Μάξιμος προς Λιβανό: Προτάσεις ένταξης των επιλαχόντων στα σχέδια βελτίωσης

Στο «καυτό» ζήτημα της ένταξης των 500 επιλαχόντων Θεσσαλών στα σχέδια βελτίωσης, επανέρχεται ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλοςμε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό. Ο Θεσσαλός πολιτικός είχε πρόσφατα (05.04.21) συνάντηση για το θέμα με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα.

Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κυβερνητικός βουλευτής, μετά από συνεργασία που είχε με επιλαχόντες και μελετητές, υπογραμμίζει ότι «πολλές και έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης, με σκοπό να βρεθεί τρόπος να ενταχθούν και να υλοποιήσουν τα σχέδια που υπέβαλαν προς έγκριση. Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, εγκρίθηκαν περίπου 1.170 σχέδια (δράσεις 4.1.1 και 4.1.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020), ενώ άλλα 500 περίπου πληρούν τις προϋποθέσεις, άλλα βρίσκονται κάτω από τη βάση μοριοδότησης και οι δικαιούχοι τους χαρακτηρίζονται ως επιλαχόντες.

Οι τελευταίοι, ζητούν να εξευρεθούν επιπλέον οικονομικοί πόροι που θα επιτρέψουν την ένταξή τους. Επισημαίνουν, ότι, αυτή την περίοδο, που η οικονομική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς είναι περιορισμένη λόγω της πανδημίας, το βάρος της οικονομικής ανάκαμψης πέφτει στην αγροτοκτηνοτροφικήπαραγωγή. Συνεπώς, η ένταξή τους θα έχει πρακτικά οφέλη, αφού θα προκαλέσει αλυσιδωτά πολλαπλάσια ευεργετικά αποτελέσματα στην τοπική θεσσαλική οικονομία και κοινωνία. Επιπροσθέτως, αντιδρούν έντονα στον σχεδιασμό να υπάρξει νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για σχέδια βελτίωσης, με την υποβολή νέου φακέλου από την αρχή, τη στιγμή που δεν έχουν ικανοποιηθεί οι προτάσεις που έχουν υποβάλλει.

Την ίδια ώρα, μελετητές -με γνώμονα τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των επενδύσεων των σχεδίων βελτίωσης- προτείνουν την επαναφορά της προϋπόθεσης υλοποίησης του 20% των επενδύσεων, με την κατάθεση της αίτησης πρώτης πληρωμής. Όπως υποστηρίζουν, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλει η αντιμετώπιση της πανδημίας, ορθώς δόθηκε πρόσφατα παράταση 6 μηνών (μέχρι τον Οκτώβριο) για την υποβολή του πρώτου αιτήματος πληρωμής στα σχέδια βελτίωσης. Όμως, μέχρι τον Οκτώβριο, θα πρέπει να επανέλθει το κατώτατο όριο της υλοποίησης του 20% των επενδύσεων για να γίνει αίτημα πληρωμής, άλλως η διαδικασία υλοποίησης των σχεδίων θα καθυστερήσει περαιτέρω. Στην περίπτωση που υπάρξουν σχέδια που δεν θα υλοποιηθούν στο 20% μέχρι τον Οκτώβριο, προτείνεται να μεταφερθούν τα αντίστοιχα ποσά για ένταξη των επιλαχόντων, εξετάζοντας την περίπτωση να τεθούν αυστηρότερα χρονικά όρια στην υλοποίηση των επενδύσεων των τελευταίων. Τέλος, στην περίπτωση που υπάρξει νέα πρόσκληση για σχέδια βελτίωσης, υφίστανται προτάσεις που αφορούν επιπλέον μοριοδότηση των σημερινών επιλαχόντων».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ρωτά τον αρμόδιουπουργό αν προτίθεται να εξετάσει τις ανωτέρω παραμέτρους και προτάσεις, ώστε να υπάρξει ικανοποιητική διευθέτηση του ζητήματος των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης.