Αίτημα επιχειρήσεων εστίασης προς τον Δήμο Φαρσάλων για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας

Σε σχετικό αίτημα προς το Δήμο Φαρσάλων, επιχειρήσεις εστίασης παραθέτουν προτεινόμενα μέτρα για την στήριξη για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.

Το σχετικό αίτημα έχει ημερομηνία (31/03/21) και κοινοποίηση τους εξής αποδέκτες: προς το Δήμο Φαρσάλων (υπόψιν Δημάρχου),  Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, Πρόεδρο Κοινότητας Φαρσάλων, τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Φαρσάλων.

Αναλυτικά αναφέρουν τα παρακάτω:

“Σε ότι αφορά τον κορονοϊό είναι δεδομένο ότι η πανδημία έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία. Είναι δεδομένο ότι όταν βγούμε από το τούνελ θα απαιτηθεί επανεκκίνηση προκειμένου να σταθεί όρθια η κοινωνία μας. Όπως όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, έτσι ακριβώς απαιτείται να προχωρήσουμε και την επόμενη ημέρα. Για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας, η πολιτεία θα καθορίσει το πλαίσιο, τους όρους και τους κανόνες, ώστε η προσπάθεια επανεκκίνησης να είναι προς όφελος όσων έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση.

Σε τοπικό επίπεδο η δημοτική αρχή του δήμου Φαρσάλων προτείνουμε  στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της, την στήριξη για επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.  Η πόλη θα πρέπει να βρει τον δρόμο της και να ορθοποδήσει συνολικά με την βοήθεια του Δήμου. Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πρέπει να εφαρμόσει ο δήμος Φαρσάλων για τις επιχειρήσεις εστίασης που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή στο πρώτο και στο δεύτερο lockdown  προτείνουμε  τα εξής:

1. Απαλλαγή των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού ανά παροχή ρεύματος, για όσο διάστημα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις μέσω των επαγγελματικών λογαριασμών ρεύματος.

2. Απαλλαγή καταβολής του τέλους κοινόχρηστου χώρου τραπεζοκαθισμάτων χρήσης 2020-2021.

3. Την απαλλαγή καταβολής Δημοτικού φόρου έτους ΤΑΠ χρήσης 2020-2021.

4. Παράταση (βάσει της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης) στην  δυνατότητα παραχώρησης επιπλέον τετραγωνικών μέτρων, όπου είναι εφικτό να εφαρμοστεί.

5. Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων 0,5% και κέντρο διασκέδασης 5%.

6. Απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τα ακίνητα που εκμισθώνει ο Δήμος σε επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους. Ειδικότερα σε αυτά τα ακίνητα που λειτουργούν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

7. Τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την εύκολη και γρήγορη υποβολή της αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών προς τον Δήμο Φαρσάλων για όλους τους επαγγελματίες που πλήττονται.

8. Επίσης η ΔΕΥΑΦ με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου πρέπει να πάρει αποφάσεις σημαντικές όσον αφορά την αφαίρεση των παγίων στην ύδρευση καθώς και στην αποχέτευση για όσο χρονικό διάστημα ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις εστίασης.

9. Θα πρέπει ακόμη να ληφθεί υπόψη η ενιαία χρέωση ύδρευσης για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος -πάγιο αίτημα των επισιτιστών-, διότι θεωρούμε πως η κατανάλωση νερού είναι μία πάγια ανάγκη λειτουργίας των καταστημάτων μας και η κλιμακωτή χρέωση κατανάλωσης νερού δεν συνάδει με την φύση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Προτείνουμε για την διευκόλυνση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Φαρσάλων όλα τα μέτρα ελάφρυνσης να έχουν πιστωτικό χαρακτήρα, δηλαδή στους ερχόμενους λογαριασμούς να γίνεται συμψηφισμός. Όμοιες αποφάσεις με μέτρα ελάφρυνσης έχουν ληφθεί και από όμορους δήμους όπως Δήμος Λαρισαίων κ.λ.π.

Θεωρούμε λοιπόν πως τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης για την επανέναρξή τους είναι εύλογα για την οικονομική στήριξη της τοπικής οικονομίας, καθώς ταυτόχρονα στηρίζονται και οι θέσεις εργασίας ενός μεγάλου αριθμού απασχολούμενων”.

Οι υπογράφουσες  επιχειρήσεις:

Γκουντόπουλος Γιώργος (Γιασεμί), Δεληδήμος Βασίλης (ΠΟΛΙΣ), Zαμπούνης Γιώργος (squarecafe), Ιατρού Λυκούργος (Μικρό Καφέ), Λεβέντης Κώστας (Το Νέον), Ντινιαρόπουλος Στάθης
(Beau Bar), Ντίνος Βασίλης (Αίγλη Gusto), Γιώργος Ντίνος (Γεύση), Παδιώτης Κώστας (Ψησταριά), Περιτογιάννης Ηλίας (Μπλά Μπλά), Σακελλαρίου Κώστας (Το Σπίτι), Σουφλέρη Νίκη (Σαντέ), Χολέβας Νίκος (Ουζερί)