Μ. Χαρακόπουλος σε Πέτσα: Να αξιολογούμε τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού

«Η Κλιματική Αλλαγή, δεν είναι fake news, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, είναι εδώ παρούσα, γι’ αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε οργανωμένα και με επικαιροποιημένο σχέδιο τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Κύριε υπουργέ από κάθε τέτοια δοκιμασία θα πρέπει να βγαίνουμε σοφότεροι, να αξιολογούμε τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού και να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, ώστε την επόμενη φορά, να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, ο οποίος κλήθηκε να ενημερώσει την Επιτροπή για τη διαχείριση του πρόσφατου κύματος της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «όλο και συχνότερα υφιστάμεθα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με τη μορφή ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ο “Ιανός” και η “Μήδεια”, η αντιμετώπιση της οποίας αποτελεί και αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης. Τα φώτα της δημοσιότητας συνήθως εστιάζουν -και εύλογα- στις απώλειες ζωών αν υπάρχουν, στις ζημιές στις υποδομές και στην ταλαιπωρία των πολιτών. Εν προκειμένω, η δημόσια συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην προσπελασιμότητα της Εθνικής Οδού και στα προβλήματα ηλεκτροδότησης κατοικιών στα βόρεια προάστια και αλλού. Τέτοιες κακοκαιρίες αναδεικνύουν και χρόνιες παθογένειες, ελλείψεις και αδυναμίες όπως το υπέργειο δίκτυο της ΔΕΗ και η ανάγκη υπογειοποίησής του.

Επιτρέψτε μου, όμως, κ. υπουργέ “να φωτίσω” λίγο τις ζημιές που προκλήθηκαν στον πρωτογενή τομέα, στη φυτική και στη ζωική παραγωγή, τις συνέπειες των οποίων θα υποστούν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της χώρας. Από την ψυχρή εισβολή της “Μήδειας” είχαμε μείωση της παραγωγής γάλακτος, την οποία η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας υπολογίζει στο 30% με 50%. Είχαμε απώλεια ζώων και εκτίναξη του κόστους παραγωγής, καθώς είναι υποχρεωμένοι για να διατηρήσουν τα κοπάδια τους να τα ταΐζουν με περισσότερες ζωοτροφές, οι τιμές των οποίων διεθνώς έχουν εκτιναχθεί.

Στη φυτική παραγωγή έχουμε ζημιές κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Κάποιες αποζημιώνονται με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως τα δέντρα που ήταν στην ανθοφορία. Όσα, όμως, ήταν στο μπουμπούκι δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και θα πρέπει να αποζημιωθούν από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, τα γνωστά ως ΠΣΕΑ. Οφείλω να σας πω ότι οι αγρότες όταν ακούνε ΠΣΕΑ κρατούν μικρό καλάθι, κυρίως λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι θεωρεί «θετικό το γεγονός ότι μετά την επέλαση του “Ιανού”, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης εκπονούν νομοσχέδιο για την “Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές και τον συντονισμό σχετικών θεμάτων”, προκειμένου να επισπευσθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται από τον υφιστάμενο κανονισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Όπως θετικό είναι ότι, για πρώτη φορά, θα υπάρχει μέριμνα για αποζημιώσεις σε μη κατ’ επάγγελμα αγρότες και μακάρι σύντομα να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή».

Πέτσας: Αποζημιώσεις τύπου “Ιανού”

Απαντώντας ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών για τις ζημιές στην πρωτογενή παραγωγή είπε ότι «είχαμε δύο σημαντικές εξελίξεις τις προηγούμενες ημέρες και αυτό έχει αποκρυσταλλωθεί σε δύο βασικά σημεία από τον ΕΛΓΑ, τα οποία έχουν ως εξής: Για όσους είχαν πληγεί από τη “Μήδεια” και ήταν στην φάση της πρώιμης καλλιέργειας, όπως και εσείς τονίσαμε κ. Πρόεδρε, θα υπάρξει άμεση αποκατάσταση ζημιών με βάση τον κανονισμό, γιατί καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Σε ότι αφορά τις άλλες που ήταν πιο όψιμες καλλιέργειες, θα υπάρξει αποζημίωση τύπου “Ιανού”, δηλαδή, θα γίνει άμεσα καταγραφή και αποζημίωση, παρά το γεγονός, ότι δεν προβλεπόταν μέχρι σήμερα από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Έχω έρθει σε επικοινωνία με τον κ. Λυκουρέντζο, έχω ενημερωθεί για τα πέντε βασικά σημεία που προβλέπει αυτή η παρέμβαση, αλλά κυρίως συνοψίζονται σ’ αυτά τα δύο σημεία για να στηρίξουμε τους αγρότες μας που επλήγησαν από την καταστροφή της “Μήδειας”».