Ε. Λιακούλη: «Η Κυβέρνηση εισάγει αθέμιτο ανταγωνισμό, στα ψηφοδέλτια της αυτοδιοίκησης !»

Ως «αρνητή της συναίνεσης» , χαρακτήρισε στην Ολομέλεια της Βουλής η Τομεάρχης Εσωτερικών και ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, την Κυβέρνηση της ΝΔ εξαιτίας της πεισματικής άρνησής της να δεχθεί σημαντικές παρατηρήσεις, προτάσεις και διορθώσεις στο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση που συζητήθηκε για δεύτερη μέρα , τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Κυβέρνηση επέλεξε να φέρει εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχει προηγουμένως προβεί στις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, που θα καθιστούσαν την Τ.Α. , πραγματική «αυτοδιοίκηση» και όχι «ετερο διοίκηση» , όπως ακριβώς είναι σήμερα και καταγγέλλεται από τους ίδιους τους αυτοδιοικητικούς.

«Μόνη της τότε η προηγούμενη Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ , μόνητης τώρα και η ΝΔ «έκοψαν και έραψαν» τον δικό τους η καθεμια εκλογικό νόμο. Χωρίς τα άλλα κόμματα παρόντα, χωρίς συζήτηση με την αυτοδιοίκηση, χωρίς καμία αναφορά σε ποιους ΟΤΑ εφαρμόζεται το κάθε εκλογικό σύστημα , χωρίς μεταρρύθμιση , χωρίς άκουσμα των νέων αναγκών. Μέσα σε δύο ημέρες ξεδιπλώσαμε όλες τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης, όλα τα μείζονα θέματα που την εγκλωβίζουν και την κρατούν όμηρο, μια ορατή εξάρτηση από το κεντρικό κράτος και δεν επιτρέπουν την απελευθέρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου. «Μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας τη θέλετε και πάνω σ’αυτό τον καμβά ζωγραφίσατε! Δεν αφήσατε τα χρώματα να συντεθούν , κινηθήκατε στο «άσπρο- μαύρο»   και στο «στενό κορσέ» της κομματικής πειθαρχίας σας, χωρίς να δεχθείτε ούτε μια από τις παρατηρήσεις μας, ούτε μια από τις παρεμβάσεις μας, ούτε τις προτάσεις μας για καίρια  ζητήματα », τόνισε η βουλευτής Λάρισας.

«Η ουσία όμως είναι ότι δεν έχετε αντιληφθεί τον τρόπο που η Αυτοδιοίκηση κινείται στους νέους καιρούς. Οφείλουμε να αλλάξουμε όλα όσα είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει σύγχρονα και αποτελεσματικά η Αυτοδιοίκηση. Δεν υπήρξε εδώ και δύο χρόνια, που κυβερνά η ΝΔ, καμία προσπάθεια συνεννόησης για τα κορυφαία ζητήματα των τοπικών κοινωνιών . Αυθαίρετα, χωρίς καμία συναίνεση , κανένα σχέδιο μειώνετε τον αριθμό των εκλεγμένων, ενώ αυξάνετε στο 150% τους υποψηφίους, για να γίνει –όπως λέτε- πιο ανταγωνιστικό το ψηφοδέλτιο! Λες και η αυτοδιοίκηση είναι διαγωνισμός ομορφιάς ή τραγουδιού- να κερδίσει ο ισχυρότερος, ο περισσότερος, ο πλουσιότερος ! Ωραία αυτοδιοίκηση μας φέρνετε!Ολοφάνερα εισάγετε αθέμιτο πολιτικό ανταγωνισμό στην αυτοδιοίκηση », υπογράμμισε η Λαρισαία βουλευτής , για να επισημάνει :.

«Την ίδια ώρα «καπελώνετε» στην κυριολεξία τις τοπικές κοινωνίες, μετην εκλογή των Προέδρων , δημιουργήσατε ένα κουβάρι που δεν μπορείτε να το ξεμπερδέψετε, αλλάξατε πάλι σήμερα , τη διάταξη για τους Προέδρους κοινοτήτων κάτω από 300 κατοίκους  και πλέον εκλέγεται ο πλειοψηφών υποψήφιος Πρόεδρος του πλειοψηφούντος στην τοπική κοινότητα συνδυασμού και  πάνω από 300 κατοίκους το αφήνεται «θολό», δεν το ρυθμίζεται , γιατί κρύβεστε πίσω από αυτό που αποφασίσατε, δηλαδή να εκλέγεται ο Πρόεδρος που είναι πλειοψηφών του πλειοψηφούντος συνδυασμού στο δήμο και όχι στην τοπική κοινότητα, παρά τη διαφορετική στάση και θέση των τοπικών κοινωνιών, που πολλά προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο, εξαιτίας των συνθηκών και της πανδημίας» κατέληξε η κ Λιακούλη