“Έφυγε” από την ζωή ο επιφανής γιατρός Σπύρος Σιμσίρογλου

Έφυγε από τη ζωή  σε ηλικία 99 χρονών ο επιφανής γιατρός Σπύρος Σιμσίρογλου που έζησε στα Φάρσαλα για περισσότερα από 20 χρόνια ως διευθυντής της Σχολής Αγροτικής Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής Φαρσάλων, με μεγάλη δράση στο ενεργητικό του και σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον τόπο αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη.

Λίγα λόγια για τον ίδιο και την Αγροτική Σχολή Υγιεινής Φαρσάλων

Βρισκόμαστε στα δύσκολα χρόνια μετά από τον πόλεμο και ιδιαίτερα για την περιοχή μας, τα Φάρσαλα, ύστερα από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1954 και 1957. Αρρώστιες πολλές, ελλιπής ιατροφαρμακευτική φροντίδα και επιδημικές ασθένειες αποδεκάτιζαν τον πληθυσμό.

Τον Σεπτέμβρη του 1960 εγκαινιάστηκε η σχολή Αγροτικής Υγιεινής Φαρσάλων που λειτουργούσε υπό την εποπτεία  της Πειραματικής Μονάδας Υγείας Θεσσαλίας. Αποστολή της ήταν η θεωρητική και πρακτική επιμόρφωση γιατρών, μαιών και επισκεπτριών αδελφών για ζητήματα προληπτικής και κοινωνικής Ιατρικής.

Πρώτος διευθυντής της Σχολής Αγροτικής Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής Φαρσάλων ορίζεται ο δραστήριος επιστήμονας, οραματιστής και ανθρωπιστής Σπυρίδων Σιμσίρογλου. Για 20 χρόνια (1960-1980) ασκεί τα καθήκοντά του με ιδιαίτερη επιτυχία. Η σχολή γνωρίζει πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα αναγνώριση. Η δράση της και ο δυναμισμός της , την καθιστούν υπόδειγμα σε πολλές χώρες του εξωτερικού, χιλιάδες επαγγελματίες υγείας επιμορφώθηκαν άρτια στη διάρκεια της λειτουργίας της. Ακόμα Ο κ. Σιμσίρογλου υπήρξε πρεσβευτής της UNICEF σε πολλά κράτη.

Κόσμησε την πόλη μας με το ήθος του και εργάστηκε με αμίμητο ζήλο. Αγάπησε τον τόπο και τους ανθρώπους. Η φυσιογνωμία του, ζεστή και οικεία, ζωντανεύει στις διηγήσεις των μεγάλων με ενθουσιασμό και εγκαρδιότητα. Όλοι έχουν κάτι να πουν, μια ιστορία, ένα περιστατικό. Άλλωστε είχε σαρώσει όλη την περιοχή δίνοντας συμβουλές υγιεινής στους πολίτες.

Όλοι τον θυμούνται πρόσχαρο, ευγενικό και ευπρεπή με μια φωτογραφική μηχανή ή μια μηχανή κινηματογράφησης να απαθανατίζει όψεις ενός κόσμου που νοσταλγούμε από χρόνια. Πολλά από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν από εκείνη την εποχή τοπία, παρελάσεις και άλλα ανήκουν στον ίδιο.

Ως Φαρσαλινοί πολίτες οφείλουμε εξαιρετική ευγνωμοσύνη στον εκλιπόντα γιατρό Σπύρο Σιμσίρογλου και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ήταν ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας.  Απεβίωσε στην Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάζει τον εκλιπόντα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία