Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Εισήγηση για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων από 5 Απριλίου

Το άνοιγμα των σχολείων από τις 5 Απριλίου εξετάζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στη συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, στον «πάγο» φαίνεται πως μπαίνει η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, αφού η επιτροπή φαίνεται να την απορρίπτει προς ώρας (για την ερχόμενη εβδομάδα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζουν οι ειδικοί, είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων από τις 5 Απριλίου με υποχρεωτικό self testing σε μαθητές και καθηγητές κάθε Δευτέρα.

Παράλληλα, η επιτροπή θα εισηγηθεί την παράταση του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παραμένει επιβαρυμένη.

Οι τελικές αποφάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ωστόσο, αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Εξετάζεται ακόμα η ανάπτυξη ειδικών γραμμών εμβολιασμού, όπως αποκαλούνται, με προτεραιότητα κατά σειρά τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τα καταλύματα, στην εστίαση, στο λιανικό εμπόριο, στην εκπαίδευση, στις μεταφορές και στην παροχή υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 18:00 το απόγευμα, στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Το άνοιγμα των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού και του λιανεμπορίου, ωστόσο, δεν βρίσκεται στο τραπέζι, τουλάχιστον μέχρι τις 2 Απριλίου, ενώ κάποιοι εισηγούνται την διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης τουλάχιστον μέχρι τις 12 Απριλίου.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει οι επιστήμονες θα έχουν χρόνο να εξετάσουν και το κατά πόσο θα επηρεαστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας από την μερική χαλάρωση που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης θέλουν τους εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού να υποβάλλονται σε υποχρεωτικό self test ακόμη και δύο με τρεις φορές την εβδομάδα προκειμένου να ακολουθήσει το άνοιγμα του κλάδου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτο-τεστ, μία φορά την εβδομάδα, αναμένεται να υποβάλλονται και οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο.

Προς υποχρεωτικά self test για χαλάρωση των μέτρων
Στο ίδιο πλαίσιο, οι δηλώσεις των δωρεάν self test, τα οποία θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται μία φορά την εβδομάδα κάθε πολίτης από το φαρμακείο θα είναι υποχρεωτική. Ανακοινώσεις και διευκρινίσεις για το θέμα αναμένεται να κάνει το απόγευμα ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναμένεται να διευκρινίσει επίσης ότι τα τεστ που θα δίνονται στους πολίτες και τα οποία κυκλοφορούν ήδη σε χώρες της Ευρώπης, θα φέρουν τις απαραίτητες ευρωπαϊκές σημάνσεις και τα πιστοποιητικά ασφαλείας.

Σημειώνεται πως η Πολιτική Προστασία δημοσίευσε την Τετάρτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επείγουσα προμήθεια έως και δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του self-testing για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19.

Σε κάθε περίπτωση τα self test μπορούν να αποδειχθούν ένα πολύτιμο εργαλείο για τα επόμενα βήματα της εξόδου από το lockdown καθώς δυνητικά θα υπάρχει η δυνατότητα έως και για 10 εκατομμύρια τεστ τον μήνα, μια ευρεία, δηλαδή, αποτύπωση της διασποράς του κορωνοϊού που θα καθιστά πιο ασφαλή τα επόμενα βήματα είτε αυτό αφορά στα σχολεία, είτε στην εστίαση, είτε στο λιανεμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι τα 4 τεστ το μήνα θα παρέχονται σε κάθε Έλληνα πολίτη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και θα είναι απολύτως δωρεάν. Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο εξετάζεται ένα συμβολικό αντίτιμο προκαθορισμένου ύψους, «το οποίο κάποιος πολίτης θα καταβάλει στους φαρμακοποιούς, εάν θέλει βοήθεια ή εκπαίδευση για το πώς θα διενεργήσει το τεστ».