις Μαιών, δεν υπάρχει καμία, όπως αντίστοιχα και από τις 3 οργανικές θέσεις Κοινωνικής Εργασίας. Από τις 2 οργανικές θέσεις Ραδιολογίας/Ακτινολογίας, δεν υπάρχει καμία. Το ίδιο και από τις 2 θέσεις Φυσικοθεραπείας, το ίδιο και από τις 2 Αδελφές Νοσοκόμες για το Περιφερειακό Ιατρείο Βαμβακού. Η 1 οργανική θέση Επόπτη Δημόσιας Υγείας, είναι κενή, όπως και η 1 θέση Διαιτολόγου, η 1 θέση υπαλλήλου Διοίκησης Μονάδων Υγείας. Από τις 5 οργανικές θέσεις Διοικητικού Λογιστικού, υπηρετούν μόνο 2.

Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Από τις 2 οργανικές θέσεις διευθυντών Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, τις 3 οργανικές θέσεις επιμελητών Α’ Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, την 1 οργανική θέση επιμελητή Α’ ή Β’ Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας για το Π.Ι Βαμβακού, δεν υπάρχει καμία. Από τις 3 οργανικές θέσεις επιμελητών Β’ Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, υπηρετεί μόνο 1.

Από τη 1 οργανική θέση διευθυντή Παιδιατρικής, τη 1 οργανική θέση Επιμελητή Α Παιδιατρικής ΚΥΦ, τις 2 οργανικές θέσεις επιμελητή Β’ Παιδιατρικής ΚΥΦ, την 1 οργανική θέση επιμελητή Α ή Β’ Π.Ι Βαμβακού, δεν υπάρχει καμία. Από τη 1 οργανική θέση διευθυντή ή επιμελητή Α Μικροβιολογίας, δεν υπάρχει καμία. Το ίδιο από τη 1 θέση επιμελητή Β ακτινοδιαγνωστικής.  Από την 1 οργανική θέση διευθυντή Οδοντιατρικής, την 1 θέση Επιμελητή Α Οδοντιατρικής, την 1 θέση Επιμελητή Β Οδοντιατρικής και τις 2 θέσεις Επιμελητή Γ Οδοντιατρικής, δεν υπάρχει καμία.