Δέκα Λαρισαίες μίλησαν σε διαδικτυακή εκδήλωση Κόκκαλη και Γεωργούλη για τον πολυσύνθετο ρόλο της γυναίκας (video)

Η σύγχρονη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, στην εργασία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην εκπαίδευση και στην υγεία, ήταν το θέμα διαδικτυακής εκδήλωσης στην οποία μίλησαν χθες Κυριακή δέκα Λαρισαίες με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Γυναίκας.

Την εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Γεωργούλη, χαιρέτισε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης, τόνισε πως «η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας την φετινή χρονιά σηματοδοτείται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο από δύο φαινόμενα ιστορικής σημασίας. Την πανδημία του covid-19, με όλες τις συνέπειες σε υγειονομικό και κονωνικοπολιτικό επίπεδο, και το κίνημα Μe Τoo.

Από τα νοσοκομεία και τα εμβολιαστικά κέντρα βλέπει κανείς την ανιδιοτέλεια, την αφοσίωση, τη διάθεση προσφοράς των γυναικών που εργάζονται στον τομέα της υγείας, γιατρών, νοσηλευτριών, υγειονομικού προσωπικού. Γυναίκες που εργάζονται σε κλάδους οι οποίοι έχουν πληγεί βαριά από την πανδημία, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους κατά κανόνα με χαμηλότερες αμοιβές από τους άνδρες, υπό επισφαλείς συνθήκες και με το φάσμα της ανεργίας να πλανάται αμείλικτο. Γυναίκες που έχουν επωμισθεί, σχεδόν αποκλειστικά, το βάρος της οικιακής και οικογενειακής φροντίδας, αυτής της αόρατης εργασίας, που δεν πληρώνεται και συχνά δεν αναγνωρίζεται. Μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά και λόγω πανδημίας βρέθηκαν χωρίς εισόδημα, σε επιδοματικό κενό, χωρίς τη δυνατότητα να αναζητήσουν εργασία, με αποτέλεσμα να βυθίζονται καθημερινά στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Πρόσφυγες και μετανάστριες που ζουν μέσα στον φόβο και την ανέχεια, συχνά θύματα σωματεμπορίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας, πολλαπλής κακοποίησης. Γυναίκες ηλικιωμένες, ευπαθείς, μόνες, με πενιχρά εισοδήματα. Γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το κίνημα Me Too, το οποίο γιγαντώθηκε, αναδεικνύοντας μια βαθιά παθογένεια. Του σεξισμού και της κάθε μορφής κακοποίησης που εξακολουθούν να υφίστανται οι γυναίκες. Με το κίνημα αυτό οι γυναίκες ενδυναμώνονται ώστε να μιλήσουν επιτέλους ανοικτά για τις τραυματικές εμπειρίες τους και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής κ. Αλέξης Γεωργούλης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «H Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας θεσπίστηκε ως ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών.Αγώνες που κερδήθηκαν, όχι μόνο υπέρ των γυναικών…αλλά υπέρ μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας. Γιατί δεν νοείται δίκαιη κοινωνία με τέτοιου είδους ανισότητες και διακρίσεις στους κόλπους της”.

Στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μισθολογικού χάσματος, αναφέροντας παράλληλα ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ΕΕ.

Σε σχέση με την πανδημία COVID-19 και την εργασιακή πραγματικότητα των γυναικών, ο κ. Γεωργούληςεπεσήμανε ότι “Σήμερα, στην εποχή της πανδημίας, ο κίνδυνος της ανεργίας έχει αυξηθεί δυσανάλογα για τις γυναίκες…αφού υπολογίζεται ότι το 84% των γυναικών στην Ευρώπη, απασχολούνται κυρίως σε τομείς που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τα μέτρα κατά της πανδημίας.”

Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν οι εξής κυρίες:

– Καλλιόπη Τζήκα (Γ. Γραμματέας στο Επιμελητήριο Λάρισας, Α’ Αντιπρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ)

– Έλενα Καματέρη (Γενική Διευθύντρια ΣΘΕΒ)

– Μαρία Μπότη (Επαγγελματίας αγρότισσα)

– Κυριακή Σπανού (Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ)

– Χρύσα Βουλγαράκη (Διευθύντρια της Υπηρεσίας Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας στη Λάρισα)

– Σταυρούλα Σδρόλια (αρχαιολόγος, διδάκτωρ βυζαντινής αρχαιολογίας, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας)

– Φανή Καλοκαιρινού (διευθύντρια του Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου, Αρχαιολόγος, Λαογράφος)

– Χάιδω (Λίλη) Αλεξούλη (πρωταθλήτρια Ελλάδας στο άλμα εις μήκος σε ανοιχτό και κλειστό στίβο)

– Μάχη Τσιοφλίκη (Διεθνής Διαιτητής Ποδοσφαίρου)

– Εύη Ευαγγέλου (Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Εκπαιδεύτρια Κυκλοφοριακής Αγωγής, Προπονήτρια Ποδηλασίας)

Συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Εύη Μποτσαροπούλου.

Μπορείτε να δείτε την εκδήλωση εδώ:

10 Λαρισαίες μιλούν για τις Γυναίκες

10 Λαρισαίες μιλούν για τη θέση της γυναίκας στην εργασία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην εκπαίδευση, στην υγεία. #IWD2021Διαδικτυακή εκδήλωση με πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλη Κόκκαλη και του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Γεωργούλη

Posted by Βασίλης Κόκκαλης on Sunday, March 7, 2021