Όλοι οι πληγέντες παραγωγοί θα τύχουν της πολύτιμης συνδρομής της Κυβέρνησης!

«Τα αντανακλαστικά του ΕΛΓΑ τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν τα αναμενόμενα. Η αγροτική παραγωγή όλο και συχνότεραδέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι απανωτοί παγετοί, και οι αγρότες εύλογα αναμένουν από την πολιτεία γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις. Η εκπεφρασμένη βούληση του προέδρου του ΕΛΓΑ για ταχύτερες εκτιμήσεις με επιπλέον προσλήψεις γεωτεχνικών εκτιμητών αναμφίβολα είναι θετική». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλοςμε αφορμή την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού στην ερώτησή του για την κατάσταση του υποκαταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ, μετά τις διαμαρτυρίες αγροτών για καθυστερήσεις στη καταβολή αποζημιώσεων από τον παγετό.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός ενημερώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προσλήψεων 144 γεωπόνων και 10 κτηνιάτρων με στόχο «την έγκαιρη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από τις αρχές του 2021, όπως αυτά του Φεβρουαρίου του 2021 από το φαινόμενο “ΜΗΔΕΙΑ” (παγετοί-χιονοπτώσεις), με σκοπό πάντοτε να καταβληθούν σε σύντομα χρονικά διαστήματα οι καταβολές των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς».

Επιπροσθέτως, αναφέρεται στην επιπλέον στελέχωση του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας, το οποίο από 47 γεωτεχνικούς που αριθμούσε στις 31.01.2019, έφτασε να αριθμεί 62 γεωτεχνικούς στις 31.01.2021. Επιπλέον, ενώ το καλοκαίρι του 2019, έγιναν μόλις 5 προσλήψεις εποχικών γεωτεχνικών, το καλοκαίρι του 2020, έγιναν 30 αντίστοιχες προσλήψεις. Παράλληλα, επειδή μεσολάβησαν έντονα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, όπως ο “ΙΑΝΟΣ”, αποφασίστηκε η πρόσληψη εποχικών γεωτεχνικών για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων. Συγκεκριμένα στο Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας «από το καλοκαίρι του 2020 και μετά προσλήφθηκαν 14 γεωτεχνικοί». Επιπλέον, «έγιναν 44 μετακινήσεις γεωτεχνικών από άλλα Υποκαταστήματα, το έργο των εκτιμήσεων στηρίχθηκε σε 125 γεωτεχνικούς, ενώ το κόστος μετακίνησης, προκαταβολών εκτός έδρας κ.λπ. έχει ξεπεράσει το ποσό των 680.000 ευρώ».

Ο κ. Λιβανός σημειώνει ότι ένας από στους στόχους που έθεσε,η Διοίκηση του ΕΛΓΑ «είναι η αναβάθμιση της ετοιμότητας των Υποκαταστημάτων του Οργανισμού σε σύγκριση με το παρελθόν» με «οδηγίες που αποσκοπούν στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων» και «τη στελέχωσή τους».

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «στο Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας,για το έτος 2020, έχουν γίνει 1.382 αναγγελίες και έχουν υποβληθεί 29.022 δηλώσεις ζημιάς που αφορούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Από τις 29.022 δηλώσεις ζημιάς:

· οι 17.680 δηλώσεις ζημιάς περίπου αφορούν στις ζημιές του μεσογειακού κυκλώνα “ΙΑΝΟΣ”. Γι’ αυτές τις ζημιές καταβλήθηκαν στην εν λόγω Περιφέρεια αποζημιώσεις, ύψους 39.780.000 ευρώ, εντός διαστήματος 4 μηνών από την εκδήλωση του καταστροφικού φαινομένου, όπως όριζε η κυβερνητική οδηγία.

· οι 11.342 δηλώσεις ζημιάς αφορούν ζημιές του 2020 από καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια (παγετός, χαλαζοπτώσεις, ανεμοθύελλες κ.λπ.) Γι’ αυτές τις ζημιές, η οδηγία του Προέδρου του ΕΛΓΑ προς τις υπηρεσίες του Οργανισμού είναι η ολοκλήρωση των αποζημιώσεων να έχει πραγματοποιηθεί, εφόσον είναι εφικτό, εντός της άνοιξης του 2021. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα, στις 25.02.2021, πραγματοποιήθηκε νέα πληρωμή στη Θεσσαλία και για τις ζημιές του 2020,ύψους 1.650.000 ευρώ.

Εκ των ανωτέρω, γίνεται εμφανές ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει ενδελεχώς τις επιπτώσεις και τις ασυμμετρίες που προκαλούνται στον πρωτογενή τομέα από τις καταστρεπτικές συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ο μεσογειακός κυκλώνας “ΙΑΝΟΣ” και η “ΜΗΔΕΙΑ”, και στηρίζει εμπράκτως όλους όσοι έχουν υποστεί ζημία, παρεμβαίνοντας αποφασιστικά και ουσιαστικά με στοχευμένη λήψη μέτρων σε κάθε ζήτημα που τυχόν προκύπτει και διασφαλίζοντας ότι όλοι οι πληγέντες Έλληνες παραγωγοί θα τύχουν της πολύτιμης συνδρομής της Κυβέρνησης, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους διαδικασία».