Ε. Λιακούλη: «Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των Δασικών Χαρτών και του Κτηματολογίου»

Σε ερώτηση – παρέμβαση προς τους συναρμόδιους ΥπουργούςΠεριβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη και Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα, προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, σε σχέση με τα προβλήματα των Δασικών Χαρτών και του Κτηματολογίου, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης:

«Ως γνωστόν, με ευθύνη τόσο της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όσο όμως και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κ. Χατζηδάκη, έχει καθυστερήσει πάρα πολύ το θέμα της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών σε όλη την Ελλάδα.Το θέμα βέβαια σχετίζεται άρρηκτα με την ολοκλήρωση και εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου στη χώρα μας, καθώς η ύπαρξη Δασολογίου είναι μια κρίσιμη πτυχή του. Σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης,ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες από τις Διευθύνσεις Δασών οι αναρτήσεις των αναμορφωμένων Δασικών Χαρτών σε όλη τη χώρα και σε κάθε περιοχή, καθώς από την ημερομηνία ανάρτησης, ‘’τρέχει’’ προθεσμία 105 ημερών, εντός της οποίας οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του ‘’Ελληνικού Κτηματολογίου’’,προκειμένου να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους, κατόπιν καταβολής τέλους ή να καταθέσουν ατελώς αιτήσεις πρόδηλων σφαλμάτων.

Δυστυχώς όμως, από το πλήθος των λαθών και σφαλμάτων που εντοπίζονται ήδη σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, διαπιστώνεται ότι οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα στις δασικές υπηρεσίες για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών, σε μεγάλο μέρος τους δεν έχουν συμπεριληφθεί στους αναμορφωμένους δασικούς χάρτες, οι οποίοι αναρτώνται από τις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στον ειδικό διαδικτυακό τόπο της ιστοσελίδας του ‘’Ελληνικού Κτηματολογίου’’.

Τα προαναφερόμενα προβλήματα των Δασικών Χαρτών οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η αναμόρφωσή τους βασίστηκε σεαεροφωτογραφίες του 1945, και όπου δεν υπήρχαν αυτές τότε γινόταν χρήση των αεροφωτογραφιών του 1960. Ενώ η σύνταξη των Δασικών Χαρτών έγινε μόνο από Γραφεία Μελετών εξειδικευμένα σε Δασικές Μελέτες, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι ένα σημαντικό τμήμα των χαρτώνείναι ο χωρικός προσδιορισμός. Παράλληλα, αγνοήθηκαν τα σύγχρονα εργαλεία του «Ελληνικού Κτηματολογίου» το οποίο κινδυνεύει να αποτελέσει ένα «ψηφιακό ναυάγιο» καθώς η διαδικασία αναμόρφωσης των Δασικών Χαρτών, με την ανάρτηση τους σήμερα, καταγράφει μια εικονική πραγματικότητα. Μια εικονική πραγματικότητα που δείχνειότιη δασική κάλυψη της χώρας μας ανέρχεταισήμερα στο 60%, από 55% που ήταν το 1945…».

Επειδή λοιπόν οι αναρτήσεις των αναμορφωμένων Δασικών Χαρτώνπροκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες γης, τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, κι επειδή ειδικά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους,υπάρχει ο κίνδυνος να δουν μείωση των εισοδημάτων τους, λόγω μείωσης των εκτάσεων που δικαιούνται επιδότησης, καλώ τους συναρμόδιους Υπουργούς να λάβουν άμεσα μέτρα καινα δημιουργήσουν συνθήκες ομαλής διεκπεραίωσης αυτού του αναγκαίου και σημαντικού για την χώρα εγχειρήματος της ολοκλήρωσης του Δασολογίου και του ενιαίου Εθνικού Ελληνικού Κτηματολογίου,στην κατεύθυνσηόμως της απόλυτης εξασφάλισης των περιουσίων των πολιτών και της ορθής αποτύπωσης της πραγματικότητας.