Χαμηλές πτήσεις” αναμένονται για τα φετινά σιτηρά στον κάμπο

Σε “χαμηλές πτήσεις” κινούνται πλέον, οι όποιες προσδοκίες είχαν οι αγρότες του κάμπου για την φετινή παραγωγή στα σιτηρά. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών φαίνεται ότι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο για μειωμένες παραγωγές.

Και ενώ όσο πλησιάζει ο καιρός για τη φετινή έναρξη της θεριζοαλωνιστικής περιόδου, με τους περισσότερους να επιδιορθώνουν στα συνεργεία και τα τελευταία στις μηχανές τους, το μυαλό όλων των παραγωγών στριφογυρίζει στο μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί στα σιτηρά, τόσο την περίοδο του χειμώνα με το χιόνι και τον παγετό, όσο και τον περασμένο Απρίλιο με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό που χτύπησε τις καλλιέργειες. Ακόμα ένας αρνητικός παράγοντας είναι ο συνεχόμενος θερμός αέρας των τελευταίων ημερών.

Έμπειροι αγρότες στην περιοχή των Φαρσάλων εκτιμούν ότι οι φετινές παραγωγές θα είναι αρκετά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που οι περισσότεροι παραγωγοί ξεπερνούσαν εύκολα τα 500 κιλά/στρέμμα στα εύφορα εδάφη του κάμπου.

Όσον αφορά την τιμή εκκίνησης των σιτηρών, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι ακόμα επίσημα με τους εμπόρους να κρατούν στάση αναμονής. Οι εκτιμήσεις πάντως αναφέρουν ότι θα δοθεί τιμή με την έναρξη της αλωνιστικής περιόδου, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει σε περίπου μια εβδομάδα πρώτα με τα κριθάρια και στην συνέχεια με τα σιτηρά.