Τηλεδιάσκεψη Κόκκαλη με Λαρισαίους φαρμακοποιούς: «Ο φαρμακοποιός παραμένει πολύτιμος κρίκος στην αλυσίδα της περίθαλψης»

Τη δέσμευσή του να μεταφέρει στα αρμόδια υπουργεία και κρατικούς φορείς το σύνολο των θεμάτων που του τέθηκαν, έδωσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με στελέχη της διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου νομού Λάρισας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θάνος Κουτσούκης, ο γραμματέας κ. Βάιος Θεοχαρόπουλος, η αντιπρόεδρος του κ. Σοφία Φράντζα και το μέλος της διοίκησης κ. Θεοδώρα Κατωτικίδου.

Η κουβέντα διήρκεσε αρκετή ώρα και κάλυψε το σύνολο του φάσματος των ζητημάτων που αφορούν σήμερα τον Έλληνα φαρμακοποιό και τον κλάδο που βρίσκεται υπό διαρκή πίεση.

Μεταξύ άλλων οι συνδικαλιστές έθεσαν στον Λαρισαίο πολιτικό τη σχέση του φαρμακείου με τους ασθενείς, τα προβλήματα λειτουργίας των φαρμακείων και τον αντίκτυπο για τη δημόσια υγεία. Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που προκύπτουν με τα self test, η διαχείριση των αποβλήτων αυτών, των ληγμένων φαρμάκων, αλλά και η μείζονος σημασίας πορεία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Επίσης ζητήθηκε να στηριχθούν τα φαρμακεία των απομονωμένων περιοχών που ειδικά τώρα με την πανδημία έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, την ώρα μάλιστα που ο πληθυσμός στην ύπαιθρο συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο.

Για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, εκφράστηκε ο προβληματισμός για τον τρόπο εισχώρησης των ιδιωτών στο χώρο, αλλά και την απελευθέρωση του ωραρίου που αναγκάζει λόγω του ανταγωνισμού έναν επιστήμονα να εργάζεται πολύ περισσότερο πάνω από το οκτάωρο, το οποίο ουσιαστικά έχει καταστρατηγηθεί.

Τέλος, επισημάνθηκε η αδικία πως ενώ υπάρχουν προγράμματα επιδότησης πρόσληψης για σχεδόν το σύνολο των επαγγελμάτων, αυτό δεν ισχύει για τα φαρμακεία.

Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως «άκουσα με μεγάλη προσοχή όλα όσα μου είπαν τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου, συζήτησα μαζί τους και δεσμεύτηκαν να μεταφέρω είτε στη βουλή, είτε στους αρμόδιους κρατικούς φορείς, ένα – ένα, όλα όσα είπαμε και χρίζουν επανεξέτασης. Ο Έλληνας φαρμακοποιός παραμένει στυλοβάτης στη ζωτικής σημασίας αλυσίδα της υγείας και της περίθαλψης και η πολιτεία οφείλει να τον αντιμετωπίζει ως επιστήμονα και πολύτιμο συνεργάτη και όχι ως επιχειρηματία. Τα