Συνδεδεμένη σε όλους τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς από τον “Ιανό”

Να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες από τον “Ιανό” βαμβακοκαλλιεργητές της επαρχίας Φαρσάλων, όπως είχε δεσμευτεί η τότε πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, στην ερώτησή του για το ζήτημα που απασχολεί δεκάδες παραγωγούς των Φαρσάλων, υπογραμμίζει ότι «οι συνέπειες του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός” στην αγροτική παραγωγή της επαρχίας Φαρσάλων ήταν αδιαμφισβήτητα καταστροφικές. Η πολιτεία αντιλαμβανόμενη το μέγεθος των ζημιών αντέδρασε τάχιστα, προέβη άμεσα σε ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποζημίωση στο 100%, κατ’ εξαίρεση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, και επιτάχυνε τις διαδικασίες εκτιμήσεις των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

Η ζημιές στο βαμβάκι, κύρια καλλιέργεια στην πληγείσα περιοχή των Φαρσάλων, ήταν βαρύτατες. Επειδή, όμως, ο κυκλώνας κατέστρεψε την παραγωγή λίγο πριν τη συγκομιδή, δόθηκε στους βαμβακοκαλλιεργητές, άμεσα –σε ενάμιση μήνα από το καταστροφικό συμβάν- γενναία προκαταβολή της τάξης των 100 ευρώ ανά στρέμμα. Πέραν τούτων,  πάγιο αίτημα των αγροτών της πληγείσας περιοχής ήταν να μην υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βαμβάκι.

Ωστόσο, μετά την πληρωμή της εν λόγω ειδικής ενίσχυσης διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις βαμβακοπαραγωγών που δεν έλαβαν την ειδική ενίσχυση. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι τελευταίοι, το άθροισμα των κιλών βαμβακιού που παρέδωσαν κατά τη συγκομιδή και των κιλών που προκύπτουν ότι απώλεσαν από το πόρισμα του ΕΛΓΑ δεν συμπληρώνουν το όριο των 265 κιλών ανά στρέμμα που απαιτείται για την λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον νομό Λάρισας.

Κατά την διαδικασία των νομοθετικών ρυθμίσεων στη Βουλή για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τον “Ιανό” υπήρξαν ρητές δεσμεύσεις ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τους πληγέντες στην καταβολή της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βαμβάκι. Συνεπώς, οι περιπτώσεις των πληγέντων από τον “Ιανό” βαμβακοκαλλιεργητών που δεν έλαβαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση θα πρέπει να διερευνηθούν με τη δέουσα προσοχή και να καταλήξουν σε πληρωμές το συντομότερο δυνατόν».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να διεκπεραιωθεί η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης στους πληγέντες από τον “Ιανό” βαμβακοκαλλιεργητές.