Εμπορικός: Νέα μέτρα από 9 Μαρτίου έως και 16 Μαρτίου – προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων

Από τον Εμπορικό Επιχειρηματικό Σύλλογο Επαρχίας Φαρσάλων γνωστοποιείται ότι μετά το σεισμό που έπληξε τη Θεσσαλία, η Π.Ε. Λάρισας βρίσκεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου “ΚΟΚΚΙΝΟ”.

Ως εκ τούτου από σήμερα Τρίτη  9 Μαρτίου τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν μόνο με την διαδικασία του click away.

Εξαιρούνται τα καταστήματα υποδημάτων, ενδυμάτων, βιβλιοχαρτοπωλεία και οπτικών που μπορούν να λειτουργούν με την διαδικασία click in shop.

Επίσης λειτουργούν τα κομμωτήρια , κουρεία και κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες με τις εξής προϋποθέσεις:

– Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

– Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

– Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Ανοιχτά παραμένουν επίσης τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, pet shop),  προαιρετικά μπορούν να λειτουργήσουν από 7:00 έως 20:30. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στα συγκεκριμένα καταστήματα απαγορεύεται η πώληση διαρκών προϊόντων.

Λειτουργία των καταστημάτων με Click Away

Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με click away, η παραγγελία καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο αγοράς (σε προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο ώρες.

Η παραλαβή επιτρέπεται μόνο για ένα άτομο. Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Η τήρηση των αποστάσεων είναι δύο μέτρα μεταξύ των πελατών, με το πολύ 9 άτομα στην αναμονή. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής ορίζεται στα 10 λεπτά.

Λειτουργία των καταστημάτων με Click In shop

Oι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα. Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό.

Το ραντεβού καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα αγοράς που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο ώρες.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να κρατείται αρχείο ραντεβού των πελατών.

Επίσης όσον αφορά στις επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και σχετίζονται με οικοδομικές δραστηριότητες, θα μπορούν να κάνουν πωλήσεις μόνο με την ύπαρξη παραστατικού χονδρικής πώλησης (τιμολόγιο).

Ο Εμπορικός  Επιχειρηματικός Σύλλογος Φαρσάλων  προτείνει στα μέλη του να εφαρμόσουν το ισχύον χειμερινό ωράριο ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 8:00-13:30 17:00 – 20:30
ΤΡΙΤΗ 8:00-14:00 ΚΛΕΙΣΤΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 8:00-13:30 17:00 – 20:30
ΠΕΜΠΤΗ 8:00- 14:00 ΚΛΕΙΣΤΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:00- 13:30 17:00-20:30
ΣΑΒΒΑΤΟ 8:00-14:00 ΚΛΕΙΣΤΑ

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει για την πόλη μας σύμφωνα με τα νέα μέτρα, από τις 21:00 το βράδυ έως και τις 5:00 το πρωί.