Τα 4 λάθη που κάνετε και δεν πετυχαίνετε το ψητό στήθος κοτόπουλου

Η απλή, κλασική γεύση του ψητού στήθους κοτόπουλου είναι μία από τις πιο δημοφιλείς συνταγές για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Είναι ένα πιάτο πανεύκολο στην ετοιμασία και υγιεινό, που όμως μπορεί να μετατραπεί σε ένα άνοστο και άχαρο πράγμα. Αν μάλιστα δεν είναι και η μέρα σας, είναι πιθανό εκτός από άνοστο και άχαρο μπορεί να γίνει και σαν…σόλα παπουτσιού στο ψήσιμο και απλά να μην τρώγεται.

Όσο απλό και εύκολο κι αν ακούγεται, το στήθος κοτόπουλου θέλει την τέχνη του. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στο ψήσιμό του και πώς να τα αποφύγετε για να πετυχαίνετε πάντα το τέλειο γευστικά αποτέλεσμα.

Παραλείπετε το μαρινάρισμα

Η μαρινάδα δίνει γεύση και υγρασία στο κοτόπουλο (Πηγή: Shutterstock)

Μπορεί να βιάζεστε αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μαρινάρετε το κοτόπουλo. Οι μαρινάδες προσδίδουν γεύση και υγρασία στο στήθος του κοτόπουλου. Η πιο απλή λύση; Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και για μισή ώρα στο ψυγείο πριν το ψήσετε. Μπορείτε να πειραματιστείτε και να προσθέσετε επιπλέον μπαχαρικά, όπως δενδρολίβανο ή πάπρικα.

Το βάζετε για ψήσιμο κατευθείαν από το ψυγείο

Το κοτόπουλο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν από το ψήσιμο (Πηγή: Shutterstock)

Ποτέ δεν βάζουμε το κοτόπουλο κατευθείαν από το ψυγείο στο τηγάνι ή στη σχάρα. Βγάλτε το κοτόπουλο από το ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το ψήσετε και αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Εξίσου σημαντικό είναι να περιμένετε να ζεσταθεί πολύ καλά το τηγάνι.

Το παραψήνετε

Αν παραψήσετε το στήθος κοτόπουλου θα στεγνώσει και θα χάσει όλη τη νοστιμιά του (Πηγή: Shutterstock)

Είναι πολύ εύκολο να παραψήσουμε το στήθος κοτόπουλου, καθώς αποτελεί ένα καθαρό κομμάτι ψαχνού χωρίς λίπος. Πολλές φορές το αφήνουμε λίγο περισσότερο για να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί. Ο πιο εύκολος και σίγουρος τρόπος για να δείτε αν το κοτόπουλο έχει ψηθεί, είναι να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο μαγειρικής. Το κρέας θα είναι έτοιμο όταν το θερμόμετρο δείξει 72-75 βαθμούς. Ένας άλλος τρόπος για να καταλάβετε ότι το στήθος του κοτόπουλου έχει ψηθεί, είναι να παρατηρήσετε τα υγρά που αφήνει στο σκεύος. Όταν αρχίσουν να είναι σχετικά πιο καθαρά, σημαίνει ότι το κοτόπουλο είναι σχεδόν έτοιμο.

Το κόβετε αμέσως

Αφήστε το κοτόπουλο να «ξεκουραστεί» πριν το κόψετε (Πηγή: Shutterstock)

Ένας βασικός κανόνας όταν ψήνουμε κρέας είναι να το αφήσουμε να ξεκουραστεί για μερικά λεπτά μετά το ψήσιμο έτσι ώστε να ανακτήσει τα υγρά του. Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο, αφήστε το να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν το κόψετε.