Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, όχι στην διάλυση του ΚΕΘΕΑ

Τον Σεπτέμβρη του 2019, η Λαική Συσπείρωση είχε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ, η οποία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, παρέμβηκε ωμά στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, αποφασίζοντας ότι το Δ.Σ του οργανισμού, δεν θα εκλέγεται αλλά θα ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό υγείας, ο οποίος θα καθορίζει και τις λειτουργίες του.

Αυτή απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης της Ν.Δ, ήταν συνέχεια του λεγόμενου «στρατηγικού σχεδιασμού» που προωθούσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την αλλαγή του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, μετατρέποντας το από αυτόνομο οργανισμό, σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων «υποκατάστασης» του ΟΚΑΝΑ, προωθώντας την δήθεν «αντιναρκωτική» πολιτική της Ε.Ε., που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα.

Τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ, προχωρά παραπέρα, αλλάζοντας τον κανονισμό του ΚΕΘΕΑ, προωθώντας στην πράξη την αλλοίωση του χαρακτήρα του και την κατάλυση κάθε δημοκρατικής λειτουργίας του.

Αλλάζει το χαρακτήρα της ίδιας της θεραπευτικής διαδικασίας του ΚΕΘΕΑ καθώς εντάσσει τη «μείωση της βλάβης» στους σκοπούς του, σε μία εποχή μάλιστα που ο πληθυσμός στον οποίο απευθύνονται τα υποκατάστατα (χρόνιοι χρήστες οπιοειδών) συνεχώς μειώνεται.

Μετατρέπει τη θεραπευτική κοινότητα, το θεμέλιο λίθο του ΚΕΘΕΑ σε ένα μόρφωμα που ονομάζει «Διεύθυνση Κλινικών Εφαρμογών», μέσω του οποίου καταργούνται ή συγχωνεύονται αυτοτελείς μονάδες, που ήταν εξιδεικευμένες σε ειδικούς πληθυσμούς ή είδη εξάρτησης. Παράλληλα, αναπαράγει την αναχρονιστική ιατρικοποίηση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης, ενώ θέτει τις βάσεις για τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό μεταξύ «λειτουργικού και μη λειτουργικού χρήστη». Συγκεκριμένα, «μη λειτουργικοί» χρήστες θα θεωρούνται μόνο οι εξαρτημένοι από οπιούχα, οι οποίοι θα συντηρούνται σε έναν «κοινωνικό θάνατο» από τα υποκατάστατα και «λειτουργικοί» οι χρήστες των άλλων ναρκωτικών, οι οποίοι θα «επιλέγουν», αν θέλουν να πάνε σε μία τέτοια «διεύθυνση». Ουσιαστικά, η πλειοψηφία των θεραπευτικών δραστηριοτήτων της κοινότητας καταργείται!

Συγχωνεύει και κλείνει μονάδες εμβαθύνοντας τις λογικές κόστους-οφέλους μέσα στη θεραπεία. Το κάθε Δ.Σ. θα παίρνει αποφάσεις με γνώμονα το οικονομικό «κόστος» και όχι την θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Η ίδια πολιτική έχει μειώσει κατά 21% το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια κι έχει καθιερώσει συμβάσεις ορισμένου χρόνου που αποτελούν εμπόδιο στη θεραπεία η οποία βασίζεται στη σταθερή θεραπευτική σχέση!