Φωτιά στα Γεράνεια Όρη – Χαρδαλιάς: πάνω από 40.000 καμένα στρέμματα

Για τη μάχη που δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα πύρινα μέτωπα, στα Γεράνεια Όρη, ενημέρωσε ο   υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας γνωστό ότι έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πολλές κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές και κάποιες εξ αυτών έχουν καταστραφεί, αλλά πρόκειται κυρίως για εξοχικές κατοικίες, μακριά από τον αστικό ιστό.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ακόμα ότι εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 και σχολίασε ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ.

«Το 112 είναι η έσχατη λύση, το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για την απομάκρυνση των πολιτών. Πρώτα χρησιμοποιούμε τα πρωτόκολλα. Την πρώτη μέρα συντεταγμένα έγινε η απομάκρυνση των κατοίκων και δεν χρειάστηκε η ενεργοποίησή του. Στη συνέχεια επειδή άλλαξαν απότομα οι καιρικές συνθήκες το ενεργοποιήσαμε» είπε και συνέχισε: «Το 112 δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης. Πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και με μόνο μέλημα πως θα σώσουμε την ανθρώπινη ζωή».

Όσον αφορά στη σημερινή εικόνα της φωτιάς, είπε ότι είναι σαφώς καλύτερη και ανακοίνωσε ότι επιχειρούν 8 καναντέρ, 10 πετσετελ, 2 σινουκ, ένα σουπερ πούμα, ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ.

Πηγή: ant1news.gr