Ελληνική Επανάσταση: ένα παγκόσμιο γεγονός

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική Επανάσταση χαρακτηρίζεται ως «ψηφίδα στην παγκόσμια Ιστορία». Ο Ελληνικός Αγώνας αποτέλεσε υπόδειγμα για απελευθερωτικούς αγώνες ανά την Ευρώπη και τον κόσμο, εκκίνησε ένα μεγάλο ρεύμα Φιλελληνισμού σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για κορυφαία έργα στις τέχνες και τα γράμματα.

Ένας αγώνας λίγων εναντίον πολλών, ένας αγώνας σκληρός, αμφίρροπος, με απαιτήσεις στρατιωτικής επιχείρησης και διπλωματικών ελιγμών, ανάμεσα σε εμφύλιες έριδες και πολιτικά συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής. Κι, όμως, ενάντια σε κάθε πιθανότητα, ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, νίκησαν! Και αυτό κάνει τη Νίκη τους Ένδοξη, Διαχρονική και Οικουμενική. Μία κατάκτηση της Νεότερης Ελλάδας, συνέχεια της ένδοξης ιστορίας των Αρχαίων Προγόνων μας, σύμβολο του διαχρονικού και πανανθρώπινου πολιτικού αιτήματος για Ελευθερία απέναντι σε κάθε καταπίεση, που παραμένει επίκαιρο και μας εμπνέει ακόμα και σήμερα, 200 χρόνια μετά!

Στο ερώτημα, πώς γίνεται μια «χούφτα» ανθρώπων να νίκησε μια Αυτοκρατορία, η απάντηση – κατά τη γνώμη μου – δεν πρέπει να παραβλέπει τη δύναμη της Πίστεως και της ξεκάθαρης Εθνικής Ταυτότητας του Ελληνισμού, στοιχεία ανέγγιχτα στις καρδιές των υπόδουλων Ελλήνων παρά τους αιώνες σκλαβιάς. Χριστιανισμός και Ελληνική γλώσσα και παράδοση, «σφυρηλάτησαν» το αγωνιστικό πνεύμα των Ελλήνων μαχητών, για τους οποίους η νίκη ήταν μονόδρομος: «Ελευθερία ή Θάνατος»!

200 χρόνια μετά ας αναλογιστούμε την ένδοξη Νίκη της Πατρίδα μας και του Χριστιανισμού. Αλλά και τον ένδοξο Θάνατο των Προγόνων μας. Σε μια περίοδο που Σημαία, Πατρίδα και Χριστιανισμός απειλούνται τόσο από εσωτερικές διαβρωτικές δυνάμεις, όσο και από τον διαχεόμενο Ισλαμικό φονταμενταλισμό, ας οπλιστούμε με την ίδια Πίστη, με Εθνική Ομοψυχία και Πατριωτικό Πνεύμα και ας σταθούμε νικηφόρα απέναντι σε κάθε εχθρό της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και του Χριστιανισμού.

Χρόνια πολλά Ελλάδα, Χρόνια πολλά Έλληνες! Ζήτω το Έθνος!

Αθηνά Π. Σιαφαρίκα

Δικηγόρος

Πολιτευτής Ν. Λάρισας, Ν.Δ