Απλούστευση στην αδειοδότηση μικρών κτηνοτροφικών μονάδων ζητά ο Κόκκαλης από τον Λιβανό

Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα διευθετήσει την παρουσιαζόμενη αδυναμία αδειοδότησης κτηνοτροφικώνεγκαταστάσεων μικρής δυναμικότητας (κάτω της Β κατηγορίας) ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.

Στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης επικαλείται τη διόγκωση των προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα λόγω και της πανδημίας, ενώ σημειώνει μεταξύ άλλων πως το κόστος των επιπρόσθετων δικαιολογητικών αυξάνεται σημαντικά και η πλειονότητα των κτηνοτρόφων βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Αναλυτικά η ερώτηση: «Κύριε Υπουργέ, ο πρωτογενής τομέας έχει πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα να αντιμετωπίσει τα οποία στην παρούσα χρονική στιγμή έχουν διογκωθεί και επιδεινωθεί λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας.

Επιπλέον στην περιοχή του Νομού Λάρισας οι σεισμοί της 3ης και 4ης Απριλίου 2021 έχουν επιβαρύνει και επιδεινώσει  την κατάσταση ακόμη περισσότερο, οδηγώντας τους κτηνοτρόφους σε αδιέξοδο με επακόλουθη συνέπεια όχι μόνο την δική τους οικονομική  κατάρρευση αλλά και του κλάδου γενικότερα.

Ο Νόμος 4711/2020  «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις» στο Άρθρο 4 «Απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», αναφέρει τις νέες διαδικασίες αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων , χωρίς να προβλέπει την απαλλαγή των  κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κάτω της κατηγορίας Β΄-μικρής δυναμικότητας- από την υποχρέωση προσκόμισης Ειδικής Οικολογική Αξιολόγηση και σχετική απόφαση Περιφερειάρχη με τυχόν πρόσθετους όρους σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Επειδή  έως  την εφαρμογή του ανωτέρου Νόμου απαλλάσσονταν οι  κτηνοτροφικές  εγκαταστάσεις κάτω της κατηγορίας Β΄-μικρής δυναμικότητας- από την υποχρέωση προσκόμισης Ειδικής Οικολογική Αξιολόγηση και σχετική απόφαση Περιφερειάρχη με τυχόν πρόσθετους όρους σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.  

Επειδή οι περιοχές που εμπίπτουν στο δίκτυο Natura, ειδικά στην Π.Ε. Λάρισας, είναι πολλές και σε αυτές παραδοσιακά δραστηριοποιούνται μικρές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κυρίως σε πρόχειρα καταλύματα.

Επειδή προκύπτει αδυναμία έκδοσης αδειών λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων  και προκαλούνται  χρονικές καθυστερήσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ολοκλήρωση της υλοποίησης του προγράμματος ένταξης των Νέων αγροτών   με ορατό πλέον τον κίνδυνο της απένταξης τους από το πρόγραμμα.

Επειδή αφορά Νέους Αγρότες που αναμένουν την έναρξη των δραστηριοτήτων τους και τους αποκλείει από τη δυνατότητα δραστηριότητας εμπορίας των προϊόντων τους –αδυναμία δυνατότητα πώλησης γάλακτος και κρέατος.

Επειδή καθιστά αδύνατη τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ζωικού κεφαλαίου ενόψει  των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ 2021.

Επειδή προκαλούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις

Επειδή το οικονομικό κόστος των επιπρόσθετων δικαιολογητικών αυξάνεται σημαντικά

και η πλειονότητα των κτηνοτρόφων βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Ερωτάται ο κος Υπουργός: Προτίθεται να προβεί σε ρύθμιση που να απαλλάσσει τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κάτω της κατηγορίας Β΄-μικρής δυναμικότητας- από την υποχρέωση προσκόμισης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και σχετικής απόφασης Περιφερειάρχη με τυχόν πρόσθετους όρους σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 ,ώστε πραγματικά να απλουστευθούν  οι διαδικασίες αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων;»