«Παραδοχή ενοχής της κυβέρνησης η τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών των επιστημονικών επιτροπών για την πανδημία»

Με εκπρόθεσμη τροπολογία, που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το υπουργείο Υγείας και η οποία πέρασε αποκλειστικά με τις ψήφους της κυβέρνησης, προβλέπεται ότι τα μέλη των τριών επιτροπών που πρωταγωνιστούν στην λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, το lockdown και τους εμβολιασμούς, στις οποίες συμμετέχουν και πολιτικά πρόσωπα, «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο λειτουργίας» των επιτροπών.

Η κυβέρνηση φέρνοντας αυτή την κατάπτυστη τροπολογία ουσιαστικά ομολογεί αυτό που καταλαβαίναμε όλοι, ότι δηλαδή όλο αυτό το διάστημα από την αρχή της πανδημίας παρενέβαινε στις συνεδριάσεις της επιτροπής λοιμοξιολόγων, ασκώντας πιέσεις στους επιστήμονες και φορτώνοντάς τους δικές της αποφάσεις με γνώμονα το ενίοτε πολιτικό κόστος. Τώρα που ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό κοντεύει να αγγίξει πλέον τους 10.000, τρέχει πανικόβλητη να καλύψει τα νώτα της θεσμοθετώντας δικαστικό ακαταδίωκτο όχι μόνο για τα μέλη των τριών επιτροπών υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για κυβερνητικά στελέχη που παρίσταντο σε αυτές και απαγορεύουν την κατάθεσή τους ως μάρτυρες στις αρμόδιες αρχές.

Επιβεβαιώνεται, επομένως, η σταθερή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως η κυβέρνηση αγνοεί τις εισηγήσεις των επιτροπών και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων. Άλλωστε, ο ρόλος των επιτροπών αυτών είναι γνωμοδοτικός, οπότε με το ακαταδίωκτο των επιστημόνων ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του ουσιαστικά αποσκοπούν στο δικό τους «ακαταδίωκτο»και απυρόβλητο. Ατομική ευθύνη για τους πολίτες, μηδενική ευθύνη για τους κυβερνώντες.

Όλη, όμως, αυτή η σκοτεινή πλεκτάνη, που έχει τρομερό κόστος για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη δημόσια υγεία, έχει επιφέρει και ένα σοβαρό πλήγμα στο κύρος της επιστήμης, ενώ απ’ την άλλη γιατροί και νοσηλευτέςπου δίνουν καθημερινά μάχη στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ είναι τελείως έκθετοι σε μια «βιομηχανία» αγωγών και μηνύσεων εναντίον τους από συγγενείς ασθενών που έχασαν τη ζωή τους λόγω covid-19. Έχει μία επιπλέον αξία, λοιπόν, η δήλωση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ότι αποποιείται της ασυλίας και των προνομίων που του προσφέρει η τροπολογία ως μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων «μέχρι να καλυφθεί και ο τελευταίος γιατρός και νοσηλευτής της χώρας».