Πονοκέφαλος στους κτηνοτρόφους για άχυρο και ζωοτροφές

Πονοκέφαλος έχει ξεσπάσει στους κτηνοτρόφους του κάμπου, καθώς προβλέπουν ότι το ντόμινο των καταστροφικών συνεπειών του παγετού στα δημητριακά και των μειωμένων παραγωγών που αναμένεται να επηρεάσει το εισόδημα των γεωργών, αναμένεται να “χτυπήσει” και την πόρτα τους.

Συγκεκριμένα το άχυρο από τις καλαμιές των δημητριακών που έμενε στο χωράφι μετά το αλώνισμα και το έβρισκαν σε αφθονία τα προηγούμενα χρόνια για δέσιμο αχυρόμπαλων, φέτος φαίνεται ότι θα παρουσιάσει μεγάλη έλλειψη, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στην αγορά.

Ο παγετός της άνοιξης επηρέασε σημαντικά την ανάπτυξη των φυτών, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά αραιά μεταξύ τους (τα φυτά), ενώ ακόμα να παρουσιάζουν μειωμένο ύψος σε σχέση με τις καλαμιές των προηγούμενων ετών. Συνέπεια όλων αυτών φέτος είναι να υπάρχουν μειωμένες αχυρόμπαλες προς διάθεση για δέσιμο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτός ο σημαντικός παράγοντας φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους που τα άλλα χρόνια για μία μπάλα 25 κιλών πλήρωναν μετά τα αλώνια περίπου στα 80 λεπτά για το δέσιμο και 50 λεπτά για φόρτωμα-ξεφόρτωμα. Η συγκεκριμένη έλλειψη σε άχυρο, φαίνεται ότι θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην αγορά καθώς όσοι δεν κάνουν σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό για αποθήκευση δεμάτων που χρειάζονται για όλη την χρονιά μέσα στο καλοκαίρι, θα δουν το χειμώνα τις τιμές να εκτοξεύονται λόγω της συγκεκριμένης έλλειψης σε καλαμιές.

Όμως τα βάσανα των κτηνοτρόφων δεν φαίνεται να τελειώνουν εδώ καθώς φέτος καλούνται να πληρώσουν ακριβότερα τις ζωοτροφές π.χ. όπως το κριθάρι, που λόγω της μειωμένης παραγωγής εκτοξεύτηκε η τιμή κοντά στα 20 λεπτά/κιλό από τα 13-14 λεπτά/κιλό, που κόστιζε την περσινή χρονιά, βλέποντας την όποια αύξηση πήρε το γάλα προς τα πάνω το τελευταίο διάστημα, να εξανεμίζεται και να μην φτάνει για την πληρωμή ζωοτροφών για τα κοπάδια τους.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία Γ.Γ.