Ο Κ. Αγοραστός για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε μήνυμά του για τη συμπλήρωση 40 χρόνων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρει τα εξής:

«Ἡ Ἑλλὰς ἀπὸ σήμερα ἀποδέχεται ὁριστικὰ τὴν ἱστορικὴ πρόκληση καὶ τὴν εὐρωπαϊκή της μοίρα. Διατηρώντας τὴν ἐθνική μας ταυτότητα, ἔχομε ἐμπιστοσύνη καὶ στὴν Εὐρώπη καὶ στὴν Ἑλλάδα. Ἔχομε τὴν ἀπόφαση νὰ εἴμαστε ὅλοι Εὐρωπαῖοι, ὅπως θὰ ἔλεγε ὁ Τσώρτσιλ, καὶ ὅλοι Ἕλληνες, ὅπως θὰ ἔλεγε ὁ Σέλεϋ. Γιατί, ὅπως ἔγραψε ὁ Ἰσοκράτης, Ἕλληνες δὲν εἶναι ἐκεῖνοι ποὺ γεννήθηκαν στὴν Ἑλλάδα, ἀλλὰ ὅλοι ἐκεῖνοι ποὺ υἱοθέτησαν τὸ πνεῦμα τὸ κλασικό».

Στην αποφώνηση της ιστορικής ομιλίας του στο Ζάππειο το 1979, ο  Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εξέφραζε με  τον πιο εύγλωττο τρόπο τον  άρρηκτο δεσμό της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό ιδεώδες που επισφραγίστηκε  και θεσμικά με την υπογραφή της Συμφωνίας Ένταξης  της χώρας, ως δέκατου μέλους, στην  ΕΟΚ.

Μια  ιστορική επιλογή που υπαγορεύτηκε από λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς.

Μια εθνική κατάκτηση  που  οδήγησε στη μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που γνώρισαν οι Έλληνες, μέσα από μια κοσμογονία έργων και δράσεων με  ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Φέτος, τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμπίπτουν με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία όπου  η εθνική και η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, συναντώνται και συνομιλούν δημιουργικά.

Όλα τα έργα της Περιφέρειας  Θεσσαλίας, που  χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, έργα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, έργα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βελτίωσης της προσβασιμότητας και της ασφάλειας κυκλοφορίας, έργα πόσιμου ύδατος, διαχείρισης απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, έργα σύγχρονων  υποδομών, ενεργειακών αναβαθμίσεων, ανάδειξης του πολιτισμού, τουρισμού και αθλητισμού, Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις,  έργα υποδομών εκπαίδευσης για όλες τις βαθμίδες, έργα αντιπλημμυρικά, περιβαλλοντικά, πολιτικής προστασίας, έργα που στηρίζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους όπως αρδευτικά ή αγροτικής οδοποιίας, προγράμματα και δράσεις καταπολέμησης της φτώχειας και των διακρίσεων, κοινωνικές δομές και έργα  στήριξης της απασχόλησης, είναι έργα στα οποία διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων, στηρίζουν και δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν άμεσο όφελος και προστιθέμενη αξία  στην πραγματική, τοπική οικονομία.

Μόνο την τελευταία 10ετία, στη Θεσσαλία πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από  5.200 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δις ευρώ

Αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όλοι μαζί δημιουργούμε ένα πλέγμα ενεργειών που στοχεύει σε συνθήκες ασφάλειας και βιώσιμης ανάπτυξης για τους πολλούς.

Όλοι μαζί δημιουργούμε τον κύκλο της αγάπης, της ελπίδας, της αλληλεγγύης, της συνοχής, της δημιουργίας, της  ευημερίας με σύμμαχο τη φύση.
Με σεβασμό στον τόπο μας και τις γενιές που έρχονται.

Μαζί δημιουργούμε ένα καλύτερο αύριο και  καλύτερες συνθήκες διαβίωσης του αύριο.