Ε. Λιακούλη: «Ως πότε θα υπολειτουργεί ο ΟΚΑΝΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας;»

Ερώτηση – παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής του κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη υπολειτουργία και υποστελέχωση της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους πρώην τοξικοεξαρτημένους και τις οικογένειές τους, με αποτέλεσμα ορισμένοι από αυτούς να αντιμετωπίζουν το φάσμα της υποτροπής.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της:

«Ομολογουμένως, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) από την ίδρυσή του αποτελεί το μεγαλύτερο φορέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και εξαρτητικών συμπεριφορών ατόμων,  εστιάζοντας στους πυλώνες της πρόληψης και της συνεχούς παρεχόμενης θεραπείας όσο και στην κοινωνική επανένταξη μέσω της αποστιγματοποίησης των πρώην χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οικογένειες εξαρτημένων παιδιών, η Μονάδα ΟΚΑΝΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, υπολειτουργεί αφού δεν έχει αναπροσαρμόσει τη λειτουργία της, ιδίως σε ό,τι αφορά τα κλειστά προγράμματα απεξάρτησης, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται υποστελέχωση σε προσωπικό και γιατρούς, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ολοκληρωμένη παροχή παρακολούθησης και θεραπείας για πολλά άτομα που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα θεραπείας.

Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2020 ο ΟΚΑΝΑ Λάρισας, αποφάσισε να παύσει τις τρεις εβδομαδιαίες υποχρεωτικές επισκέψεις θεραπείας των εξαρτημένων στη θεραπευτική μονάδα, όπου διενεργούνταν οι απαραίτητες εξετάσεις και ταυτόχρονα χορηγούνταν θεραπεία υποκατάστασης με χάπια βουπρενορφίνης. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ως τότε η θεραπεία διενεργούνταν αποκλειστικά στους χώρους του ΟΚΑΝΑ, καθώς η συγκεκριμένη δόση χαπιών χορηγούνταν στους πρώην εξαρτημένους και ταυτόχρονα το προσωπικό ανέμενε να διαπιστώσει την από του στόματος λήψη από τους ασθενείς.

Επιπλέον, οι γονείς τοξικοεξαρτημένων καταγγέλλουν πως για πολλούς μήνες δεν υπάρχει αρμόδιος ψυχοθεραπευτής για την παρακολούθηση της ψυχικής υγείας των ατόμων αυτών, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να αναγκάζονται να αναζητήσουν ιδιωτικό ιατρό-ψυχοθεραπευτή με το ανάλογο επιβαρυντικό κόστος.

Δεδομένου ότι φορείς όπως ο ΟΚΑΝΑ που σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές για τις εξαρτήσεις θα έπρεπε να αναπροσαρμόζονται άμεσα, εντείνοντας μάλιστα τις προσπάθειές τους, ανεξαρτήτως ειδικών συνθηκών, αλλά κι επειδή οι πρώην εξαρτημένοι αποτελούν μία ιδιαίτερη ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα λόγω των προβλημάτων τους, τα οποία εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα των συνεχόμενων lockdowns και των λοιπών περιορισμών, ρωτώ τον αρμόδιο κ. Υπουργό αν είναι ενήμερος σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας;

Τον ρωτώ επίσης πως σκοπεύει να επιλύσει τα προβλήματα σοβαρής υποστελέχωσης του συγκεκριμένου παραρτήματος ΟΚΑΝΑ, αλλά και την επαναφορά της παρακολούθησης και θεραπείας των πρώην χρηστών στο πρότερο καθεστώς;