Όχι στην αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων

Την άμεση αντίδραση και ανησυχία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Κ.Υ. Φαρσάλων, αλλά και των πολιτών της περιοχής, προκάλεσε η πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Κιλελέρ και αποδέχθηκε η 5η ΥΠΕ – σύμφωνα με όσο δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες – για τη μετατροπή του Περιφερειακού Ιατρείου Νίκαιας, που ανήκει διοικητικά στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, σε Πολυδύναμο Ιατρείο. Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι αντέδρασαν χθες στο Κ.Υ. Φαρσάλων κρατώντας πανό και τοποθετώντας σε εμφανή θέση το οποίο ανέφερε “Κάτω τα χέρια από το Κ.Υ. Φαρσάλων”.

Με αυτή την πρακτική θεωρούν ότι θα ενισχυθεί μια άλλη περιοχή που βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά από τα νοσοκομεία της Λάρισας και θα αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο, το ήδη υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων που απέχει 45 χιλιόμετρα απόσταση από τα νοσοκομεία της Λάρισας, αφήνοντας ακάλυπτη από βασικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας περίθαλψης μια μεγάλη επαρχία όπως τα Φάρσαλα.

Με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά μετά από σχετικό αιτιολογημένο αίτημα από πλευράς Δήμου Κιλελέρ, προτείνετε από την 5η ΥΠΕ – και εκεί εστιάζεται ο λόγος της αντίδρασης – η μεταφορά κενών οργανικών θέσεων προσωπικού για τις ανάγκες του εν λόγω ιατρείου από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων.

Συγκεκριμένα αναφέρονται σε θέσεις ως εξής:

Από τον κλάδο Ιατρών ΕΣΥ: Μία θέση Επιμελητή Β΄ Γενικής Ιατρικής κλάδου ΕΣΥ και μία θέση Επιμελητή Β’ Παιδιατρικής κλάδου ΕΣΥ.

Από το λοιπό προσωπικό: Μία θέση κλάδου ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, μία θέση ΔΕ Βοηθών Νοσοκόμων, μία θέση κλάδου ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας τροποποιούμενη σε μία θέση κλάδου ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων και μία θέση κλάδου ΔΕ Διοικητικού Οικονομικού.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων κ. Γιώργος Νεχωρίτης δηλώντας χαρακτηριστικά τα εξής: “Δεν λέμε όχι στη δημιουργία Πολυδύναμου ιατρείου στη Νίκαια, λέμε όμως όχι στη μεταφορά προσωπικού από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων και στην αποδυνάμωση του. Να γίνει Πολυδύναμο, αλλά με τη δημιουργία νέων θέσεων που θα απασχολούνται αποκλειστικά για τις ανάγκες του”.

Ο εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων των Κέντρων Υγείας ν. Λάρισας και μέλος της Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ κ. Γιώργος Μπρισίμης σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Τόσο εγώ όσο και το προσωπικό του Κ.Υ. Φαρσάλων πληροφορηθήκαμε την εν λόγω εξέλιξη και απόφαση της 5ης ΥΠΕ από το διαδίκτυο και τα δημοσιεύματα. Δεν υπήρξε καμία επαφή, γνωστοποίηση ή επικοινωνία νωρίτερα και μας ήρθε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Εμείς προφανώς και τασσόμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός Πολυδύναμου Ιατρείου στην Νίκαια και θεωρούμε πολύ σωστή την απόφαση. Όμως το μεγάλο μας ζήτημα είναι το γεγονός ότι με αυτή την απόφαση αναμένεται να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση του Κ.Υ. Φαρσάλων. Ήδη το Κ.Υ. Φαρσάλων στέλνει τόσο Ιατρούς, όσο και Προσωπικό σε πολλές άλλες δομές. Θεωρούμε ότι είναι λάθος η συγκεκριμένη απόφαση και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν στην Βαμβακού Φαρσάλων έχει δημιουργηθεί Πολυδύναμο Ιατρείο με σύσταση νέου οργανισμού, ειδικά για το Περιφερειακό Ιατρείου Βαμβακούς, δίχως να επηρεαστεί το οργανόγραμμα του Κ.Υ. Φαρσάλων θεωρούμε ότι αν η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ θέλει να αναπτύξει το Περιφερειακό Ιατρείο Νίκαιας μετατρέποντας το σε Πολυδύναμο θα πρέπει να ακολουθήσει την διαδικασία για την σύσταση οργανισμού ειδικά για το Περιφερειακό Ιατρείο Νίκαιας και όχι να προχωρήσει σε οργανική υποβάθμιση και υποστελέχωση του Κ.Υ. Φαρσάλων. Ζητούμε τέτοιες ενέργειες και σκέψεις να σταματήσουν «χθες», η υγειονομική ανάπτυξη μιας περιοχής δεν περνά από την υποβάθμιση μιας άλλης. Οι παραπάνω αποφάσεις αποτελούν μείζον ζήτημα για την περιοχή ευθύνης του Κ.Υ. Φαρσάλων και για την τοπική κοινωνία και πρέπει να ενημερωθούν και να δράσουν άμεσα όλοι οι αρμόδιοι φορείς προεξέχοντος του Δήμου Φαρσάλων».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου δήλωσε τα εξής: “Η ενδυνάμωση των δομών της δημόσιας υγείας αποτελεί προτεραιότητα και ζητούμενο, ειδικά στις ημέρες μας που η πανδημία μαζί με την οικονομική κρίση δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας. Ωστόσο, οι όποιες νέες δομές δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργούνται σε βάρος άλλων υφιστάμενων. Αυτό εάν συμβεί, συνιστά αδικία και μεροληπτική αντιμετώπιση έναντι χιλιάδων πολιτών. Το τελευταίο διάστημα έχω γίνει αποδέκτης φόβων που εκφράζουν υγειονομικοί φορείς από την περιοχή μας, ότι η δημιουργία Πολυδύναμου Ιατρείου στη Νίκαια, ίσως προκαλέσει «αφαίμαξη» προσωπικού από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων. Δεδομένου πως το Κέντρο Υγείας της περιοχής μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κάτι τέτοιο όπως καταλαβαίνετε δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτό. Παράλληλα με τις δικές μας ανησυχίες για ενδεχόμενη αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων, μετράμε ήδη σωρεία αντιδράσεων και από τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της επαρχίας μας, αντιπροσωπεία των οποίων θα δεχθώ αύριο Τρίτη στο δημαρχείο. Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή και το τελευταίο που θα θέλαμε όλοι είναι να δημιουργηθούν έριδες μεταξύ όμορων περιοχών. Όλες οι πλευρές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ας μη ξεχνάμε ότι όλοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα στη δημόσια περίθαλψη”.

Πατήστε εδώ για να δείτε τι ανέφερε σχετικό δελτίο τύπου από τον Δήμο Κιλελέρ

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία - Γ.Γ.