Μ. Χαρακόπουλος με Γ.Γ. Υποδομών: Έρχονται οικίσκοι-αίθουσες διδασκαλίας για να στεγάσουν σεισμόπληκτους μαθητές

Οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών με αίσθημα ευθύνης και επιστημονικά και μόνο κριτήρια θα αποφασίσουν ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση για κάθε σχολείο που χτυπήθηκε από τον σεισμό. Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης στη συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, οποίος ζήτησε να επισπευσθούν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι των κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών και να υπάρξει μεταβατική λύση με κατάλληλους, ασφαλείς χώρους για τη στέγαση των μαθητών από τα σχολεία που θα κριθούν κατεδαφιστέα ή επισκευάσιμα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από την πληροφόρηση που είχε από τη διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Κάιτη Καραγιώργου και τη διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Βάσω Ζιάκα, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, όπως τον πρόεδρο της Φαλάνης κ. Κώστα Λυγούρα, αλλά και επιτόπιες επισκέψεις, ενημέρωσε τον κ. Καραγιάννη ότι, με τα έως τώρα δεδομένα του πρωτοβάθμιου ελέγχου, οι κτιριακές εγκαταστάσεις σε πάνω από 20 σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε περίπου 10 σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας στον νομό έχουν κριθεί ακατάλληλες, με αποτέλεσμα οι μαθητές να αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχολικής στέγης.

Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τον κυβερνητικό βουλευτή για την προμήθεια οικίσκων για αίθουσες διδασκαλίας από την ΚΤΥΠ Α.Ε. Συγκεκριμένα ο «οδικός χάρτης» των ενεργειών από την ΚΤΥΠ Α.Ε. για την προμήθεια 12 αιθουσών διδασκαλίας ελαφρού τύπου (containers), 3 αιθουσών γραφείων και 3 WC είναι ο ακόλουθος:

  • Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα έχει εγκριθεί η ένταξη του νέου ενάριθμου έργου από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
  • Την ίδια ημέρα θα ληφθεί απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για την έγκριση της διαδικασίας διενέργειας του διαγωνισμού με πρόσκληση για διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση.
  • Η διαγωνιστική διαδικασία με την υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 10 ημερών.
  • Η προμήθεια των αιθουσών θα μπορεί να παραδοθεί σε 7-10 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.

Σημειώνεται ότι πριν την τοποθέτηση των σχολικών αιθουσών θα απαιτηθούν προεργασίες, κατασκευής βάσεων από σκυρόδεμα, καθώς και εργασίες σύνδεσης με δίκτυα κοινής ωφέλειας, από τους οικείους Δήμους.

Επιπλέον ο κ. Καραγιάννης διαβεβαίωσε ότι οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι των μηχανικών στα σχολεία θα ξεκινήσουν άμεσα από τις 23.03.21.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του τόνισε ότι «θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δείξουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και να αναμένουμε τα τελικά τους αποτελέσματα», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τα έως τώρα άμεσα αντανακλαστικά της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και συνολικότερα του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού».

Ποια σχολεία κρίθηκαν… μετεξεταστέα

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που αρχικώς κρίθηκαν ακατάλληλα και απαιτούν επισκευές για να λειτουργήσουν στον δήμο Λαρισαίων είναι το 1ο δημοτικό Φαλάνης, το 1ο δημοτικό Κοιλάδας, το νέο διδακτήριο Τερψιθέας, το 3ο δημοτικό Λάρισας, το 16ο και 32ο –συστεγάζονται- το 18ο, το 21ο, το 22ο, το 25ο δημοτικό και το σχολείο της Μάνδρας. Ακατάλληλα στον πρωτοβάθμιο έλεγχο κρίθηκαν και νηπιαγωγεία και συγκεκριμένα το 55ο, 20ο, 43ο , 27ο, 13ο και 39ο.

Στο δήμο Τυρνάβου ακατάλληλα έχουν κριθεί τα Δημοτικά σχολεία στο Δαμάσι -που έχει κατεδαφιστεί- στα Δένδρα και στα Πλατανούλια, όπως επίσης και τα νηπιαγωγεία σε Δένδρα και Πλατανούλια. Οι μαθητές αυτών των σχολικών μονάδων μέχρι την αποκατάσταση των σχολείων μεταφέρονται ήδη στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατηγείου του ΝΑΤΟ.

Στον δήμο Ελασσόνας ακατάλληλα κρίθηκαν το 3ο Δημοτικό, αλλά και το Δημοτικό σχολείο Βλαχογιαννίου, όπως επίσης το 1ο και 3ο νηπιαγωγείο Ελασσόνας, τα νηπιαγωγεία στο Δομένικο και το Στεφανόβουνο. Συνολικά οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν σε σχολεία που χτυπήθηκαν από το σεισμό σε όλο τον νομό υπολογίζονται περί τους 3.000.

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση αν και ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει ακόμη επίσημο δελτίο τεχνικού ελέγχου, ακατάλληλα στον πρωτοβάθμιο έλεγχο φαίνεται πως έχουν κριθεί στη Λάρισα το 1ο Λύκειο, το 3ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο, το 6ο Γυμνάσιο και το 6ο Λύκειο, το 1ο ΕΠΑΛ, το 2ο και το 6ο ΕΠΑΛ. Επιπλέον ακατάλληλα έχουν κριθεί το Γυμνάσιο και Λύκειο Δομένικου –συστεγαζόμενα- το Ειδικό Σχολείο και ΕΠΑΛ Ελασσόνας –συστεγαζόμενα- και το Γυμνάσιο Τσαριτσάνης. Συνολικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές του νομού των οποίων τα σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα από το σεισμό υπολογίζονται περί τους 3.000.