Ισλανδία: Το ηφαίστειο ηρέμησε – Με την στάχτη τι γίνεται; (video)

Η δραστηριότητα του ηφαιστείου Φάγκρανταλσφιαλ κοντά στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας Ρέικιαβικ – μετά την έκρηξη το βράδυ της Παρασκευής – φαίνεται να υποχωρεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η λάβα στο Φάγκρανταλσφιαλ έσπασε μια ρωγμή στον φλοιό της Γης μήκους εκατοντάδων μέτρων και μια σειρά από μικρά συντριβάνια έβαψαν τον νυχτερινό ουρανό κόκκινο. Οι Ισλανδοί είχαν προϊδεαστεί ότι θα συμβεί κάποια έκρηξη εδώ και αρκετές εβδομάδες καθώς καταγράφηκαν στο νησί πάνω από 50.000 σεισμοί τον τελευταίο καιρό.

Οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι η έκρηξη ήταν μικρή και κανείς δεν κινδύνευσε ουσιαστικά. Η τελευταία έκρηξη έγινε πριν από 800 χρόνια. Το 2010,η έκρηξη ενός άλλου ηφαιστείου, του Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ, έκοψε την εναέρια κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο, η έκρηξη του Φάγκρανταλσφιαλ δεν έχει εκτοξεύσει πολύ ηφαιστειακή τέφρα, οπότε δεν αναμένεται σημαντική αναστάτωση, σύμφωνα με το BBC. Η μεγαλύτερη απειλή ήταν η ρύπανση από τα αέρια που είχαν απελευθερωθεί και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών ειδοποιήθηκαν να κρατήσουν κλειστά τα παράθυρά τους.

Ωστόσο, το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (ΙΜΟ) δήλωσε σε έκθεση το Σάββατο ότι η ρύπανση ήταν πιθανό να έχει μικρή επίδραση στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων AFP δήλωσαν ότι η περιοχή της έκρηξης ήταν ανοιχτή στο κοινό, αλλά θα μπορούσε να προσεγγιστεί μόνο με δύσκολη πεζοπορία αρκετών ωρών από τον πλησιέστερο δρόμο. Ελλοχεύει ωστόσο ο κίνδυνος από το αέριο του διοξειδίου του θείου.

«Επί του παρόντος, η ρύπανση δεν αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στους ανθρώπους, εκτός από τα σημεία κοντά στην πηγή της έκρηξης, ενώ οι εκπομπές αερίων θα παρακολουθούνται στενά», δήλωσε ο ΙΜΟ.

ΔΕΙΤΕ VIDEO

 

Πηγή: naftemporiki.gr