Βαγενά: «Πολύ χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων»

Σύμφωνα με πληροφόρηση που έλαβε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, το οποίο αποτελεί και το εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής, από τους 12.000 περίπου κατοίκους που αυτό εξυπηρετεί έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί το πολύ 2.000, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 15% μόνο.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο διατίθεται αποκλειστικά το εμβόλιο της AstraZeneca, κάτι που σχετίζεται με τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού του τοπικού πληθυσμού, καθώς πολλοί αρνούνται να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Τη στιγμή που ο  κόσμος έχει ακούσει τόσα και τόσα και τόσα για την αξιοπιστία του εν λόγω εμβολίου και ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ανακοινώνει αλλαγές στον συνολικό σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και τρίτη δόση εμβολιασμού μόνο με το εμβόλιο της Pfizer, η Άννα Βαγενά δηλώνει πως θεωρεί απαράδεκτο το να μη δίνεται τουλάχιστον μία εναλλακτική στους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής για τον εμβολιασμό τους. Τι είναι δηλαδή οι κάτοικοι της περιοχής των Φαρσάλων; Πολίτες β’ κατηγορίας;

Αλλά και για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, η οποία πρόκειται να εμβολιαστεί αποκλειστικά με το AstraZeneca, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Αθηνά Λινού, αναφέρει ότι «οι περισσότερες χώρες του κόσμου, όπου το έχουν εγκρίνει, είναι για μετά τα 55 έτη. Δεν ξέρω γιατί η Επιτροπή και η Πολιτεία το έκαναν αντίστροφα. Αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου, έπρεπε να το χορηγήσουμε στους άνω των 50».

Λοιπόν, ας σταματήσει η κυβέρνηση να μας λέει ότι τα έχει κάνει όλα καλά στη διαχείριση της πανδημίας με τους 10.000 νεκρούς μέχρι στιγμής και ας σταματήσει, επίσης, να επιρρίπτει συνέχεια την ευθύνη στους πολίτες. Ας ακολουθήσει επιτέλους μία σταθερή, τεκμηριωμένη και διεθνώς αποδεκτή γραμμή, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν φταίνε οι πολίτες για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Όταν διακυβεύεται η υγεία τους και η ασφάλειά τους, είναι λογικό να απαιτούν από την κυβέρνηση πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα, διαφάνεια και συνέπεια από αυτή με την οποία τους αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής.