Άλλα προβάλλονται ως παροχές από την 5η ΥΠΕ ηλεκτρονικά…και άλλα παρέχονται στο Κ.Υ. Φαρσάλων

Για “άγνωστες” παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας που εμφανίζονται – ακόμα τουλάχιστον – στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, για το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων – προς τους πολίτες των Φαρσάλων – έκανε λόγο η δημοτική σύμβουλος Φαρσάλων (της παράταξης Μ. Ίφου) και δικηγόρος στο επάγγελμα κ. Ιουλία Αγγελακοπούλου στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων, για το θέμα που έχει προκύψει με το Κ.Υ. Φαρσάλων, προς τον διοικητή της 5ης Υ.Πε κ. Φ. Σερέτη.

Η δημοτική σύμβουλος Ιουλία Αγγελακοπούλου

Η κ. Αγγελακοπούλου υποστήριξε στην συνεδρίαση μεταξύ άλλων ότι: Στο Κ.Υ. Φαρσάλων που γνωρίζουμε εμείς, δεν πραγματοποιούνται οδοντιατρικές εργασίες, δεν υπάρχει ακτινολόγος (μόνο τεχνολόγος) για να κάνει γνωμάτευση κ.α. υπηρεσίες, που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα της 5ης ΥΠΕ για το Κ.Υ.Φαρσάλων. Απευθυνόμενη προς τον κ. Σερέτη υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι: “Μπορεί η αποδυνάμωση να μην υπάρχει, εν τη στενή έννοια, γιατί δεν υπάρχει αυτό το προσωπικό, ώστε να μεταφερθεί, όμως επιχειρείται η αφαίρεση κενών οργανικών θέσεων, που έχουν τοποθετηθεί από την ίδρυση του Κ.Υ.Φαρσάλων στο οργανόγραμμα του, ώστε να παρέχεται 24ωρη εφημεριακή κάλυψη προς τους πολίτες της περιοχής”.

Ο κ. Σερέτης απάντησε ότι: Το Ελληνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), ήταν η μεγαλύτερη κατάκτηση της νεότερης σύγχρονης ιστορίας, όμως οι εποχές άλλαξαν από τότε που συστάθηκε το Κέντρο Υγείας, περάσαμε στα μνημόνια και σε μία καταστροφή τώρα. Διέψευσε τα σενάρια που κυκλοφορούν σε ερώτηση της κ. Αγγελακοπούλου ότι ζητήθηκε από την 5η ΥΠΕ, η μεταφορά της οδοντιατρικής έδρας από τα Φάρσαλα, που ο ίδιος ως οδοντίατρος στο επάγγελμα, το κρίνει ανεπίτρεπτο και ανέφερε χαρακτηριστικά: “Είναι αδιανόητο να μεταφερθεί η έδρα” και δευσμεύτηκε ότι την επόμενη κιόλας μέρα, να ζητήσει έγκριση οδοντιάτρου στα Φάρσαλα. Για την έλλειψη ακτινολόγου ανέφερε ότι “έχουμε προκηρύξει θέσεις ακτινολόγου σε διαγωνισμό και είναι άγονες”.

Στις “παρεχόμενες υπηρεσίες” που προβάλλονται πάντως στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της 5ης ΥΠΕ για το Κ.Υ. Φαρσάλων αναφέρονται τα εξής:

-Εκτίμηση οξέων καταστάσεων και νοσημάτων

-Κλινική εξέταση και εξέταση ασθενών

-Κλινική εκτίμηση χρονίων νοσημάτων και πασχόντων όπως αρτηριακή υπέρταση, άσθμα, δισλιπιδαιμία, κατάθλιψη

-Μηχανικός καθαρισμός, περιποίηση τραυμάτων και συρραφή αυτών

-Αντιμετώπιση οξέων ρινορραγιών, ουρολογικών, οφθαλμολογικών, ορθοπεδικών, καρδιολογικών περιστατικών και ψυχιατρικών ασθενών

-Συνταγογράφηση

-Πρωτοβάθμια πρόληψη νοσημάτων

-Διακομιδές με συνοδεία ιατρικού προσωπικού-

-Μεταφορά ασθενών με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων

-Βραχείες νοσηλείες

-Ακτινολογικές εξετάσεις

-Εμβολιασμοί παιδιών, ενηλίκων, ηλικιωμένων

-Χορηγία Ατομικού Δελτίου Μαθητή

-Μικροβιολογικές εξετάσεις όπως γενική αίματος, ταχύτητα καθίζησης, βιοχημικές εξετάσεις, ηλεκτρολύτες, ουρολογικές εξετάσεις, γενική ούρων, τεστ κυήσεως, παρασιτολογική κοπράνων, MAYER κοπράνων, μικροσκοπική εξέταση κολπικού, ομάδα αίματος, STREP TEST, σαλμονέλα και wright και rose bengal (μελιταίος)

-Συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής και ακτινολογικών εξετάσεων

-Επίσκεψη των τάξεων Α’ και Β’ δημοτικού των τοπικών σχολείων στην αρχή κάθε σχολικού έτους με συζήτηση και επίδειξη σωστού τρόπου βουρτσίσματος δοντιών και εξέταση των μαθητών και καταγραφή των ευρημάτων σε ειδικά έντυπα με ενημέρωση των γονέων και διατήρηση των στοιχείων σε αρχείο για μελλοντικές επιδημιολογικές μελέτες

Με μια πρόχειρη ματιά, σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αναφέρει στην σελίδα της η 5η ΥΠΕ, με αυτές που προσφέρει το Κ.Υ. Φαρσάλων, που εκτός από την έλλειψη οδοντιάτρου, ακτινολόγου μπορούμε να επισημαίνουμε και την έλλειψη, μικροβιολογικών εξετάσεων, κυρίως βιοχημικών εξετάσεων και ηλεκτρολυτών.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία