«Αεροπειρατεία» στη Λευκορωσία: Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των ευρωπαϊκών κυρώσεων

Λίγες ώρες μετά το περιστατικό με την εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτήρισαν ως «πειρατεία», «επίθεση κατά της δημοκρατίας» και «διεθνές σκάνδαλο», επιβλήθηκαν στη Λευκορωσία μία σειρά από κυρώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ασυνήθιστα γρήγορα αντανακλαστικά και τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιελάμβαναν την απαγόρευση στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να χρησιμοποιούν εναέριο χώρο ή αεροδρόμια της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης: Ιάσoνας Ζήσης στο kathimerini.gr: Είδα τον Προτάσεβιτς, δεν γνώριζα ποιος είναι

«Εντελώς αβάσιμα τα περί βόμβας»
Πριν από τη σύλληψή του, ο Ρομάν Προτάσεβιτς, γνωστός επικριτής του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ταξίδευε από την Ελλάδα στη Λιθουανία. Το Μινσκ διέταξε το αεροπλάνο να προσγειωθεί στη χώρα,ισχυριζόμενο ότι υπήρχε βόμβα – μια εξήγηση που η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «εντελώς αβάσιμη».

Έκτοτε η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας μεταδίδει ένα βίντεο, το οποίο δείχνει τον Προτάσεβιτς με μαύρα σημάδια στο πρόσωπό του, να «ομολογεί» το ρόλο του στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η αντιπολίτευση της χώρας λέει ότι αναγκάστηκε με τη βία.

Κατά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της Ε.Ε. ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του Λευκορώσου δημοσιογράφου και της φίλης του, ενώ συμφώνησαν πως το Μινσκ θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του.

«Ο Λουκασένκο και το καθεστώς του πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: kathimerini.gr