Λιακούλη: « Κρυφές πλατφόρμες στην προτεραιότητα των εμβολιασμών;»

Δημόσια παρέμβαση και ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σοβαρή αμφισβήτηση της διαφάνειας στο θέμα της προτεραιοποίησης των εμβολιασμών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για επιλογή πολιτών,  από «κρυφές»  πλατφόρμες .

Ειδικότερα η κ Λιακούλη στην ερώτησή της επισημαίνει , μεταξύ άλλων, τα εξής :

« Στην καρδιά της πανδημίας, με το αλαλούμ στην προμήθεια των εμβολίων  και την αργοπορία στον εμβολιασμό του πληθυσμού, αύξηση των κρουσμάτων, διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και αύξηση των θανάτων, ο εμβολιασμός του πληθυσμού δείχνει ότι αποτελεί τη μοναδική  ελπίδα για την επιστροφή στην κανονικότητα .

Με επανειλημμένες ερωτήσεις μου, ζήτησα τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και ειδικών κατηγοριών,  όπως οι σεισμόπληκτοι, οι εκπαιδευτικοί ειδικών σχολείων, οι εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές κλπ

Η αναγκαιότητα εμβολιασμού αυτών των ομάδων, προκύπτει αυτονόητα από τους κινδύνους που διατρέχουν και που δυστυχώς επιβεβαιώνονται από τραγικά γεγονότα, όπως η πρόσφατη, απώλεια από κορωνοϊό του εκπαιδευτικού που υπηρετούσε σε Ειδικό Σχολείο της Νεάπολης Λάρισας

Ολοι περιμένουμε τη σειρά μας για τον εμβολιασμό μας, αναγνωρίζοντας την προτεραιότητα όλων αυτών, που πρέπει να προηγηθούν

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προκλητική, παράνομη και αήθης, η οποιαδήποτε άλλη προτεραιοποίηση και επιλογή πολιτών για προνομιακό, εκτός σειράς, εμβολιασμό .

Η Κυβέρνηση διαψεύδει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, όμως από  έρευνα την οποία πραγματοποίησα, σε συνδυασμό με καταγγελία την οποία έλαβα, προκύπτουν τα εξής :

Όταν ένας πολίτης δεν εμβολιάζεται, είτε επειδή δίστασε να προσέλθει στον εμβολιασμό, είτε επειδή στο μεταξύ αρρώστησε και απαγορεύεται να εμβολιαστεί, καλείται στη θέση του άλλος πολίτης , ώστε να μην χαθούν οι δόσεις του εμβολίου.

Η διαδικασία για την κλήση αυτών που θα αντικαταστήσουν  αυτούς που έχασαν τη δόση , γίνεται ως εξής:

Το εμβολιαστικό κέντρο στέλνει την ίδια ημέρα, μήνυμα σε μια πλατφόρμα του Υπουργείου ότι δεν έγινε  ο συγκεκριμένος αριθμός των προγραμματισμένων εμβολίων στη δομή του.

Το υπουργείο αναλαμβάνει να ειδοποιήσει τους αντικαταστάτες, οι οποίοι εμφανίζονται.

Το εμβολιαστικό κέντρο δεν αναμιγνύεται στη διαδικασία της επιλογής, ούτε γνωρίζει ποιους ειδοποιεί το Υπουργείο

Μόνο η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου το γνωρίζει αυτό .

Στο ερώτημα, αν στα εμβολιαστικά κέντρα προσέρχονται προς αντικατάσταση αυτών που δεν προσήλθαν, πολίτες συγκεκριμένης κατηγορίας, (όπως πχ στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί κλπ ) η απάντηση είναι αρνητική. Αντικαταστάτες είναι πολίτες διαφόρων κατηγοριών .

Παράλληλα, από εκπαιδευτικό της Λάρισας μου καταγγέλθηκε πρόσφατα ότι έλαβε τηλεφωνική κλήση να προσέλθει εκτάκτως για εμβολιασμό σε κέντρο της περιοχής μας , αντικαθιστώντας πολίτη που δεν προσήλθε και ενώ αποδέχθηκε και δήλωσε ότι θα προσέλθει, μετά από τρεις ώρες ειδοποιήθηκε να μην προσέλθει, γιατί ακυρώθηκε ο εμβολιασμός του!

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω , τίθενται τα εξής ερωτήματα:

Ποιος φτιάχνει τις πλατφόρμες αυτών που θα κληθούν να αντικαταστήσουν, όσους δεν προσέλθουν για εμβολιασμό;
Ποιους τελικά περιλαμβάνουν αυτές οι πλατφόρμες;
Πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια και ποιος ελέγχει την αρμόδια υπηρεσία για τον τρόπο που προτεραιοποιεί τους εμβολιασμούς;
Γιατί ακυρώνονται εμβολιασμοί ανθρώπων που καλούνται ως αντικαταστάτες;
Πώς μπορεί ένας πολίτης να γνωρίζει  ποιος καλείται να εμβολιαστεί, όταν δεν προσέρχεται κανονικά στο ραντεβού του κάποιος;

Δυστυχώς , αυτό που προκύπτει από την διαδικασία που ακολουθείται είναι ότι μόνο το αρμόδιο υπουργείο και οι υπηρεσίες του γνωρίζουν ποιος επιλέγεται .

Δεν διασφαλίζεται κατά κανένα τρόπο η διαφάνεια και η ακεραιότητα στην επιλογή αυτών που καλούνται να αντικαταστήσουν κάποιον .

Ζητώ άμεσα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να απαντήσει ο Υπουργός Υγείας, για τη διαδικασία που ακολουθείται και πώς γίνονται οι συγκεκριμένες πλατφόρμες, ποιος ειδοποιεί τους αντικαταστάτες , πώς τους επιλέγει, σε ποιες κατηγορίες ανήκουν και με ποια κριτήρια επιλέγονται .

Ζητώ επίσης να παραδοθούν όλες οι λίστες για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών στην περιοχή του νομού Λάρισας, πόσοι εμβολιασμοί αντικαταστάθηκαν και από ποιες κατηγορίες.

Η παράνομη προτεραιοποίηση του εμβολιασμού, δεν είναι η παραχώρηση μιας θέσης στο γκισέ της τράπεζας

Είναι δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις προτεραιοποίηση και επιλογή στο δικαίωμα της ίδιας της ζωής.

Αν σκεφτεί κανείς, ότι οι περισσότεροι συνάνθρωποι από αυτούς που χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό,  αν είχαν εμβολιαστεί,  θα ζούσαν,  σίγουρα ο κ Εισαγγελέας θα  ερευνούσε  κάθε περίπτωση ενδεχόμενης ,παράνομης προτεραιοποίησης. »