Βαγενά: «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ανεπάρκεια εφοδιασμού, έλλειψη υλικών, υπέρογκη φαρμακευτική δαπάνη»

Ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας σχετικά με την έλλειψη βασικών υγειονομικών υλικών σε πολλές κλινικές, την ίδια στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη έχει εκτιναχθεί  στα ύψη.

Συγκεκριμένα, πολλές κλινικές στερούνται ακόμα και τα πιο απαραίτητα υλικά για να λειτουργήσουν τη στιγμή που δαπάνες για φάρμακα φτάνουν τα 40 εκ. ευρώ. Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ας σημειωθεί ότι η ίδια δαπάνη, δηλαδή η φαρμακευτική δαπάνη ήταν το 2016 μόλις 8 εκ. ευρώ. Πώς δικαιολογείται αυτή η αλματώδης αύξηση μέσα σε έξιχρόνια? Αυτή νομίζω ότι είναι μια εύλογη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί. Κατά την γνώμη μου, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την ύπαρξη της πανδημίας, γιατί ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγω Covid-19 πήραν τη θέση άλλων ασθενών, με άλλες ασθένειες των οποίων η νοσηλεία αναβλήθηκε. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων δεν αυξήθηκε τόσο δραματικά όσο οι φαρμακευτικές δαπάνες.

Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Δηλαδή τη στιγμή που μένουν απλήρωτες οι υπερωρίες νοσηλευτών και γιατρών του ΕΣΥ, που υπάρχουν βασικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, να σπαταλούνται χρήματα ίσως για κάποιαφάρμακα. Πρέπει να ελεγχθεί αυτή η υπέρογκη δαπάνη.Εμείς στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία έχουμε πει χιλιάδες φορές ότι θα βάλουμε σαν προτεραιότητα το ΕΣΥ και την υγεία. Με μέθοδο και διαφάνεια, όταν ο λαός μας ξαναεμπιστευτεί τη διακυβέρνηση της χώρας θα χτίσουμε ένα αξιόπιστο, σύγχρονο και αποτελεσματικό ΕΣΥ.