Πέτσας σε Κόκκαλη: Άμεσα 200.000 ευρώ στο δήμο Λαρισαίων για το σεισμό – 6.000 ευρώ σε κάθε πληγέντα για τις οικοσυσκευές

Ειδήσεις που αφορούν την ενίσχυση τόσο του δήμου Λαρισαίων με 200.000 ευρώ για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προέκυψαν από τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις, αλλά και για τους σεισμόπληκτους οι οποίοι θα λάβουν 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση των οικοσυσκευών, επιφύλασσε η συζήτηση στη βουλή μεταξύ του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα.

Στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης, ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εσείς ο ίδιος επισκεφθήκατε τις πληγείσες περιοχές, όπως το Δαμάσι, και ανακοινώσατε έκτακτη οικονομική βοήθεια με 300.000 ευρώ σε τρεις δήμους. Θέλω αρχικά παρατηρήσω ότι απουσιάζει ο Δήμος Λαρισαίων. Δεύτερον, αυτό το ποσό των 300.000 ευρώ, κύριε Υπουργέ, όπως καταλαβαίνετε, έχει εξαντληθεί ήδη. Δηλαδή, θα κάλυπτε -για να χρησιμοποιήσω παρελθοντικό χρόνο- τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, θα κάλυπτε μερική ή ολική αποκατάσταση της οικοσκευής, θα κάλυπτε άλλα έξοδα των πληγέντων.

Με την ερώτηση αυτή ζητάω να μάθω για τον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό, για το αν πρόκειται να προχωρήσετε σε εκ νέου οικονομική ενίσχυση των δήμων και των πολιτών.

Δεύτερον, σκοπεύετε να συνδράμετε τους δήμους -διότι σηκώνουν μεγάλο βάρος, κύριε Υπουργέ αυτή τη στιγμή και τα οικονομικά τους δεν είναι καλά-, όσον αφορά στη σίτιση, όσον αφορά στις δανειακές τους υποχρεώσεις, όσον αφορά στα άμεσα έργα αποκατάστασης της οδοποιίας; Πολλοί δρόμοι στην Ελασσόνα, στον Τύρναβο αλλά και σε άλλες περιοχές έχουν καταστραφεί.

Συνεπώς, περιμένουμε σήμερα από εσάς και δι’ εμού οι πολίτες του Νομού Λάρισας που έχουν πληγεί, να μας πείτε εάν σκοπεύετε να ανακοινώσετε συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια στους πληγέντες και στους δήμους.

Να αναφέρω κάτι παράδοξο, κύριε Υπουργέ. Ενώ ακούμε και ξέρει όλη η Ελλάδα ότι η Ελασσόνα είναι σεισμόπληκτη και το ρήγμα είναι μόνο δέκα χιλιόμετρα από την πόλη της Ελασσόνας, εντούτοις δεν συμπεριελήφθη στις σεισμόπληκτες περιοχές. Η δημοτική κοινότητα Ελασσόνας, η πόλη της Ελασσόνας όπου αυτή τη στιγμή διενεργούνται έλεγχοι σε όλα τα κτήρια και όπου κάποια σχολεία έχουν ήδη υποστεί ζημιές, δεν θεωρείται σεισμόπληκτη περιοχή. Έχουν κριθεί -καλώς- άλλες περιοχές δεκαοκτώ, είκοσι και είκοσι πέντε χιλιόμετρα πιο μακριά από το ρήγμα και όχι η πόλη της Ελασσόνας. Υπάρχει σχετική κοινή υπουργική απόφαση, την οποία προσκομίζω, που το αποδεικνύει. Νομίζω ότι ίσως πρόκειται για αβλεψία. Αυτό να το ξαναδείτε. Είναι κοινή υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Ανάπτυξης και του Υπουργού Μεταφορών. Ο Δήμος Ελασσόνας, η δημοτική ενότητα Ελασσόνας δεν θεωρείται σεισμόπληκτη περιοχή.»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στην απάντησή του ο κ. Πέτσας, εξήγησε μεταξύ άλλων πως «σε δεύτερη φάση, με την υποβολή των σχετικών τεχνικών δελτίων, θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα χρήματα, που φθάνουν μέχρι 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση της οικοσκευής των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες την υποβολή τεχνικών δελτίων από τους δημάρχους. Τους τα έχουμε εξηγήσει όλα από την πρώτη ημέρα. Κάθε μέρα συνεργάτες μου στο Υπουργείο, αλλά και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών επικοινωνεί με τους δημάρχους για να τους κατευθύνει σε όποια προβλήματα έχουν για την καταγραφή και τη σωστή αποτύπωση στα τεχνικά δελτία».

Ειδική αναφορά πραγματοποίησε το κυβερνητικό στέλεχος για το δήμο Λαρισαίων ανακοινώνοντας πως άμεσα θα χορηγηθεί ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ.

Για το θέμα της σίτισης είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς, γίνεται πρωί, μεσημέρι, βράδυ. «Επομένως, ναι, έχουν γίνει πολλές ενέργειες. Θα γίνουν και άλλες στο επόμενο χρονικό διάστημα είτε με την καταβολή χρημάτων είτε με την πλήρη αποζημίωση για τις οικοσυσκευές» πρόσθεσε.

Τέλος, για τα έργα υποδομής ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε πως «υπάρχουν κάποια θέματα που αποκαθίστανται πολύ γρήγορα από το Υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια. Υπάρχουν και κάποια ζητήματα που χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο για να γίνουν, όπως η γέφυρα στο Βλαχογιάννι, την οποία έχουμε αναλάβει μαζί με την Περιφέρεια να εντάξουμε στα κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών και να αποκατασταθεί.»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συζήτηση εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=GbyqtLCoqnE