Κρήνη Φαρσάλων: Μετέτρεψαν εγκαταλειμμένα κουφάρια περιπτέρων σε έργα τέχνης

Σε μια πρωτότυπη κίνηση προχώρησε ο Σύλλογος Γυναικών Κρήνης, μετατρέποντας τα δυο παρατημένα κουφάρια περιπτέρων του χωριού, σε έργα τέχνης, με στόχο να ομορφύνει η πλατεία μετά από αυτή την παρέμβαση, αλλά και να παραμείνει αναλλοίωτη η ιστορία των περιπτέρων στις επόμενες γενιές.

Τα θέματα που επιλέχθηκαν και αναπτύχθηκαν από τον σύλλογο είναι: “είδη περιπτέρου” και “οι 4 εποχές” όπου επιμελήθηκαν δια χειρός του ζωγράφου κ. Νίκου Κούτρα και προσομοιώνουν εικόνες περιπτέρων της τότε εποχής, αλλά και εικόνες της φύσης από όλο το χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα περίπτερο στο χωριό εγκαταλείφθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ το άλλο παραμένει ερμητικά κλειστό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μαζί με τα δυο κουφάρια περιπτέρων στολίστηκε και ένα κουφάρι του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για συλλογική προσπάθεια κάνει λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κρήνης κ. Βάσω Γκουντζινοπούλου, βρίσκοντας ανταπόκριση από το σύνολο των μελών του συλλόγου, χωριανών και επαγγελματιών της Κρήνης Φαρσάλων, που βοήθησαν ο καθένας από το πόστο του. Η κ. Γκουτζινοπούλου εξηγεί ακόμα ότι χρειάστηκαν περίπου τρεις εβδομάδες εργασιών για να επιτευχθεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ

Τα περίπτερα στις πόλεις και τα χωριά των προηγούμενων δεκαετιών, έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία. Πουλούσαν καπνό, εφημερίδες, περιοδικά, ζαχαρώδη και ψιλικά, ενώ την δεκαετία του ’50 άρχισαν να τοποθετούνται τα πρώτα τηλέφωνα για το κοινό, με κερματοδέκτη. Μετά το 1970 εμφανίστηκαν τα πρώτα ψυγεία με αναψυκτικά και παγωτά, ενώ αποτελούσαν σημείο συνάντησης και αναφοράς. Χαρακτηριστικές σκηνές με τον περιπτερά της γειτονιάς υπάρχουν σε αμέτρητες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όμως δυστυχώς την τελευταία δεκαετία ο περιπτεράς, ως φυσιογνωμία εξαφανίζεται, αφήνοντας πίσω του κουφάρια.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία