Συνάντηση Κέλλα – Κικίλια: Περισσότερα εμβόλια στη Λάρισα, ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων του Νομού

Τη διάθεση περισσότερων εμβολίων στον Νομό Λάρισας, τα οποία, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων, θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών για τους πολίτες του Νομού, ζήτησε ο ιατρός και αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής N. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην προγραμματισμένη συνάντησή τους, σήμερα, στο υπουργείο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισήμανε στον υπουργό Υγείας τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού, που παρατηρούνται στον Νομό Λάρισας, με βάση τον πληθυσμό του, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μεταφέροντας ταυτόχρονα την αγωνία των ηλικιωμένων, οι οποίοι προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα του Νομού.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Κέλλας δήλωσε:

«Δεν είναι δίκαιο ο Νομός Λάρισας, ένας από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας, να υπολείπεται σε εμβολιασμούς αναλογικά με άλλους νομούς. Δεν είναι δυνατόν στον Νομό Λάρισας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, να έχει εμβολιαστεί το 6% του πληθυσμού, ενώ σε άλλους νομούς η αναλογία να είναι στο 10% και το 12%. Δεν είναι δυνατόν, ηλικιωμένοι, άνω των 75 ετών, να μπαίνουν στο σύστημα με Ταχυδρομικό Κώδικα Λάρισας και να παίρνουν ημερομηνία εμβολιασμού μετά από 2-3 μήνες, ενώ με Τ.Κ. Θεσσαλονίκης ή Αθηνών να παίρνουν μετά από 3 μέρες».

Ο υπουργός κατανόησε το πρόβλημα, ακολούθησε, μάλιστα, επικοινωνία των δύο  ανδρών  με τον γ.γ. ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους, από τον οποίο ζητήθηκε αναδιανομή του αριθμού των προς διάθεση εμβολίων, με αύξηση του αριθμού τους  για την περιοχή της Λάρισας, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η διαδικασία του εμβολιασμού για όλες τις ευπαθείς ομάδες.

Ο κ. Κικίλιας δεσμεύτηκε στον κ. Κέλλα ότι θα ανοίξουν άμεσα τρεις νέες εμβολιαστικές γραμμές Pfizer στον Νομό Λάρισας και, συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Γενικό Νοσοκομείο και το ΚΥ Ελασσόνας, ενώ, ταυτόχρονα, θα αυξηθεί η διάθεση των εμβολίων της εταιρείας Pfizer, ώστε τους επόμενους μήνες ο εμβολιασμός να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα της επιδιωκόμενης ανοσίας του πληθυσμού. Εξάλλου, μέχρι τέλος Μαρτίου, θα έχουν εισαχθεί στη χώρα μας 1,4 εκ. εμβόλια Pfizer, 250 χιλ. Moderna και 700 χιλ. Astra Zeneca, ενώ αναμένεται και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάθεση του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Πλήρης αξιοποίηση των εμβολίων – Μονιμοποίηση επικουρικών ιατρών

Επιπλέον, ο Λαρισαίος ιατρός ζήτησε την πλήρη αξιοποίηση των αδιάθετων εμβολίων των κινητών μονάδων (ΚΟΜΥ) στις δομές του Νομού, με τον Βασίλη Κικίλια να συμφωνεί μαζί του προωθώντας το αίτημα στην Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ.

Ακόμη, ο κ. Κέλλας επανέφερε στον υπουργό το αίτημά του περί μονιμοποίησης των επικουρικών ιατρών. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αντιμετωπίζει το αίτημα θετικά εξετάζοντας τη μετατροπή των θέσεων όλων των Επικουρικών ιατρών σε θέσεις Επιμελητών Β΄, ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ ακόμα περισσότερο. Ανέφερε, δε, ότι ισχύει η δέσμευσή του για τη μονιμοποίηση των 4000 ατόμων επικουρικού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, που υπηρετεί ήδη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Χρ. Κέλλας

Αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ιατρών, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε:

«Ευχαριστώ τον υπουργό Υγείας για την ανταπόκρισή του στο αίτημά μου για διάθεση περισσότερων εμβολίων με την ταυτόχρονη ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων του Νομού Λάρισας, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, που επιθυμούν να εμβολιαστούν, συμμετέχοντας στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Το ενδιαφέρον για εμβολιασμούς είναι ιδιαίτερα έντονο και οφείλουμε ως Πολιτεία να διευκολύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Κανένα εμβόλιο δεν πρέπει να πάει χαμένο, είναι το όπλο μας προς την “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” από την “ομηρία” του κορονοϊού.

Φυσικά, στη συνάντησή μας, δεν ξέχασα και τους ήρωες της πρώτης γραμμής, τους συναδέλφους ιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μάχη κατά της πανδημίας. Θεωρώ υποχρέωσή μας να ανταμείψουμε τους επικουρικούς ιατρούς, που υπηρετούν στις κλινικές του ΕΣΥ, με τη μονιμοποίησή τους για όσους το επιθυμούν. Θέμα που εξετάζεται θετικά από τον ηγεσία του υπουργείου και ευελπιστώ σύντομα να έχουμε ευχάριστες ανακοινώσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει ότι πρωταρχικό μέλημά της είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, η ενίσχυση του ΕΣΥ και η επιτυχής έκβαση του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού. Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε μαζί και υγιείς».