Λαμπρούλης: Άμεσα μέτρα, για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων

Οι χώροι δουλειάς με την ανοχή που επιδεικνύεται έχουν γίνει, μαζί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κέντρα υπερμετάδοσης της πανδημίας. Σε πολλές των περιπτώσεων υπάρχει  παντελή έλλειψη των ενδεδειγμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων, για τη μη διασπορά του κορονοϊού. Καταγγέλλονται ακόμη και απόκρυψη κρουσμάτων και της αναγκαίας ιχνηλάτησης. Αυτό έχει ως συνέπεια την καθημερινή αύξηση κρουσμάτων, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους, με πρόσφατο τραγικό παράδειγμα αυτό του 43χρονου εργαζόμενου στα Super Market Σκλαβενίτη.

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στη κυβέρνηση, η οποία παραχώρησε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα λήψης ή όχι, ακόμη και των κρίσιμων μέτρων, όπως την προμήθεια μασκών στους εργαζόμενους, την εύκολη πρόσβαση για το συνεχές πλύσιμο των χεριών, την προμήθεια επαρκών αντισηπτικών και την εξασφάλιση των ενδεδειγμένων αποστάσεων με αλλαγές των θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση με την επιλογή της να μην επιβάλλει την υποχρεωτική εφαρμογή όλων των μέτρων που υποδεικνύει η επιστημονική κοινότητα, με την επιλογή της να μην κάνει τους αναγκαίους ελέγχους στις επιχειρήσεις είναι υπόλογη απέναντι στους εργαζόμενους που πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμη και με την ζωή τους την επιλογή της κυβέρνησης για στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας και των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων.

Μετά από ένα χρόνο η κυβέρνηση προχώρησε στο πρόγραμμα δωρεάν τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού σε εργαζομένους επιχειρήσεων. Αυτό τέθηκε σε λειτουργία στη ψηφιακή πλατφόρμα ergasiatesting.gov.gr και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους οι οποίοι μπορούν να τους δηλώνουν, ώστε οι εργαζόμενοι, εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλλουν αίτημα για δωρεάν τεστ covid-19, δύο φορές το μήνα.

Οι καταγγελίες που φτάνουν στα σωματεία από την εργοδοτική ασυδοσία, την προσπάθεια συγκάλυψης κρουσμάτων και την τρομοκράτηση των εργαζομένων για να εργαστούν κάτω από υγειονομικά επικίνδυνες συνθήκες είναι προκλητική και ανησυχητική για την εξέλιξη των κρουσμάτων.

Επειδή η υγεία, τα φάρμακα, τα εμβόλια με την πολιτική θωράκισης του εκμεταλλευτικού συστήματος από τα κόμματα του κεφαλαίου, είναι πανάκριβα εμπορεύματα, επειδή και ο ρυθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις φαρμακοβιομηχανίες και την επαρκή ή όχι προμήθεια των αναγκαίων δόσεων, η πανδημία δε θα εξαλειφθεί στο άμεσο μέλλον και οι συνέπειες θα είναι τραγικές κυρίως στους χώρους δουλειάς,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,  αν προτίθεται η Κυβέρνηση:

1.    Να πάρει άμεσα μέτρα, για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων με υποχρέωση των επιχειρήσεων για εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων και το συνεχή ενδελεχή έλεγχο για την υλοποίησή τους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Εργασίας και Υγείας.

2.    Να ενημερώσει, 1) για το πλήθος των επιχειρήσεων που απευθύνθηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα, 2) πόσους εργαζόμενους απασχολούν και πόσοι δήλωσαν την επιθυμία διενέργειας των δωρεάν τεστ ανά μήνα.