Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ελαφρύνσεις από τέλη σε επιχειρήσεις

Ελαφρύνσεις αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων που πραγματοποιηθηκε με τηλεδιάσκεψη προχθες το βράδυ, για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν ή περιόρισαν την λειτουργία τους κατά την περίοδο της υποχρεωτικής καραντίνας. Ακόμα γνωστοποιήθηκε δικαστική απόφαση για καταβολή ποσού, σε πρώην υπάλληλο της ΔΕΥΑΦ από το Μονομελές Εφετείο Λάρισας.

Κατά την έναρξη του συμβουλίου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων κ. Κων/νος Δαμιανός ανέγνωσε προς το σώμα την επιστολή που απέστειλε η επιτροπή για την διεκδίκηση επίλυσης υδατικού προβλήματος στην Θεσσαλία. Αποφασίστηκε αφού αποσταλεί το κείμενο στους συμβούλους αναλυτικά, να τεθεί σε επόμενη συνεδρίαση σε ψηφοφορία για την αποδοχή ή όχι ενημέρωσης από την επιτροπή. Ακόμα ανέγνωσε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Αποστόλης Αναγνώστου που αφορούσε τα εργασιακά.

Πριν την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης στον κύκλο των ερωτήσεων υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΦ κ. Ιωάννη Γιάννη Τριάντη και του πρ. Δημάρχου Φαρσάλων και πρ. Προέδρου της ΔΕΥΑΦ κ. Άρη Καραχάλιου, καθώς όπως ενημέρωσε ο πρώτος το Σώμα, υπήρξε μία δικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Λάρισας, όπου η επιχείρηση θα πρέπει να καταβάλει στον ενάγοντα και πρώην υπάλληλο της, ένα “μεγάλο” χρηματικό ποσό.

Όπως ανέφερε ο κ. Τριάντης στην συγκεκριμένη απόφαση εργαζόμενος του προγράμματος 55-67 απολύθηκε, από την υπηρεσία για λόγους πολιτικούς. Συγκεκριμένα, τον κάλεσε στο γραφείο του ο πρ. Δήμαρχος κ. Άρης Καραχάλιος και του ανακοίνωσε την απόλυση του, γιατί δεν κατάφερε να μεταπείσει την ανιψιά του, να μην βάλει υποψηφιότητα με άλλο συνδυασμό στις εκλογές του 2019 σημειώνοντας ότι όλα αυτά αναφέρονται στην απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Λάρισας και ζήτησε από τον κ. Καραχάλιο να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το θέμα.

Από την πλευρά του ο κ. Άρης Καραχάλιος έκανε λόγο για ανήκουστη  επίθεση κατά του πρ. Δημάρχου, από έναν συνάδελφο, ο οποίος όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “προχθές μάθαμε ότι παραιτήθηκε την Παρασκευή εγγράφως, με κατατεθείσα αίτηση στο πρωτόκολλο και σε τρεις μέρες την πήρε πίσω” ζητώντας του από την πλευρά του να δώσει και αυτός με την σειρά του πειστικές εξηγήσεις επί του θέματος.

Όσον αφορά την ουσία του θέματος ο κ. Καραχάλιος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: “Θα πρέπει να μάθει να τηρεί διαδικασίες, αναφέρεται σε μια διαδικασία που σαφώς δεν γνωρίζω πως εκπροσωπήθηκε η ΔΕΥΑΦ και τι λέχθηκε σε αυτή”. Ακόμα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: Αν τον άφησαν να λέει ότι θέλει σαφώς και έχουν καταγραφεί. Αν δεν αμύνθηκε η ΔΕΥΑΦ σε αυτό που υποστήριζε ο πρ. υπάλληλος σαφώς και καταχωρήθηκαν και απευθύνθηκε στον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΦ κ.Τριάντη γιατί δεν του κοινοποίησε την συγκεκριμένη απόφαση, ώστε να λάβει γνώσει. Τόνισε επίσης ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, έφυγε από την εργασία του δυο μέρες μετά και έχει ευθύνη η υπηρεσιακή δομή της ΔΕΥΑΦ που δεν πήρε υπεύθυνη δήλωση κατά την αποχώρηση του. Επέρριψε ευθύνες σε μέλος αντιπολιτευόμενης παρατάξεως, ότι του κάλυψε δικηγορικά την δαπάνη και προσέφυγε δικαστικά πριν από τις εκλογές για να μπορεί να στηριχθεί κάπου.

Πάντως στην συνεδρίαση δεν αναφέρθηκε πιο ήταν τελικά το ποσό που πρέπει να πληρώσει η ΔΕΥΑΦ στον υπάλληλο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται ότι θα απασχολήσει και σε επόμενη συνεδρίαση.

Η ψήφιση των θεμάτων

Στα θέματα τακτικής συνεδρίασης, στο 1ο θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η 4η αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Την εισήγηση πραγματοποίησε ο προϊστάμενος του τμήματος Προϋπολογισμού, λογιστηρίου και προμηθειών κ. Σωκ. Αλειφτήρας. Την αναμόρφωση καταψήφισε ο κ. Απ. Αναγνώστου.

Στο 2ο θέμα που αφορούσε την αντικατάσταση δύο μελών της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης με δυο δημοτικούς υπαλλήλους, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Άρης Καραχάλιος ήταν αρνητικός (όχι στα πρόσωπα που επελέγησαν) για την συγκεκριμένη αλλαγή, αλλά στο ότι οι πολίτες θα πρέπει να συμμετέχουν στην διαδικασία και η πλήρωση των θέσεων, δεν θα πρέπει να γίνεται από δημοτικούς υπαλλήλους. Αρνητικός ήταν και ο κ. Απ.Αναγνώστου. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Συμβουλίου κ. Κων/νος Δαμιανός, απέδωσε αυτή την δυσκολία στο ότι θα πρέπει οι πολίτες να κάνουν δήλωση Πόθεν Έσχες, κάτι που όπως επισήμανε λειτουργεί αποτρεπτικά στο να συμμετέχουν στην διαδικασία, ενώ τόνισε ότι γνωρίζει ότι ανάλογη δυσκολία είχε και η πρ. Δημοτική αρχή, σημειώνοντας ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετούς δήμους και το είχε θέσει και στον πρ. ΥΠ.ΕΣ. κ. Θεοδωρικάκο κατά την επίσκεψη του στα Φάρσαλα.

Στο 3ο θέμα την έγκριση έκθεσης πεπραγμένων έτους 2020 της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου Φαρσάλων καταψήφισε μόνο ο κ. Αναγνώστου.

Αρνητικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο τον περιορισμό της βοσκής στο δάσος “Παλιοδερλί” της κοινότητας Σκοπίας, στέκοντας στην ίδια απόφαση που έλαβε πρόσφατα, η κοινότητα Σκοπίας και ο πρόεδρος της κ.Ηλίας Τσούτσος, ότι το δάσος στην περιοχή έχει ανανεωθεί και δεν πρέπει να υφίσταται αυτός ο περιορισμός για την βοσκή. Η σχετική γνωμοδότηση θα αποσταλεί στο Δασαρχείο Λάρισας, καθώς αυτός ο περιορισμός αφορά περίπου 10 έτη.

Το δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων σε ότι αφορά το 5ο θέμα αποφάσισε τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση της τοπικής οικονομίας λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού ως εξής:

Την απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού για τις επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ ανήκουν στις λίστες διακοπής των Υπουργικών Αποφάσεων.

Επιπρόσθετα, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αποφασίστηκε και η απαλλαγή από τα αναλογούντα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων, καθώς και τροποποίηση της 28/2016 απόφασης του Δ.Σ. περί της καταβολής του τέλους ως εξής το 30% του συνολικού ποσού, προ χορήγησης της άδειας και στις 31 Αυγούστου το υπόλοιπο 70%.

Κατόπιν της έγκρισης της ανωτέρω απόφασης του Δ.Σ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ο Δήμος θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών καθώς και των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Το 6ο θέμα που φορούσε ψήφισμα της λαϊκής συσπείρωσης για το νομοσχέδιο λαϊκών αγορών και το υπαίθριο εμπόριο δεν πέρασε ως είχε καθώς το κείμενο ψήφισαν θετικά οι παρατάξεις του κ. Καραχάλιου και ο κ. Δημητρακόπουλος και απορρίφθηκε. Πέρασε η πρόταση της συμπολίτευσης την οποία ανέγνωσε στο Σώμα ο κ. Δαμιανός και αναφέρει τα εξής: “Οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο επιδέχεται αλλαγές και πρέπει να γίνουν προς όφελος των πολιτών για να προωθηθεί και το ζητούμενο που είναι ο εκσυγχρονισμός των λαϊκών αγορών, γι’ αυτό και στηρίζουν τις θέσεις και τις προτάσεις του νομοσχεδίου, όλων εκείνων ώστε να τροφοδοτούν τα νοικοκυριά με φθηνά προϊόντα της Ελληνικής γης”. Με την θέση της πλειοψηφίας συντάχθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι των υπόλοιπων παρατάξεων κ. Ι. Αγγελακοπούλου και Ι. Γκέβρος.

Νωρίτερα στην πρώτη συνεδρίαση πέρασε κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν ο κ. Γκεβρος λόγω λογιστικού χρέους 4 εκ.ευρώ και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αναγνώστου) η έγκριση του ισολογισμού για το οικονομικό έτος 2019. Ο κ. Παπαδήμας ανέλυσε τα οικονομικά στοιχεία στο Σώμα και ο κ. Αθ. Τσαγγάλης ορκωτός λογιστής του Δήμου Φαρσάλων αναφέρθηκε στην έκθεση που έχει συντάξει και εστίασε σε θέματα διαχείρισης. Ακολούθησε συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα από τους συμβούλους.

Στην τοποθέτησή του o Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου είπε μεταξύ άλλων: «Όπως όλοι γνωρίζετε αναφερόμαστε σε ισολογισμό του 2019, το πρώτο οκτάμηνο του οποίου τη διοίκηση είχε η πρώην δημοτική αρχή, με τον επίσης δικό της προϋπολογισμό που εφαρμόσαμε. Στο εναπομείναν τετράμηνο του 2019 ως νέα δημοτική αρχή κινηθήκαμε σε δύο βασικούς άξονες, στην πληρωμή των υποχρεώσεων που ήδη είχαν δημιουργηθεί και στην είσπραξη χρημάτων μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να αυξήσουμε τους ίδιους πόρους. Ήταν η τελευταία χρονιά με συνθήκες κανονικότητας καθώς από τις αρχές του 2020 μπήκαμε στη δίνη της πανδημίας. Όμως, παρά τις μεγάλες δυσκολίες η οικονομική κατάσταση του δήμου μας παραμένει σε καλά επίπεδα».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία