Ε. Λιακούλη: «Απελπισμένοι οι κτηνοτρόφοι, καταγγέλλουν για εμπαιγμό την Κυβέρνηση!»

Σε νέα ερώτηση υπέρ των αιτημάτων των κτηνοτρόφων του νομού Λάρισας , αλλά και της επικράτειας, σε συνέχεια προηγούμενων κοινοβουλευτικών παρεμβάσεών της, προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία επισημαίνει στο κείμενό της τα εξής:

«Αποκαλυπτική είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), η οποία εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της, καταγγέλλει την αδιαφορία του αρμόδιου Υπουργείου για την μη επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων τους.

Η μεγάλη πτώση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων λόγω των χαμηλών τιμών σε γάλα και κρέας, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος των ζωοτροφών, τους έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει», σε σημείο που να αδυνατούν να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.

Επιπλέον, το ζωικό κεφάλαιο καθημερινά μειώνεται, οι κτηνοτρόφοι λιγοστεύουν και η απώλεια εισοδήματος, εδώ και πέντε χρόνια, είναι τόση μεγάλη, που οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης.

Σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο, ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης, όπως τη de minimis ενίσχυση με το ποσό των 30 ευρώ ανά ζώο, την  παραδειγματική τιμωρία της γαλακτοβιομηχανίας που νόθευε τη φέτα και τον άμεσο έλεγχο όλων των γαλακτοβιομηχανιών, την άμεση πληρωμή όλων των χρημάτων που οφείλονται σε κτηνοτρόφους και αγρότες από κακές και καθυστερημένες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και την ενημέρωσή των μελών της ενόψει της νέας ΚΑΠ.

Επιπλέον, η ΠΕΚ επιμένει στο κρίσιμο ζήτημα αλλαγής πολιτικής διαχείρισης των βοσκοτόπων με την ταυτόχρονη αύξησή τους και την πανελλαδική ενιαιοποίηση των τιμών, την επιστροφή και απόδοση των χρημάτων (446 εκ. ευρώ) της δικαίωσης των βοσκοτόπων από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο με τη μορφή επιδότησης των θηλυκών αμνοεριφίων με στόχο την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, τον πραγματικό και όχι τον υποκριτικό έλεγχο των ελληνοποιήσεων και τέλος την αύξηση των τιμών στο 1,30 για πρόβειο, 0,90 για κατσικίσιοκαι 0,60 αγελαδινό γάλα.

Δεδομένου ότι παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και εξαγγελίες από πλευράς της κυβέρνησης έχουν μετατεθεί οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και γάλακτος που αφορούν στο ζωικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα σε βοοειδή και αιγοπρόβατα, αλλά κι επειδή οι ενώσεις, οι φορείς και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για εμπαιγμό της Κυβέρνησης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να λάβει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους»