Το Εργατικό Κέντρο Φαρσάλων κατέθεσε στεφάνι για την Πρωτομαγιά

Αντιπροσωπείες σωματείων της δύναμης του Ε.Κ.Φ. συγκεντρώθηκαν στις 4-5-2021, τηρώντας όλα τα μέτρα για τον covid 19 στο Εργατικό Κέντρο και αφού διαβάστηκε το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα.

Στη συνέχεια εξελέγη ολιγομελή επιτροπή για την κατάθεση στεφάνου στην πλατεία Δημαρχείου και ώρα 9:30 π.μ..

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΙΣ 4  ΜΑΗ 2021

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέες και νέοι,  η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας. Είναι ημέρα τιμής των εργαζομένων και των κοινωνιών για την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες στιγμές διεκδίκησης των εργαζομένων για κοινωνική και οικονομική προκοπή. Ο αγώνας των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ωρου σήμερα αποκτά ξανά νόημα, ειδικά αυτή την περίοδο που επίκεινται νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που θέτουν σε διακινδύνευση βασικές κατακτήσεις των αιματοβαμμένων αγώνων της εργατικής τάξης.  Η θέση μας είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: 8 ώρες εργασίας, 8 ώρες ανάπαυσης, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο! Γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μαζί και μέσα στα συνδικάτα, αγωνιζόμαστε για Υγεία, Ειρήνη, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, Ισότητα, Σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις, Έχουμε υποστεί τις οικονομικές συνέπειες ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου και διαδοχικών κρίσεων σε καιρό ειρήνης, έχουμε πρωτοστατήσει και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία. Απαιτούμε σεβασμό της αξίας της προσωπικότητας μας, σεβασμό στην υγεία και την ασφάλεια,, σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Αυτή η κρίση έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο έννοιες όπως την  αλληλεγγύη, τη θεμελιώδη δηλαδή αρχή του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Αυτή η κρίση απέδειξε στη νέα γενιά του συνδικαλισμού και επαναπροσδιορίζει σταθερά το ρόλο μας στην κοινωνία ως τη νούμερο ένα δύναμη για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο.

Χωρίς τα συνδικάτα η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη για τους εργαζόμενους, τόσο για εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όσο και για όλους όσοι βρίσκονται σε περιορισμό λόγων των μέτρων για την πανδημία.

Μέσα σε αυτή την δύσκολη κατάσταση ένα σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων που θέλουν την αποδυνάμωσή του. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες του Δήμου και του νοσηλευτικού προσωπικού για το θέμα αυτό. Στην υγεία εκπτώσεις δεν χωράνε. Στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων υπάρχουν οργανικές θέσεις οι οποίες πρέπει να καλυφθούν.

Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία όλοι μαζί  προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας και

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Σταθερή και πλήρης πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.

  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας  και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.
  • Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα βάρη, όχι στη συνέχιση  της φορολογικής επιδρομής.
  • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
  • Όχι στους μισθούς πείνας. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, κανένας χωρίς συλλογική σύμβαση , κανένας ανασφάλιστος.
  • Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια του τραπεζίτη!
  • Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
  • Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.
  • Καμία αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων, αλλά επάνδρωση με όλες τις ειδικότητες ιατρών καθώς και νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.
  • Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ