Δ.Σ. Φαρσάλων: Καθολικό αίτημα η ενδυνάμωση του Κ.Υ.Φαρσάλων

Το ενδεχόμενο της πιθανής αποδυνάμωσης του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων, με την μεταφορά θέσεων προς το νέο πολυδύναμο ιατρείο Νίκαιας και η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή, απασχόλησαν το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ενημέρωσε το Σώμα για τον θόρυβο που έχει προκληθεί στην πόλη με τα κρούσματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων από την περασμένη εβδομάδα και ότι έχουν γίνει όλες οι προληπτικές απολυμάνσεις στα κτίρια που στεγάζονται τα δημόσια σχολεία της πόλης και της επαρχίας. Επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι δεν λειτουργούν δύο τάξεις του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων (Β’ και Δ’ δημοτικού) καθώς εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, ενώ μετά από απόφαση του διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Φαρσάλων, έκλεισαν προληπτικά κάποια τμήματα (με απόφαση μεταγενέστερη του Δ.Σ. έκλεισε η σχολική μονάδα). Ο κ. Εσκίογλου σημείωσε ακόμα ότι θα πραγματοποιούνταν ξανά χθες rapid test, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν 60 μαθητές και πολίτες που δεν πρόλαβαν να εξεταστούν καθώς υπήρξε αυξημένη προσέλευση.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του περιφερειακού ιατρείου Νίκαιας σε πολυδύναμο, ξεκαθαρίζοντας και από το δημοτικό συμβούλιο τις θέσης της δημοτικής αρχής, ότι ο στόχος είναι να μην υποβαθμιστεί το Κ.Υ. Φαρσάλων με την μεταφορά προσωπικού, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την αναβάθμιση του περιφερειακού ιατρείου Νίκαιας σε πολυδύναμο, αλλά με νέο προσωπικό και όχι με μεταφορά από το ήδη υπάρχων του Κ.Υ. Φαρσάλων. Επεσήμανε ότι είχε επικοινωνία με την 5η ΥΠΕ και με τον Δήμαρχο Κιλελέρ κ. Θαν. Νασιακόπουλο και ότι έχει αποστείλει σχετικό αίτημα με επιστολή.

Επιπλέον σημείωσε, ότι είχε συνάντηση με τον διευθυντή του Κ.Υ. Φαρσάλων και εκπροσώπους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός για την ανάδειξη του θέματος.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Άρης Καραχάλιος αναφέρθηκε στην αποδυνάμωση του Κ.Υ. Φαρσάλων και πρότεινε να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα από όλο το συμβούλιο στήριξης της ενδυνάμωσης και όχι της αποδυνάμωσης του, λέγοντας ότι είναι θεμιτό ο Δήμος Κιλελέρ να ζητάει την αναβάθμισή του, αλλά με νέες θέσεις εργασίας. Έκανε αναφορά για το πρόβλημα των μολύνσεων του κορονοϊού στις ανατολικές συνοικίες της πόλης (Βαρούσι και Αγροκήπιο) και ζήτησε επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα στο Δήμο Φαρσάλων.

Ο κ. Καραχάλιος αναφέρθηκε επίσης σε ερώτηση δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο για χρέη παρελθόντων ετών πολιτών προς τον Δήμο, λέγοντας ότι έχει γίνει κάποιο λάθος από την υπηρεσία και για τα στοιχεία που δεν ισχύουν. Δόθηκαν εξηγήσεις για το θέμα από τον προϊστάμενο διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου κ. Παπαδήμα δίνοντας αναλυτικά τα ποσά. Ο κ. Παπαδήμας ανέφερε στο σώμα για τις οφειλές έως 31/12/20, ότι είναι 2.852.071,15 ευρώ από ιδιώτες. Επίσης αναφέρθηκε και σε άλλες οφειλές που αφορούν τα δάνεια που εξοφλεί ο δήμος για την ύδρευση, ποσού 1.527.197,50 ευρώ, 24.220 ευρώ οφειλές προς τον ΦΟΔΣΑ και 22.000 ευρώ περίπου για προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος. Η θέση της πλειοψηφούσας παράταξης είναι ότι τα συγκεκριμένα υπάρχουν και στον ισολογισμό. Η κ. Ίφου συμφώνησε με την έκδοση ψηφίσματος ενίσχυσης του Κ.Υ. Φαρσάλων λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν θα πρέπει να μείνει το σώμα μόνο σε αυτό αλλά να απαιτήσει να μην μετακινείται το προσωπικό του σε άλλες δομές, σχολιάζοντας ως απαράδεκτη την διαδικασία να ταλαιπωρούνται οι πολίτες σε άλλες πόλεις για να εμβολιαστούν. Απόντος του επικεφαλής της παράταξης κ. Κ. Τύμπα ο κ. Ι. Γκέβρος συμφώνησε στην έκδοση του ψηφίσματος για την ενίσχυση του Κ.Υ. Φαρσάλων και ζήτησε από τον δήμαρχο να σταματήσουν οι συχνές διακοπές νερού στην πόλη, με τον δήμαρχο να αναφέρει ότι δεν πρόκειται για μια ευχάριστη διαδικασία εξηγώντας ότι συμβαίνει επειδή ο αγωγός είναι πολύ παλιός. Ανέφερε ακόμα ο κ. Εσκίογλου ότι γίνονται προσπάθειες να συνδεθεί και η νέα γεώτρηση στο δίκτυο, ώστε να υπάρχει επάρκεια νερού μέχρι να ολοκληρωθούν τα φράγματα. Ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑ.ΣΥ. Φαρσάλων κ. Απ. Αναγνώστου αναφέρθηκε σε προηγούμενες θέσεις της παράταξης του, για ενίσχυση του Κ.Υ.Φαρσάλων με νέες θέσεις, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα μεγαλώνουν συνεχώς, ζητώντας την επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Η δημοτική σύμβουλος κ. Αγγελακοπούλου Ιουλία ανέφερε την νομική πλευρά του ζητήματος για την αποδυνάμωση του Κ.Υ. Φαρσάλων, σε περίπτωση που δεν δημιουργηθούν νέες θέσεις και την μεταφορά αυτών προς την Νίκαια.

Ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Δαμιανός σημείωσε ότι θα συνταχθεί το σώμα με την πρόταση του κ. Καραχάλιου με την έκδοση ψηφίσματος, η οποία θα αναφέρει την ενδυνάμωση και όχι την αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων. Η τελική πρόταση θα συνταχθεί από σχετική επιτροπή που θα αποτελείται από τον ίδιο τον πρόεδρο και τους κ.κ. Παναγιωτοπούλου, Ίφου, Γκέβρο και Αναγνώστου.

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού πέρασαν κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν οι παρατάξεις Καραχάλιου, Ίφου και Αναγνώστου, ενώ τάχθηκαν με την πλειοψηφούσα παράταξη οι Γκέβρος, Αγγελακοπούλου).

ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Την τροποποίηση τεχνικού προγράμματος με την εγγραφή νέων έργων που θα υλοποιηθούν από χρηματοδότηση που προέκυψε από το υπουργείο εσωτερικών ποσού 500.000 ευρώ ενημέρωσε το σώμα ο κ. Κόκκαλης από την τεχνική υπηρεσία. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός επιπλέον 455.000 ευρώ, για αποκατάσταση οδοποιίας στο Δήμο Φαρσάλων από 140.000 ευρώ σε 595.000 ευρώ και έγινε η εγγραφή νέου έργου προϋπολογισμού 45.000 ευρώ, για την αποκατάσταση ζημιών του περιμετρικού αναχώματος και κατασκευή τεχνικών στο Δ.Δ. Βρυσιών. Ακόμα ζητήθηκε από συμβούλους της μειοψηφίας, προς την υπηρεσία και την δημοτική αρχή η λεπτομερή αναφορά ποσών για τα έργα οδοποιίας και η διάθεση κονδυλίων.

Στο δεύτερο θέμα που αφορούσε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ο Προϊστάμενος Τμήματος Προϋπολογισμού κ. Σωκράτης Αλειφτήρας ενημέρωσε το Σώμα για την εγγραφή νέων έργων κατόπιν αποδοχής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υποδομών που αφορούν την αποκατάσταση ζημιών των οδικών υποδομών και συνοδών τους υδραυλικών έργων του δήμου Φαρσάλων που επλήγησαν από τον “Ιανό”.

Συγκεκριμένα:

-Στην αποκατάσταση τεχνικών υποδομών στις θέσεις κοινότητας Βρυσιών, οικισμού Ρυζιού με Χαϊδάρια, είσοδο Καλλιθέας και έξοδο Σκοπιάς προς Παλιοδερλί 200.000 ευρώ.

– Αποκατάστασης υδραυλικών υποδομών και οδοποιίας Δ.Ε. Ενιπέα (Ευύδριο, Πολυνέρι, Πυργάκια) 300.000 ευρώ.

-Αποκαταστάσεις οδοποιίας Δ.Ε.Πολυδάμαντα (Αμπελιά, Σιτόχωρο κλπ) 200.000 ευρώ

-Διευθέτηση ομβρίων στην είσοδο της οδού Αθηνάς και την έξοδο στην συμβολή Νικηταρά και ΒΑ πολεοδομικής ενότητας 300.000 ευρώ.

H τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού πέρασαν κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν οι παρατάξεις Καραχάλιου, Ίφου και Αναγνώστου, ενώ τάχθηκαν με την πλειοψηφούσα παράταξη οι Γκέβρος, Αγγελακοπούλου).

Το ψήφισμα καταγγελίας της Λαϊκής Συσπείρωσης, για την απαράδεκτη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στο ΑΠΘ απορρίφθηκε (ψήφισαν θετικά μόνο η παράταξη Καραχάλιου και Αναγνώστου).

Απόντες από την συνεδρίαση ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γ. Τριάντης, Γ. Αγγελακόπουλος, Κ. Μπένου, Β. Πατσιούρας, Κ. Τύμπας και Ε. Δημητρακόπουλος.