Πάνδημο μέτωπο στήριξης για το Κέντρο Υγείας

-Αντίθετο το Δ.Σ. στην μεταφορά κενών οργανικών θέσεων

-Προειδοποίηση για κινητοποιήσεις

-Σερέτης: Δεν είναι ειλημμένη απόφαση, εγκρίναμε θέσεις επικουρικού προσωπικού

Την κάθετη αντίθεση τους εξέφρασε το Δ.Σ. Φαρσάλων στην έκτακτη συνεδρίαση χθες το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης, στην πρόσφατη απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς κ. Φώτη Σερέτη να προτείνει την μεταφορά έξι οργανικές θέσεις από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, στο Ιατρείο της Νίκαιας.

Στη συνεδρίαση στην οποία παρέστη και τοποθετήθηκε ο κ. Σερέτης, και απάντησε στα ερωτήματα του Δ.Σ. υπήρξε ομόθυμη καταδίκη αυτής της απόφασης από το σύνολο των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αν και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ επέμεινε στο ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι δεσμευτική ως προς την υλοποίησή της από το υπουργείο Υγείας, κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι “επιχειρείται υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων” και μάλιστα χωρίς να ερωτηθεί εκ των προτέρων η τοπική κοινωνία και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που την εκπροσωπούν.

Έτσι, αποφασίστηκε ομόφωνα να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου προκειμένου να πραγματοποιήσει άμεσα επαφή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αίτημα την άμεση απόσυρση αυτής της απόφασης αλλά και ενέργειες για την ενδυνάμωση του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων.

Σε διαφορετική περίπτωση, το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου εκτάκτως για να καθορίσει το αγωνιστικό πλαίσιο. Στις προτάσεις που ήδη τέθηκαν κατά τη συνεδρίαση, είναι η τριήμερη αναστολή των υπηρεσιών του δήμου (πλην των ανταποδοτικών), ο αποκλεισμός δρόμων και η διαμαρτυρία μαζί με φορείς της περιοχής.

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, έχοντας δίπλα του τον υποδιοικητή κ. Ηλίας Τσαούση και στελέχη της 5ης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι επί 25 χρόνια υπηρέτησε το Δήμο Λαμιέων και γνωρίζει από την αυτοδιοίκηση. Σημείωσε, ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν θα υλοποιηθεί αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: “Aν κάνουμε κάτι και δεν τύχει της αποδοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα”.

Ξεκαθάρισε επίσης, ότι η ανάρτηση στη “Διαύγεια” δεν συνιστά απόφαση για ίδρυση του Νέου Πολυδύναμου, αλλά για τεχνοκρατική απόφαση που οδηγείται στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του Υπουργείου Υγείας για να αξιολογηθεί και μετέπειτα να βγει η απόφαση. Ακόμα ενημέρωσε το σώμα ότι μετά από πρόταση του Δημάρχου Κιλελέρ κ. Νασιακόπουλου πριν από ένα χρόνο προβήκαμε σε αυτή την πρόταση για αξιολόγηση.

Ακόμα ανέφερε ότι “σήμερα εγκρίθηκαν 7 θέσεις επίκουρου προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων και συγκεκριμένα 3 επισκεπτριών Υγείας, 2 γενικών καθηκόντων και 2 καθαριστριών”.

ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ 

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων κ. Κων/νος Δαμιανός ανέφερε τα όσα ήταν μέχρι στιγμής γνωστά και ανέγνωσε την ανοιχτή επιστολή του προέδρου εργαζομένων κ. Μπρισίμη. Ακολούθησε τόσο διάλογος με το δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, όσο και από τους επικεφαλής των παρατάξεων με τον κ. Σερέτη.

Ο κ. Εσκίογλου επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι δεν έχει καμία αντιπαράθεση με τον όμορο δήμο Κιλελέρ, για την δημιουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου Νίκαιας, αλλά με την προκήρυξη νέων θέσεων και όχι με μεταφορά κενών οργανικών θέσεων που θα αποδυναμώσουν το Κ.Υ. Φαρσάλων.

Ο πρ. Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε ότι τη δυσαρέσκεια η παράταξή του θα την κάνει καταγγελτικό λόγο, γιατί αυτά που διατύπωσε ο κ. Σερέτης ήταν επιχειρήματα υπέρ του Δήμου Κιλελέρ. “Η άποψη των δημοτικών συμβούλων θα είναι ενιαία και καταγγελτική για αυτή την πρόταση σας για το Κ.Υ.Φ. που λειτουργεί από το 1988 (32 χρόνια)” σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: “Για εμάς όλους είναι πρόταση αποδυνάμωσης, καθώς μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και εξαθλίωσης, αλλά και με την συνέχεια αυτής της σύγχρονης πανδημίας που επιφέρει επίσης οικονομικές αδυναμίες στον πληθυσμό, εμείς προσδοκούμε σαν παράταξη να λειτουργήσει πλήρως στο Κ.Υ.Φ., το οδοντιατρείο, το μικροβιολογικό, το ακτινολογικό, που δεν λειτουργεί επί σειρά ετών και να ζητάμε αντί αυτού να καλυφθούν οι κενές θέσεις”.

Η πρ. Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μαρία Ίφου ανέφερε ότι είναι ευχάριστο ότι δεν πρόκειται για μη ειλημμένη απόφαση από πλευράς 5ης ΥΠΕ, σχολίασε ότι ορθώς έπραξε ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θαν. Νασιακόπουλος για ότι διεκδίκησε για τον τόπο του, όμως δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος των Φαρσάλων. Η κ. Ίφου απευθύνθηκε προς τον κ. Σερέτη ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε, ούτε την απόσταση (από την Λάρισα) αλλά ούτε και τον πληθυσμό που εξυπηρετεί, ενώ σημείωσε ότι ήδη με αυτές τις θέσεις που υπάρχουν σήμερα υπολειτουργεί το Κέντρο Υγείας. Πρότεινε επίσης να συσταθεί μια επιτροπή που θα τρέξει το θέμα που θα διεκδικήσει τα κεκτημένα.

Ο επικεφαλής παράταξης κ. Κων/νος Τύμπας πρότεινε από την πλευρά του, ως μέσο διαμαρτυρίας και αντίδρασης από πλευράς Δήμου Φαρσάλων, την αναστολή όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Φαρσάλων (πλην των ανταποδοτικών) για 3 ημέρες.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης Ευαγ. Δημητρακόπουλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι με την συγκεκριμένη κίνηση μιλάμε για αποδυνάμωση του Κ.Υ. Φαρσάλων, ασχέτως αν αυτές οι θέσεις δεν καλύπτονταν έως σήμερα. Ο κ. Δημητρακόπουλος παρέπεμψε στο παράδειγμα του πρ. Δήμου Πολυδάμαντα που δημιούργησε πολυδύναμο Ιατρείο στην έδρα του Δήμου στην Βαμβακού πριν κάποια χρόνια, προκηρύσσοντας νέες θέσεις και όχι μεταφέροντας από θέσεις από κάπου αλλού.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων Απ. Αναγνώστου έθεσε το ερώτημα στον κ. Σερέτη γιατί τόσα χρόνια δεν έχουν καλυφθεί με προσωπικό οι κενές θέσεις στο Κ.Υ. Φαρσάλων.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημ. Μπαμπανίκας ζήτησε από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φ. Σερέτη να αποσύρει την πρόταση του, καθώς αυτός είναι τοποθετημένος από το Υπουργείο Υγείας, σε αυτή την θέση και ουσιαστικά είναι καθ’ ύλην αρμόδιος. Ο δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Γκέβρος ζήτησε από διοικητή κ. Φ. Σερέτη να μην μεταφερθούν οι κενές οργανικές θέσεις του Κ.Υ.Φ. και να δημιουργηθούν νέες θέσεις για το πολυδύναμο ιατρείο Νίκαιας καθώς δεν υπάρχει επιπλέον κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό.  Στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε αντιπαράθεση με τον διοικητή και ο δημοτικός σύμβουλος προς απόδειξη αυτού, του ζήτησε να επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητώντας την απόσυρση της πρότασης του. Η κ. Ιουλία Αγγελακοπούλου ζήτησε να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις σε ακτινολογικό και μικροβιολογικό στα Φάρσαλα. Η κ. Παναγιωτοπούλου έθεσε στο τραπέζι ότι στην συγκεκριμένη δομή εκτός των κατοίκων επισκέπτονται και περί τους 1.000 Ρομά και ότι θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν. Η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή ανέφερε ότι “Αφήσαμε το δάσος που είναι το Κ.Υ.Φαρσάλων και ασχολούμαστε με το δέντρο…σχολιάζοντας ότι δεν γίνεται να το ενισχύουμε με μια θέση παιδιάτρου το Κ.Υ.Φαρσάλων και να φεύγουν 6 θέσεις, κάνοντας 100 βήματα πίσω. Την δυσαρέσκεια τους εξέφρασαν επίσης και οι αντιδήμαρχοι Δ. Γούσιας και Στ.Κουκουλιός διατυπώνοντας, ο μεν οτι μπαίνει ταφόπλακα και ο άλλος ότι ενισχύεται μια νέα δομή στην αυλή του Πανεπιστημιακού εις βάρος των Φαρσάλων. Στην συνεδρίαση συμμετείχε και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων κ. Γ. Νεχωρίτης.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Εσκίογλου αναφέρει τα εξής:

“Η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων για την απόφαση της 5ης ΥΠΕ να μεταφέρει οργανικές θέσεις από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων στο Ιατρείο της Νίκαιας, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε ο διοικητής κ. Φώτης Σερέτης να τη δικαιολογήσει, βρήκε απέναντί του σύσσωμους τους εκλεγμένους συναδέλφους.

Είμαστε μαζί με όλες τις τοπικές κοινωνίες, αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Είμαστε όμως απέναντι σε κάθε προσπάθεια αποδυνάμωσης του ήδη γεμάτου προβλήματα Κέντρου Υγείας Φαρσάλων.

Όποιος επιθυμεί να λάβει ειλικρινά υπόψη τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών δεν υπογράφει αποφάσεις, τις αναρτά στη «Διαύγεια» και μετά έρχεται δήθεν να ακούσει τους πολίτες.

Εξουσιοδοτήθηκα ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσω σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να ζητήσω την άμεση απόσυρση αυτής της απόφασης, αλλά και τη δρομολόγηση άλλων αποφάσεων για την ενδυνάμωση του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων σε όλους τους τομείς.

Διαφορετικά, όπως έγινε ξεκάθαρο απ’ όλους τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων θα απαντήσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις”.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία