Θέλουμε πόλη ανθρώπινη και λειτουργική

Ολοκληρώθηκε η πρώτη θεματική διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που ξεκίνησε στα Φάρσαλα. Οι εμπλεκόμενοι φορείς συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα σε εξωτερικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων, προκειμένου να ενημερωθούν για το ΣΒΑΚ του Δήμου Φαρσάλων και για το πλάνο εκπόνησής του και να τοποθετηθούν υπεύθυνα και τεκμηριωμένα για τα προβλήματα που εντοπίζουν οι πολίτες στη λειτουργία του εφιστάμενου συστήματος μεταφορών. Η πρώτη συνάντηση είχε την μορφή της ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων.

Από πλευράς Δήμου Φαρσάλων την εισαγωγική ενημέρωση για το ΣΒΑΚ, πραγματοποίησε ο κ. Αναστάσιος Λιαπής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, ενώ την ενημέρωση από πλευράς της εταιρείας έκαναν οι εκπρόσωποι της.

Για μία «ξεκάθαρη στόχευση» για την πόλη των Φαρσάλων, έκανε λόγο ο δήμαρχος κ. Μάκης Εσκίογλου, χαιρετίζοντας την έναρξη της πρώτης θεματικής διαβούλευσης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας των Φαρσάλων. Ο κ. Εσκίογλου είπε μεταξύ άλλων πως η φιλοδοξία της δημοτικής αρχής, είναι το εργαλείο του ΣΒΑΚ να δημιουργήσει μία πόλη «περισσότερο λειτουργική, περισσότερο ανθρώπινη, όμορφη και φυσικά περισσότερο φιλική στο περιβάλλον» η οποία θα παραδοθεί καλύτερη στις επόμενες γενιές.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Φαρσάλων ανέφερε: «Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την πόλη των Φαρσάλων. Είναι η μέρα που ξεκινά η συζήτηση για το τι πόλη θέλουμε στα επόμενα χρόνια και το τι πόλη θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Είμαι βέβαιος πως όλοι χωρίς δεύτερη σκέψη θα πείτε θέλουμε μία πόλη περισσότερο λειτουργική, περισσότερο ανθρώπινη, όμορφη και φυσικά περισσότερο φιλική στο περιβάλλον, που είναι και το μεγάλο μας σπίτι.

Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ή εν συντομία ΣΒΑΚ, έρχονται να απαντήσουν σ’ αυτές τις προκλήσεις. Είναι τα εργαλεία εκείνα που χαράσσουν τη στρατηγική για τη μελλοντική ανάπτυξη μίας περιοχής.

Το ΣΒΑΚ είναι ένα στρατηγικό σχέδιο και όχι μία μελέτη πολεοδομικού, κυκλοφοριακού, συγκοινωνιακού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Το στρατηγικό αυτό σχέδιο πρέπει να παράξει ένα συγκεκριμένο όραμα για τις μεταφορές και την κινητικότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής.

Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πιο ανθρώπινο και λειτουργικό κέντρο, πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα του κυκλοφοριακού αλλά και των χώρων στάθμευσης. Καίρια ζητήματα για την πόλη που μπορούν μέσα από το ΣΒΑΚ να βρουν λύσεις.

Το όραμα αυτό μπορεί να έχει ορίζοντα 5ετίας, 10ετίας ή 20ετίας και οφείλει να παρακολουθείται και αξιολογείται διαρκώς ως προς το ποσοστό ολοκλήρωσής του.

Εμείς ως δημοτική αρχή που εκκινεί αυτή τη σπουδαία διαδικασία, θέλουμε η στόχευση να είναι ξεκάθαρη για τα Φάρσαλα. Θέλουμε μία πόλη που να μη χάσει τις συνθήκες γειτονιάς στο πέρασμα του χρόνου, που να σέβεται τον πολίτη και το περιβάλλον. Θέλουμε τα Φάρσαλα να γίνουν πρότυπο ποιότητας ζωής για τους κατοίκους τους.

Στο πλαίσιο αυτό, θέλω σήμερα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και τη συμμετοχή στην πρώτη θεματική διαβούλευση για το ΣΒΑΚ της πόλης των Φαρσάλων και να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίζουμε να χτίζουμε τα Φάρσαλα του μέλλοντος ακούγοντας πρωτίστως τους πολίτες».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων κ. Γιώργος Πιτσάβας κατά την τοποθέτηση τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ΣΒΑΚ θα αποτελέσει θετικό μέτρο για την πόλη, και επισήμανε ότι χρειάζεται η συμμετοχή και η ανταλλαγή απόψεων όλων των φορέων αλλά και των κατοίκων της περιοχής, για τον σχεδιασμό των καινοτόμων λύσεων κινητικότητας, της ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών και εργαλείων, για την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ακολούθησε συζήτηση και συμπλήρωση ερωτηματολογίου, που δόθηκε από την εταιρεία για να εντοπίσει τα βασικά χαρακτηριστικά των καθημερινών μετακινήσεων και να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες της πόλης.