Tο νέο λογότυπο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Tην 5η Ιουνίου «παγκόσμια ημέρα για την προστασία του περιβάλλοντος» επέλεξε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για να παρουσιάσει το νέο σήμα – λογότυπο του νοσοκομείου σηματοδοτώντας την φιλοσοφία ανάπτυξης του για τα επόμενα χρόνια.

«Στην απαιτούμενη συλλογική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας δίνει το δικό του στίγμα. Το σχέδιο του αποβλέπει στη μετατροπή του ΓΝΛ σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον, την κυκλική οικονομία και την πόλη νοσοκομείο.

Στη πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου ο Διοικητής Γρηγόρης Βλαχάκης παρουσίασε το τελικό λογότυπο ενδονοσοκομειακής χρήσης και τα στοιχεία που σηματοδοτούν τη νέα φιλοσοφία για την ανάπτυξη του ΓΝΛ.  που βασίζεται :

  • Στην εγκεκριμένη ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του ΓΝΛ ( η μεγαλύτερη ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίου κτιρίου στην περιφέρεια Θεσσαλίας 5,5 εκατ. ευρώ)
  • Στην εφαρμογή κανόνων κυκλικής οικονομίας (πχ ανακαίνιση και  χρήση από διαβιούντες στον Ξενώνα Ψυχικής Υγείας του θερμοκηπίου στο ΚΨΥ)
  • Στην επέκταση της ανακύκλωσης μπαταριών και σε άλλα υλικά (πχ συνεργασία για την ανακύκλωση ηλεκτρικών ειδών με την Ελληνική Ανακύκλωση ΑΕ)
  • Στην διαδικασία της κομποστοποίησης οργανικών υλικών (κλαδιά, τρόφιμα)
  • Στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και προγραμμάτων πληροφορικής για περιορισμό της χρήσης χαρτιού
  • Στην εφαρμογή καινοτόμων διαδικασιών για την συλλογή των μολυσματικών αποβλήτων κ.α

Τα μέλη του ΔΣ ήτοι: Τσιλιάκος Χαρίλαος αντιπρόεδρος, Πάνος Κωνσταντίνος μέλος, Γκαμπράνης Ιωάννης εκπρόσωπος Ιατρών και Γρηγοριάδης Γρηγόρης εκπρόσωπος εργαζομένων, ενέκριναν το νέο λογότυπο και την δωρεά των σχετικών γραφιστικών υπηρεσιών του Γραφίστα, Εικονογράφου, Εικαστικού Σταμάτη Παπαδήμου που δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη, ενώ για μία πενταετία δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στη Λάρισα. Σήμερα, συνεχίζει να διατηρεί φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις με την πόλη και διατηρεί συναισθηματικούς δεσμούς με το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, λόγω νοσηλείας στο παρελθόν οικείων σε αυτόν προσώπων.

Η Ιδέα:

Η κεντρική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα λογότυπο, που:

  • Εμπνέει σιγουριά: λόγω της φύσης των Υπηρεσιών που παρέχονται. Ο στόχος επιτεύχθηκε χάρη στις «αυστηρές» του γραμμές (σταυρός, κτίριο). Σε αυτό συμβάλλει, επίσης, και η σχεδίαση των γραμμάτων του τίτλου: στιβαρός, λιτός και χωρίς περιττά διακοσμητικά στοιχεία.

 

  • Είναι «οικείο»: η ύπαρξη της γνώριμης όψης του κτιρίου, υπενθυμίζει στους ανθρώπους, που έκαναν χρήση των ιατρικών υπηρεσιών, πως πρόκειται για ένα Ίδρυμα με ιστορία και διαδρομή στο χρόνο.

 

  • Χαράσσει τον δρόμο στο μέλλον και πρωτοπορεί στις νέες προκλήσεις των καιρών: η εικόνα του αναρριχητικού φυτού σε καμπύλη και ανοδική φορά, συμβολίζει την πρόοδο / εξέλιξη (φυγή προς τα εμπρός – ανοδική πορεία – μέλλον). Το χρώμα του αναρριχητικούφυτού (προοδευτικά γίνεται πράσινο), συμβολίζει τη μετάβαση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε οικολογικό – «πράσινο» Ίδρυμα. Η εικόνα του ποταμού, συμβολίζει τη συνεχόμενη ροή (εξέλιξη). Η εικαστική απεικόνισή του παραπέμπει, επίσης, και σε υπογράμμιση (έμφαση).

 

 

Γενικά χαρακτηριστικά:

Ένα λογότυπο για να θεωρείται πετυχημένο πρέπει να διακρίνεται, μεταξύ άλλων, για την αμεσότητα στην κατανόηση και την πρωτοτυπία στη σχεδίασή του.

 

Συγκεκριμένα:

Η εικόνα του νέου λογότυπου για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας είναι:

  • Άμεση: ο θεατής αποκωδικοποιεί με την πρώτη ματιά τα διαφορετικά στοιχεία που το συνθέτουν: σταυρός, αναρριχόμενο φυτό, κτίριο, ποτάμι.
  • Κατανοητή: η ύπαρξη των παραπάνω στοιχείων υποδηλώνει πως πρόκειται για το συγκεκριμένο Νοσοκομείο (η όψη του κτιρίου είναι το Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας).
  • Πρωτότυπη: όλα τα στοιχεία, που συνθέτουν την εικόνα, οδηγούν τον θεατή να κατανοεί άμεσα πως πρόκειται για το συγκεκριμένο Ίδρυμα και αποκλείει τη σύγχυση με κάποιο άλλο, αντίστοιχο, της πόλης ή ευρύτερα».