Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας: Bεβαιώσεις εμβολιασμού δεν εκδίδονται από τα φαρμακεία

Σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

Τα πιστοποιητικά ή αλλιώς βεβαιώσεις εμβολιασμού δεν εκδίδονται από τα φαρμακεία. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα μέσα από την πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού. Η εκτύπωση των ραντεβού μετά την ολοκλήρωση τους από την πλατφόρμα των εμβολιασμών δεν πιστοποιεί ότι έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.

Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες να λαμβάνουν ενημέρωση μόνο από αξιόπιστες πηγές, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ίδιοι αλλά και να μην δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα συντονισμού εντός των φαρμακείων.

Επίσης, δεν επιτρέπεται να κοινοποιούνται οι κωδικοί taxis στους φαρμακοποιούς ή άλλους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι για να ελέγχουν τα προσωπικά οικονομικά και φορολογικά στοιχεία των πολιτών.

Η λήψη της βεβαίωσης είναι προσωπική υπόθεση του κάθε πολίτη και απαιτεί τη χρήση των κωδικών taxis.

Αναλυτικότερα

Η βεβαίωση αποτελεί ιατρικό έγγραφο, λειτουργεί ως βεβαίωση ιατρικής πράξης και αφορά όσους πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Μπορεί να ληφθεί μόνο μέσα από την είσοδο του πολίτη στην ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr .

Ο πολίτης πρέπει να εισέλθει στην κατηγορία «Υγεία και Πρόνοια» και την υποκατηγορία «Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» του gov.gr ή να επιλέξει στην αναζήτηση “ έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού”

Συνδέεται μέσω της εφαρμογής ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxis και ελέγχει αν είναι σωστά τα στοιχεία του.

Στη συνέχεια του ζητείται από την εφαρμογή η χρήση του αμκα.

Ετοιμάζεται η βεβαίωση και μπορεί να ελέγξει αν όλα τα στοιχεία είναι σωστά πριν από την έκδοση.

Επιλέγει έκδοση της βεβαίωσης και αποθήκευση στον υπολογιστή ή στο κινητό του ή ακόμη και εκτύπωση.

Η βεβαίωση φέρει μοναδικό κωδικό QR στην πάνω δεξιά γωνία, μέσω του οποίου μπορεί να ελεγχθεί η ισχύς του εγγράφου.

Το παρόν έγγραφο θα κοινοποιηθεί προς όλους τους αρμοδίους και προς όσους εμπλέκονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με τον εμβολιασμό, ώστε να ενημερώνουν ορθά τους πολίτες.