Διώρυγα του Σουέζ: «Ξεκόλλησε» το Ever Given ύστερα από σχεδόν μια εβδομάδα

Η Διώρυγα του Σουέζ… “ελευθερώθηκε”! Ύστερα από σχεδόν μια εβδομάδα, το πλοίο Ever Given, που είχε κολλήσει και προκαλέσει πρωτοφανές μποτιλιάρισμα στο κανάλι, αποκολλήθηκε και αυτό φυσικά προκάλεσε χαμόγελα στην παγκόσμια ναυτιλία.

Στις 04:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας (29.03.2021), ύστερα από αδιάκοπες προσπάθειες ρυμουλκών και συνεργείων, το πλοίο Ever Given “ξεκόλλησε” από τα πλαϊνά της Διώρυγας όπου είχε “κολλήσει” και έγινε το πρώτο, μεγάλο, βήμα για να ανοίξει η Διώρυγα του Σουέζ και να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία. Για να υπάρξει η εξέλιξη αυτή χρειάστηκε να απομακρυνθούν 27.000 κυβικά μέτρα άμμου από τις όχθες του καναλιού! Και ήταν τόση η αγωνία όλων, που όταν τελικά το πλοίο “ξεκόλλησε”, ξέσπασαν πανηγυρισμοί!

Το Ever Given είχε προσαράξει στη Διώρυγα του Σουέζ στις 23 Μαρτίου, εξαιτίας ριπής ανέμου εν μέσω αμμοθύελλας

Την εξέλιξη, που θα φέρει ανακούφιση στην παγκόσμια οικονομία, μετέδωσε πρώτο το Bloomberg, επικαλούμενο την εταιρεία Inchcape Shipping. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αλλά και video που έχουν ανέβει στα social media, το Ever Given έχει μεν “ελευθερωθεί” αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία στη Διώρυγα του Σουέζ.

Το Ever Given, πλοίο με εκτόπισμα 220.000 τόνων, ανήκει στην ιαπωνική Shoei Kisen και το διαχειρίζεται η Evergreen Marine υπό την παναμαϊκή σημαία.

Το Ever Given είχε προσαράξει διαγώνια στη Διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα να κλείσει η θαλάσσια οδός και να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα πλοίων που ήθελαν να περάσουν από το σημείο, ανάμεσά τους και 16 ελληνικά!

Η πρώτη εικόνα μετά την… απελευθέρωση

Πηγή: newsit.gr