Επανεκκινούν τους εμβολιασμούς με AstraZeneca μετά τη γνωμοδότηση του ΕΜΑ

Τον δρόμο για επανεκκίνηση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, που είχαν ανασταλεί προσωρινά σε 15 χώρες της Ε.Ε. υπό τον φόβο αναφορών για θρομβοεμβολικά επεισόδια, άνοιξε η σημερινή γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που έκρινε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, δίχως πάντως να αποκλείσει κατηγορηματικά τη σύνδεση κάποιων σπάνιων θρόμβων με το εμβόλιο.

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία είναι απ’ τις πρώτες χώρες που θα ξεκινήσουν από αύριο, Παρασκευή, να χορηγούν εκ νέου το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας, αφού όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου του ΕΜΑ δεν σχετίζεται με την αύξηση των κινδύνων για δημιουργία θρόμβων γενικά και τα πλεονεκτήματα υπερτερούν του κινδύνου. Ωστόσο λαμβάνουν σοβάρα υπόψιν την επισήμανση για την εμφάνιση σπάνιας μορφής θρομβώσεων.

Οι εμβολιασμοί θα επανεκκινήσουν από αύριο αλλά με τον όρο να ενημερωθεί το κοινό για τους πιθανούς κινδύνους, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν.

Ο κ. Σπαν υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την περασμένη Δευτέρα τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, τονίζοντας ότι «θα ήταν ανεύθυνο να αφήναμε τους γιατρούς να συνεχίσουν χωρίς να γίνει αυτή η αξιολόγηση», από τη στιγμή που οι ειδικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις. Ήταν σωστό να σταματήσουμε προσωρινά τους εμβολιασμούς, δήλωσε, παραδεχόμενος ότι επρόκειτο για δύσκολη απόφαση, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε «καλή» την απόφαση του ΕΜΑ. Οι γιατροί, πρόσθεσε, θα πρέπει τώρα να ενημερωθούν σχετικά με τον κίνδυνο θρόμβωσης στον εγκέφαλο για γυναίκες κάτω των 55 ετών ώστε να μπορούν με τη σειρά τους να ενημερώσουν όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν. Τα δε στοιχεία που οδήγησαν στην αναστολή χρήσης του εμβολίου θα αναφέρονται στο δελτίο πληροφοριών, διευκρίνισε.

Από την πλευρά του ο Κλάους Τσίχουτεκ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ», το οποίο είχε εισηγηθεί την αναστολή, επισήμανε ότι «ο εμβολιασμός θα έχει θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, καθώς τα οφέλη ξεπερνούν σαφώς τους κινδύνους».

Ο κ. Σπαν ανέφερε ακόμη τι χάθηκαν τέσσερις μέρες για τον εμβολιασμό με ΑstraZeneca και πρόσθεσε ότι πρέπει τώρα να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος και η διαδικασία να προχωρήσει με ταχύτητα.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 13 περιστατικά αυτής της σπάνιας θρόμβωσης σε σχέση με τον εμβολιασμό. Δώδεκα εξ αυτών είναι γυναίκες και ένας άνδρας, όλοι ηλικίας από 20 έως 63 ετών. Τρεις από τους ασθενείς πέθαναν. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Paul Ehrlich- αρμόδιο στη Γερμανία για την έγκριση των φαρμάκων- αναλογικά τα περιστατικά κρίνονται πάνω από το μέσο όρο, αφού εάν μετρηθούν σε σχέση με το 1,6 εκατομμυριο των εμβολιασμένων με AstraZeneca, θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο ένα ή δύο περιστατικά. Το Ινστιτούτο προχώρησε στη σύσταση με το σκεπτικό ότι τα περιστατικά θρομβώσεων παρατηρούνται σε νεαρότερες ηλικίες, οι οποίες κινδυνεύουν λιγότερο να προσβληθούν από τον Covid-19.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, πρόκειται να εμβολιαστεί αύριο με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.  Στη χώρα οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν πάλι το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «η ιταλική κυβέρνηση κάνει δεκτή με ικανοποίηση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ΕΜΑ». Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca θα ξαναρχίσει ήδη από αύριο». Ο Ντράγκι κατέστησε και πάλι σαφές, τέλος, ότι «η προτεραιότητα της ιταλικής κυβέρνησης παραμένει να μπορέσουν να γίνουν όσα περισσότερα εμβόλια γίνεται, μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα».

Την επαναχορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου από αύριο, Παρασκευή, ανακοίνωσε σήμερα και το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, που ενημερώνει ότι σε σχέση με τα ραντεβού που είχαν αναβληθεί την περίοδο 16-18 Μαρτίου θα δοθούν αύριο περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο επαναπρογραμματισμού τους.

Η Λετονία και η Λιθουανία θα ξαναρχίσουν από αύριο τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca,  ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και των δύο βαλτικών χωρών.

Από αύριο ξεκινούν πάλι οι εμβολιασμοί και στη Βουλγαρία, δήλωσε ο επικεφαλής της βουλγαρικής αρχής φαρμάκων, Μπόγκνταν Κίριλοφ, ο οποίος επισήμανε ότι η έρευνα για τον θάνατο μιας Βουλγάρας γυναίκας, που πέθανε λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν εξακρίβωσε απευθείας σύνδεση του θανάτου με τον εμβολιασμό. «Έχουμε όλους τους λόγους να άρουμε την αναστολή και να ξεκινήσουμε ξανά από αύριο τη χορήγηση του εμβολίου», δήλωσε ο Κίριλοφ.

Η Ισπανία θα ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca την ερχόμενη Τετάρτη αφού προσαρμόσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες και αφού οι υγειονομικές αρχές αποφασίσουν ποιες ομάδες θα το λάβουν.

Η Ιρλανδία πρόκειται να ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, την απόφασή της, είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής αρχίατρος της χώρας, Ρόναν Γκλιν.

Η Σουηδία πάντως θα χρειαστεί «μερικές ημέρες» για να αποφασίσει αν θα ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς. «Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας χρειάζεται μερικές ημέρες για να αναλύσει την κατάσταση και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στη Σουηδία», είπε ο επικεφαλής της, ο Γιόχαν Κάρλσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε τη θέση μας όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca», πρόσθεσε.

Η απόφαση αυτή φέρεται να συνδέεται με τον θάνατο μιας γυναίκας που προηγουμένως ήταν καθόλα υγιής, η οποία πέθανε σχεδόν μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων.

«Αυτή είναι μια περίπτωση θρόμβων αίματος στις αρτηρίες και στις φλέβες και μεγάλης αιμορραγίας, δηλαδή η σπάνια διαταραχή στην οποία εστιάζει η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)», δήλωσε η Βερόνικα ‘Αρθουρσον, επικεφαλής ασφάλειας φαρμάκων στη Σουηδική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων.

Μεταξύ των χωρών που ανέστειλαν προσωρινά τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου είναι επίσης η  Ολλανδία.

Πηγή: efsyn.gr