Βαγενά: «Μόνο τα μισά χειρουργεία γίνονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας»

Με τον Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Δημήτρη Κατσικονούρη, επικοινώνησε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου, δεδομένης της ασφυκτικής πίεσης που δημιουργεί η ταυτόχρονη διαχείριση των περιστατικών Covid και των υπόλοιπων καθημερινών περιστατικών, αλλά και των προγραμματισμένων χειρουργείων.

Δυστυχώς, η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Τα μισά χειρουργεία, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό του νοσοκομείου έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, έχουν ανασταλεί. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην Άννα Βαγενά ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ο αριθμός των χειρουργείων, που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2021, είναι 266 τακτικά και 155 έκτακτα, δηλαδή συνολικά 421, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουν γίνει τα διπλάσια. Που σημαίνει ότι περισσότεροι από 400 ασθενείς με προβλήματα υγείας, πιθανόν και σοβαρά, δεν είχαν τη δυνατότητα να χειρουργηθούν, δηλαδή να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία τους. Και αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα από τη γενικότερη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης τουΕθνικού Συστήματος Υγείας.

Όπως είχε επισημάνει η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά στην ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021 τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας μείωσε προκλητικά τις δαπάνες για την Υγεία. Και μόνο για αυτή την εγκληματική ενέργεια θα έπρεπε να απολογηθεί, όχι βεβαίως στους πολιτικούς της αντιπάλους, αλλά στους συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε άθλιες συνθήκες, διασωληνωμένοι πρόχειρα σε διαδρόμους νοσοκομείων.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα. Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να είναι ασφυκτική. Τα νοσοκομεία έχουν πραγματικά «χτυπήσει κόκκινο». Εκατοντάδες χειρουργεία ακυρώνονται, όχι μόνο στην πόλη μας τη Λάρισα, αλλά σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ασθενείς, ενώ δεκάδες συμπολίτες μας περιμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ για να αδειάσει μία κλίνη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να μην επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές, επιμένει να αφήνει τους υγειονομικούς να δίνουν καθημερινό αγώνα υπερβάλλοντας εαυτόν, επιμένει να μην υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση και άρα καμία αξιόπιστηεικόνα για τη διασπορά του ιού, επιμένει να αφήνει τους πολίτες να στριμώχνονται στην υπερ-εστία μετάδοσης, που είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όμως, εν τω μεταξύ το δημόσια χρήμα ρέει άφθονο με νομοθετήματα υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων σε όλους τους τομείς και με σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις.

Είμαστε καράβι ακυβέρνητο εν μέσω τρικυμίας.