Smartphones: Οι πωλήσεις θα αυξάνονται τουλάχιστον έως το 2025

Πενταετία ανοδικής τροχιάς αναμένεται να είναι η επόμενη για την παγκόσμια αγορά smartphones. Οι πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν τις 1,38 δισ. συσκευές το 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 7,7% σε σχέση με το 2020. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση της αγοράς εδώ και μία εξαετία και συγκεκριμένα από το 2015.

Οι προβλέψεις για τις πωλήσεις smartphones στην παγκόσμια αγορά είναι θετικές για το σύνολο της περιόδου μέχρι το 2025. Για το 2022, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα διατεθούν διεθνώς 1,43 δισ. συσκευές, που μεταφράζεται σε άνοδο κατά 3,8% σε σχέση με την τρέχουσα χρήση.

Η IDC, στην οποία ανήκουν οι παραπάνω προβλέψεις (Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker), εκτιμά ότι αναμένει ότι η παγκόσμια αγορά των smartphones θα «τρέξει» με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 3,7% τουλάχιστον έως το 2025. Μάλιστα, μετά από διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης, η IDC αναθεώρησε προς τα πάνω τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις της για την παγκόσμια αγορά smartphones.

Tην ανοδική τάση στην παγκόσμια αγορά smartphones αναμένεται να τροφοδοτήσει η μετάβαση των χρηστών από την τεχνολογία κινητών επικοινωνιών 4G στο 5G στις ώριμες αγορές, αλλά και από τη «μετανάστευση» των κατόχων smartphones προς το 4G στις αναδυόμενες αγορές του πλανήτη. Η τελευταία τάση, αν και επιβραδύνθηκε σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας, γίνεται ήδη πιο έντονη και αναμένεται -κατά τους αναλυτές- να λειτουργήσει ευεργετικά για τις πωλήσεις smartphones.

Πτώση των τιμών βλέπουν αναλυτές

Οι αναλυτές προβλέπουν, στο μεταξύ, περαιτέρω αποκλιμάκωση της μέσης τιμής πώλησης των smartphones, ειδικά στην κατηγορία του 5G. Η IDC αναμένει ότι η μέση τιμή πώλησης (ASP) για συσκευές Android 5G θα μειωθούν κατά 12% σε ετήσια βάση το 2021, στα $456, και στη συνέχεια κάτω από τα $400 το 2022.

Όσον αφορά την ίδια την αγορά των συσκευών 5G, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους θα αυξηθούν κατά 130% το 2021, ενώ σχεδόν όλες οι περιοχές, εκτός της Κίνας, θα έχουν τριψήφια ανάπτυξη έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, όσον αφορά το μερίδιο αγοράς, η Κίνα θα πρωτοστατήσει με σχεδόν 50% μερίδιο των συνολικών αποστολών 5G το 2021, ενώ οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν με μερίδιο 16%. Άλλες σημαντικές αγορές, όπως η Δυτική Ευρώπη και η Ασία/Ειρηνικός (εξαιρουμένης της Κίνας και της Ιαπωνίας) θα έχουν ένα αθροιστικό μερίδιο 23,1% της παγκόσμιας αγοράς 5G, έως το τέλος του 2021.

Η έλλειψη chips

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών παραμένει ανησυχητική για πολλές βιομηχανίες και η αγορά smartphone δεν αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της έλλειψης chips στην αγορά των smartphones είναι πολύ μικρότερος απ’ ό,τι σε άλλους κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι υπολογιστές και οι διάφορες κατηγορίες τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων.

Στο μεταξύ, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της IDC, «τα smartphones δέχονται έντονο ανταγωνισμό – στις καταναλωτικές κυρίως δαπάνες – από άλλες συσκευές, όπως υπολογιστές, tablet, τηλεοράσεις και “έξυπνες” οικιακές συσκευές. Ωστόσο, αυτός ο ανταγωνισμός δεν έχει επιβραδύνει την πορεία της αγοράς προς την ανάκαμψη».

Με πληροφορίες από ΣΕΠΕ