Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Λάρισας για την προετοιμασία της νέας αντιπυρικής περιόδου

Ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου και της εφαρμογής του νέου σχεδίου αντιμετώπισης κινδύνων από πυρκαγιές με την κωδική ονομασία «Ιόλαος» συνεδρίασε  το  Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας  Λάρισας μέσω  τηλεδιάσκεψης,  υπό την προεδρία του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας  Χρήστου Καλομπάτσιου. Ο κ. Καλομπάτσιος μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για τη  συνεργασία τους και τόνισε τη σημασία της  έγκαιρης προετοιμασίας και ετοιμότητας, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου Μαΐου- Οκτωβρίου 2021. Ο κ. Καλομπάτσιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ετοιμότητα, στην έγκαιρη ενημέρωση και έγκαιρη επέμβαση σε περιστατικά πυρκαγιών καθώς επίσης και στην έγκαιρη ενημέρωση και άμεση εκκένωση οικισμών που απειλούνται από πυρκαγιές . Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει στην προετοιμασία, τη συνεργασία και το συντονισμό με τους Δήμους, την Πυροσβεστική και όλους τους εμπλεκομένους φορείς. Παράλληλα η Περιφέρεια έχει ενισχύει τις ενεργές δυνάμεις του κράτους – Στρατό, Αεροπορία, Αστυνομία, Πυροσβεστική-  με σύγχρονα  μηχανήματα  και εξοπλισμό συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στις δύσκολες περιπτώσεις που καλούνται κατά καιρούς να αντιμετωπίσουν. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν το λόγο και τοποθετήθηκαν  ενώ ζητήθηκε από τους Δήμους και τα Δασαρχεία να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των αντιπυρικών ζωνών, ο καθαρισμός των οικοπέδων και να μην γίνεται καύση των σιτοκαλαμιών  καθώς αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης πυρκαγιών και μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ο χάρτης επικινδυνότητας και οι προβλέψεις της ΕΜΥ κοινοποιούνται έγκαιρα σε όλους και όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι από 3 και πάνω τότε επανδρώνονται τα πυροφυλάκια και αυξάνονται οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες.

Οι συμμετέχοντες

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Β. Πινακάς Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Π. Τσακνάκης Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας,  οι αντιδήμαρχοι Λαρισαίων Γ. Ζαούτσος, Τεμπών, Γ. Νικολάου, Κιλελέρ Β. Χλιάπη, Ελασσόνας  Γ. Νάνος, Τυρνάβου Γ. Γκάτσος, Αγιάς Β. Κρανιώτης, ο Β. Καραλής Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λάρισας, ο Κ. Γαβριηλίδης από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Υποστράτηγος Κ. Παχίδης Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας – Στερεάς,  ο Αρχιπύραρχος, Ε. Φαλάρας Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας,  Σ. Τσολάκης Διοικητής Π.Υ. Λάρισας, οι Αντιπύραρχοι Ολ. Τσακνάκη, Γ. Βαρδάτσικος και Χρ. Ζουναλής, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Λ. Παντικίδης ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, η Π. Καζάκου Γεν. Διευθύντρια Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας, οι δασάρχες Λάρισας Στ. Γκάτσικος και Ελασσόνας Χρ. Αναστόπουλος, οι εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Αλ. Δήμου, της ΕΔΑ Θεσσαλίας Χρ. Δαμιανίδης, ο πρόεδρος Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας Αθ. Κακαδιάρης, ο εκπρόσωπος της ΕΠΟΜΕΑ Τ. Μπατζιόλας   από τη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Μ. Φωκάς,  από τη Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Θεσσαλίας ο κ. Ε. Νικολακούλης,   ο μετεωρολόγος Φ. Τακούδης και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Λάρισας Χρ. Ντάγιας.